Pripremite falafel sami
dm-drogerie markt
14.07.2023.
Gotovo za 40 min.
Vrijeme za pripremu: 35 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 5 min.
Glavno jelo
•
Vegetarijansko
•
Vegansko
Sastojci
za 4 obroka
Falafel od slanutka
250 g sušenog slanutka
2 češnja češnjaka
50 g luka
2 žličice limunova soka
2 žlice nasjeckanog peršinova lista
2 žličice maslinova ulja
½ žličice soli
¼ žličice mljevenog papra
1 žličica mljevenog kumina
½ žličice mljevenog korijandra
1 žličica praška za pecivo
2 žlice brašna
1 - 2 žlice vode
500 ml suncokretova ulja, za prženje
Priprema
Priprema smjese za falafel
namakanje slanutka
Slanutak stavite u zdjelu, prelijte ga hladnom vodom i ostavite da se namače preko noći.
izrada smjese
Sljedeći dan slanutak ocijedite i stavite u zdjelu od blendera, dodajte očišćen i nasjeckan luk i češnjak pa kratko miksajte da se sastojci usitne. Dodajte peršinov list, limunov sok i maslinovo ulje pa opet izmiksajte. Potom dodajte sol, papar, kumin, korijandar, brašno i prašak za pecivo pa ručno miješajte uz dodavanje 1 - 2 žlice vode. Mijesite dok ne dobijete glatku jednoličnu smjesu.
odmaranje smjese
Pokrijte smjesu za falafel prozirnom folijom pa stavite u hladnjak na minimalno 30 minuta.
oblikovanje kuglica
Nakon toga ohlađenu smjesu vlažnim rukama oblikujte u okruglice veličine oraha.
pečenje falafela
U loncu zagrijte ulje pa stavite dio okruglica i pržite ih 5 - 6 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Kad se isprže, izvadite ih na tanjur obložen kuhinjskim papirom, da se ocijede od viška ulja. Ponovite postupak s preostalim okruglicama.
posluživanje
Vrući falafel odmah poslužite.

dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 2 min.
•
14.07.2023.
Tražite li još inspiracije...
Falafel - hrskav izvana, nježan iznutra
Zlatnosmeđe okruglice nježne unutrašnjosti omiljeno su street food jelo diljem svijeta, a svoj jedinstven okus duguju stoljetnoj povijesti i bliskoistočnom porijeklu.

Žudite li za egzotičnim, a ipak prepoznatljivim okusima, onda je za vas prava stvar – falafel. Hrskave zlatnosmeđe okruglice koje skrivaju mekanu unutrašnjost već stoljećima oduševljavaju nepca diljem svijeta svojom jedinstvenom teksturom i predivnim okusom. Gotovo neodvojiv dio bliskoistočne prehrane, danas je postao jedan od ključnih predstavnika street fooda. Falafel se brzo pripravlja, zasitan je te u potpunosti prilagođen vegetarijanskom načinu prehrane i upravo je zato toliko popularan diljem svijeta!
Tradicionalno se male okruglice (pljeskavice) rade od suhih grahorica poput slanutka i/ili boba, koje su prethodno namakane i potom samljevene u finu pastu. U ukusnu mješavinu, kojoj zelenu boju daje bob, najčešće se stavljaju svježi začini poput metvice, češnjaka, luka i peršina, ali i kumina ili korijandra, a posipa se mješavinom mlijeka i tahinija (paste od sezama).
Savršen u svim oblicima
Moderni falafel, a naročito u Europi, najčešće se radi od namakanih, ali prethodno kuhanih grahorica, a globalna kuhinja dala mu je nove okuse i dodatke. Tako u bazu od grahorica sjajno pristaju sušene rajčice ili masline, mrvljeni feta sir, ali i špinat, cvjetača ili avokado. No, nemojte zaboraviti, iako je falafel ukusan i hladan, najbolji okus će dati poslužen vruć, izravno iz ulja, u kruhu.
Falafel je poznat diljem Bliskog istoka, a svaka zemlja ima svoj način posluživanja. Najčešće se u neku vrstu somuna stavljaju okruglice falafela, kojima se dodaje humus, razno ukiseljeno povrće, poput krastavca, kiselog kupusa ili luka, s umacima na bazi jogurta. Savršena kombinacija umami okusa grahorica, kiseline iz povrća i svježine jogurta odvest će svačije nepce na putovanje oko svijeta.
Ljubitelji falafela hvale njegovu raznovrsnost jer, osim što se tradicionalno jede kao predjelo, odlično paše uz razne umake i salate, a obogaćen raznolikim dodacima lako postaje zasitno i ukusno glavno jelo. Za vegetarijance, pak, falafel predstavlja nutritivno balansirano jelo, kao protutežu jelima s mesom.


