Gusta juha od slanutka i rajčice s falafelom
Autor: Nastasja Chiara Petrić
Foto: Mateja Buča

Svi obožavatelji rajčice voljet će ovu juhu, a jednako će je voljeti i svi obožavatelji slanutka! Ako ste ljubitelji rajčice i slanutka, zastali ste na pravom receptu jer ovaj recept ne može biti savršeniji nego što jest. Okusi su čudesni s obzirom na to koliko je ovu juhu brzo i jednostavno napraviti. Inspiracija za ovaj recept bila je tradicionalna juha od slanutka, a više nego logično je da jedan takav sklad okusa bude obogaćen fenomenalnim falafelom za pripremu zdjelice nepomućene sreće.
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Količina: za 3-4 osobe
Sastojci:
- 4 žlice dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja + za pečenje falafela
- 1 veliki crveni luk
- 1 manja crvena paprika
- 3 češnja češnjaka
- 1/2 žličice suhog ružmarina
- 2 teglice dmBio slanutka
- 1 dmBio sjeckana rajčica
- 1 puna žličica dmBio soli za začinima
- 1 žlica dmBio javorovog sirupa
- 1 pakiranje dmBio smjese za falafel
Priprema:
Na maslinovom ulju prodinstajte sitno sjeckani luk i crvenu papriku dok ne omekšaju. Zatim dodajte protisnuti češnjak i ružmarin, još kratko zapecite pa stavite slanutak koji ste isprali u situ pod običnom vodom. Prelijte sve rajčicom, vodom dvaput napunite konzervu od rajčice i dodajte u lonac, začinite solju, stavite javorov sirup te juhu polupoklopljeno kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Za to vrijeme pripremite falafel po uputama na pakiranju. Smjesu je potrebno zaliti s 260 ml kipuće vode, dobro izmiješati i ostaviti da odstoji 15 minuta.
Od smjese izradite vrlo male kuglice i pecite ih na maslinovom ulju dok sa svih strana ne poprime lijepu boju. Juhu po želji dodatno posolite i poslužite toplu s kuglicama falafela na vrhu.
SAVJET:
Juha je blago kiselkasta što je svakako njezina prednost, no ako volite manje kiselo dodajte još jednu žlicu javorovog sirupa dok se juha kuha. Ako volite rjeđu juhu, slobodno joj dodajte više tekućine. U tom slučaju preporučam vam da umjesto vode u juhu dodate temeljac kako biste zadržali bogatstvo okusa.