Veganske alternative za kuhanje
Veganska biljna vrhnja za kuhanje kao ukusna, biljna alternativa
Veganska prehrana trenutno je vrlo popularna, a ponuda biljnih alternativa životinjskim proizvodima stalno se širi. Kako biste kao vegan ne morali odustati od gastronomskih užitaka, možete se osloniti na veganske alternative vrhnju prilikom kuhanja i pečenja. Otkrijte u dm online shopu asortiman biljnih vrhnja za kuhanje i pretvorite svoje sljedeće jelo u pravo iskustvo okusa.
Koje vrste biljnih vrhnja za kuhanje koristiti za što?
Kod biljnih vrhnja za kuhanje sada postoji dobar izbor. Među najčešće proizvode spadaju:
- Sojino vrhnje: Krema od soje može se lako koristiti kao obično vrhnje. Pogodna je za pripremu toplih i hladnih jela te se može koristiti za pečenje i kuhanje.
- Zobeno vrhnje: Ovo biljno vrhnje za kuhanje na bazi zobi ima blago slatkast okus po žitaricama i više je prikladno za upotrebu na štednjaku nego u pećnici, jer se ne može tući.
- Pirovo vrhnje: Ova biljno vrhnje za kuhanje je slično zobenom vrhnju i može se koristiti na sličan način. Ima blagi okus po žitaricama.
- Rižino vrhnje: Kao alternativa vrhnju od kravljeg mlijeka, rižino biljno vrhnje je bolje koristiti za pečenje nego za kuhanje, jer je manje kremasto u usporedbi s drugim alternativama vrhnju.
- Kokosovo vrjnje: Zbog izrazitog okusa ove alternative vrhnju, posebno je pogodna za slastice i deserte, ali se također može koristiti za mnoge pikantne recepte poput povrtnog curryja.
U osnovi, veganska biljna vrhnja za kuhanje možete tretirati kao pravo vrhnje i koristiti u kuhanju, ne morate obraćati posebnu pažnju prilikom korištenja biljnog vrhnja za kuhanje. U našim inspiracijama pronaći ćete mnoge veganske recepte, koji čekaju da ih isprobate.
Prednosti biljnog vrhnja za kuhanje
Slično kao biljni napici, biljna vrhnja za kuhanje, kao veganske alternative, također imaju mnoge prednosti u odnosu na životinjske proizvode. Često je biljno vrhnje za kuhanje manje masno, bez kolesterola i djelomično, kao u slučaju sojinog, kokosovog i rižinog vrhnja, bez glutena. Kupci s celijakijom koji se žele hraniti bez životinjskih proizvoda također mogu uživati u različitim oblicima biljnog vrhnja za kuhanje. Osim toga, biljna vrhnja za kuhanje su bez laktoze, što ih čini privlačnom alternativom za ljude s intolerancijom na laktozu. Različite alternative vrhnju također sadrže manje zasićenih masnih kiselina, čime su općenito zdravije od životinjskog vrhnja.
Biljno vrhnje za šlag – je li to moguće?
Slično kao vrhnje za šlag od kravljeg mlijeka, biljno vrhnje za šlag također se može tući. To obično funkcionira samo s proizvodima koji su za to namijenjeni, jer sadrže određene dodatke koji olakšavaju tučenje i stabiliziraju vrhnje. Posebno alternative na bazi kokosa, riže ili soje su za to idealne. Vegansko biljno vrhnje treba čuvati na hladnom i zatim miksati mikserom – i šlag je spreman! Ako želite malo slađe, možete dodati malo šećera. Sada se može koristiti u desertima ili kao prilog uz kolače i druge slastice.
Zašto biste trebali razmisliti o veganskoj prehrani
Prijelaz na potpuno vegansku prehranu može se nekima činiti teškim, ali odricanje od životinjskih proizvoda se isplati. Veganski način prehrane može pozitivno utjecati na zdravlje, jer se konzumira manje zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Suprotno mnogim predrasudama, takav način života nije automatski povezan s nedostatkom važnih hranjivih tvari – uravnotežena prehrana čini razliku. U dm-u su veganski proizvodi jasno označeni i lako ih je prepoznati na prvi pogled – ne morate dugo tražiti kako biste pronašli odgovarajuće sastojke za svoj veganski recept.
Dajte priliku biljnim alternativama i isprobajte biljna vrhnja za kuhanje iz dm online shopa. Tko zna? – Možda vam se svidi! Otkrijte također mnoge druge biljne proizvode kod nas: Od alternativa mlijeku do tofua i zamjena za meso.