Đumbir – ljut i ljekovit
Đumbir sigurno poznajete kao pikantan sastojak koji se posebno cijeni u azijskoj kuhinji. No, jeste li znali da je ova gomoljasta biljka popularna i kao ljekovita biljka zbog svojih protuupalnih i antibakterijskih svojstava? U tesktu saznajte više o mogućim zdravstvenim prednostima i upotrebi đumbira u svakodnevnoj kuhinji.

dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 5 min.
•
29.08.2025.

Đumbir: koliko je zapravo zdrav?
Đumbir spada u ljekovite i začinske biljke. Njegov pikantno-ljutkasti okus čini ga savršenim dodatkom za obogaćivanje raznih jela i pića. Osim toga, đumbir se koristi kod prehlada, mučnine, probavnih tegoba i bolova. Ova biljka je izuzetno svestrana: možete je koristiti kao svježe pripremljeni čaj od đumbira, u obliku kapsula, kao eterično ulje za vanjsku primjenu ili u kuhanju i pečenju.
Djelovanje đumbira u medicini
Ljekovita svojstva đumbira poznata su već stoljećima. Tradicionalna kineska medicina (TCM) i indijska ayurveda odavno su prepoznale blagotvorne učinke ove žute gomoljaste biljke. Đumbir potiče proizvodnju želučanog soka i žuči, što pozitivno utječe na probavu. Njegovi sastojci djeluju protuupalno, analgetski i antibakterijski. Ljekoviti pripravci poput čaja od đumbira mogu pomoći kod mučnine i bolesti kretanja.
Uzgoj, berba i skladištenje đumbira
Đumbir možete pronaći u supermarketima i na tržnicama, a dostupan je i kao mljeveni začin, đumbirova pasta ili ukiseljen u staklenkama. Sokovi i shotovi od đumbira idealni su za osvježenje i mogu se koristiti u raznim jelima poput juha, umaka ili curryja.
Ako želite uvijek imati svježi đumbir pri ruci, možete ga sami uzgajati. Đumbir najbolje uspijeva na toplom mjestu s dovoljno svjetla, poput prozorske daske. Ako ga sadite u vrtu ili na balkonu, tijekom zime unesite posudu unutra jer đumbir nije otporan na hladnoću. Posadite korijen u dovoljno veliku posudu s vrtnom zemljom i prekrijte ga tankim slojem zemlje. Kako bi brže pustio korijenje, prekrijte posudu prozirnom folijom i redovito zalijevajte biljku vodom bez kamenca.
Savjet: zreli podanci spremni su za berbu kada lišće požuti. Ako ne planirate odmah iskoristiti cijeli urod, gomolje možete čuvati nekoliko tjedana na suhom i hladnom mjestu, poput smočnice. Od đumbira se također može spraviti i pasta te se može čuvati u hladnjaku.
Kako đumbir može pomoći kod prehlade?
Od đumbira možete pripremiti čaj koji pruža osjećaj topline i potiče znojenje. Ljutkaste tvari poput gingerola i shogaola poboljšavaju cirkulaciju, omogućujući brži transport obrambenih stanica kroz tijelo. Eterična ulja u đumbiru djeluju antivirusno i antibakterijski, što može ublažiti tijek bolesti. Također, od đumbira možete pripremiti inhalaciju koja vlaži dišne puteve i razrjeđuje sluz.
Osim toga, đumbir sadrži antioksidanse, eterična ulja i druge korisne tvari koje pružaju podršku imunitetu. Stoga nije koristan samo kod akutnih tegoba već i za jačanje obrane organizma i prevenciju prehlada.
Đumbir: savjeti i ideje za recepte
Đumbir ima intenzivan okus, zahvaljujući ljutkastim tvarima poput gingerola. Preporučuje se započeti s manjim količinama u kuhinji jer prekomjerna konzumacija može izazvati probavne tegobe kod osjetljivih osoba.
Napomena: tijekom prženja aroma đumbira brzo nestaje. Naribani ili narezani đumbir pržite nekoliko minuta na srednjoj vatri dok sirovi miris ne nestane. Štoviše, nije potrebno potpuno guliti koru jer se ispod nje nalaze mnoge korisne tvari. Dovoljno je temeljito oprati gomolj i ukloniti drvenaste dijelove. Najbolje je koristiti đumbir iz organskog uzgoja, bez pesticida.
Za inspiraciju, evo nekoliko recepata:
- smoothie od mrkve i đumbira
- Božićni keksi s đumbirom i čokoladom
- azijska tjestenina s povrćem
- biljni ocat s đumbirom
- orijentalna povrtna riža
- korejski kimchi
Koji sastojci se nalaze u đumbiru?
Đumbir sadrži brojne korisne tvari. Evo pregleda najvažnijih sastojaka i njihovih učinaka:
- gingeroli: odgovorni za ljutkasti okus, djeluju protuupalno, ublažavaju mučninu i bolove.
- shogaoli: nastaju sušenjem i zagrijavanjem đumbira, imaju slična svojstva kao gingeroli.
- eterična ulja (npr. zingiberen): djeluju antibakterijski i potiču cirkulaciju.
Osim toga, đumbir sadrži minerale poput magnezija, kalija, fosfora, željeza, natrija, kalcija i vitamin C, što ga čini vrijednim dodatkom uravnoteženoj prehrani.
Recept za čaj od đumbira
Čaj od đumbira može ublažiti tegobe poput prehlade, mučnine ili bolova u želucu. Priprema je jednostavna, a potrebni su vam samo svježi đumbir i voda. Ako vam je okus preintenzivan, čaj možete obogatiti dodatnim sastojcima poput meda, limunovog soka, štapića cimeta ili mente. Evo kako ga pripremiti:
- Operite korijen đumbira. Za litru čaja obično je dovoljno 3-5 cm đumbira.
- Narežite đumbir na tanke kriške. Kora može ostati.
- Stavite kriške u čajnik ili šalicu i prelijte kipućom vodom.
- Ostavite da odstoji oko 10 minuta, a zatim uklonite đumbir. Što duže stoji, okus će biti intenzivniji.
- Prema želji zasladite i dodajte ostale sastojke.
Savjet: ako želite bržu pripremu, koristite čajne vrećice s đumbirom. Takvi čajevi dostupni su u raznim varijantama i mogu se piti topli ili hladni.






