Đumbir donosi toplinu iznutra
Ljute tvari iz đumbira dobro će nas zagrijati u hladno godišnje doba.

dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 2 min.
•
07.11.2023.

Đumbir je nastanjen u tropskom i suptropskom području. U svježem obliku, mljeven kao začin ili cijeđen kao sok – prije svega se koristi gomoljasti korijen ove zeljaste biljke. Gomolj đumbira poznat je po aromatskom mirisu i ljutom okusu.
Gingerol - ljuta tvar iz đumbira
Svoju karakterističnu ljutinu đumbir duguje prije svega ljutoj tvari gingerolu. On nam donosi onu ugodnu toplinu tako što potiče cirkulaciju i aktivira receptore topline u tijelu. Ali đumbir sadrži i vitamin C, magnezij, željezo, kalcij, kalij, natrij i fosfor. Zahvaljujući tim vrijednim sastojcima đumbiru se pripisuju i antibakterijska i protuupalna svojstva. K tome navodno i potiče metabolizam, probavu i stvaranje želučanog soka, sline i žuči. U tradicionalnoj kineskoj medicini se đumbir rado primjenjuje pri prevenciji prehlada ili ublažavanju simptoma prehlade.

Smoothie s đumbirom i mrkvom
Sastojci:
- 3 banane
- 4 mrkve
- 4 žlice dmBio soka od limuna
- 2 žlice dmBio soka od đumbira
- 100 g običnog jogurta
- 10 kocki leda
Priprema:
- Ogulite i narežite banane i mrkve.
- Sve sastojke zajedno stavite u blender ili uređaj za smoothieje. Miksajte sve dok se ne pomiješaju dobro svi sastojci i ne nastane kremasta tekstura.
- Kušajte i eventualno dodajte još malo jogurta ili vode. Smoothie ulijte u čašu i najbolje ga je konzumirati hladnog.
Čaj od đumbira s limunom i medom
Sastojci:
- 2 žlice dmBio soka od đumbira
- 4 žlice dmBio soka od limuna
- 1 žlica dmBio cvjetnog meda
Priprema:
Sve sastojke dodajte u jednu šalicu i prelijte vrućom, ne kipućom vodom. Dobro promiješajte i uživajte u napitku nakon što se malo ohladi.