Veganski punjeno povrće

dm-drogerie markt
30.12.2024.

Gotovo za 90 min.
Vrijeme za pripremu: 30 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 60 min.
Bez glutena
•
Glavno jelo
•
Vegansko
•
Vegetarijansko
Sastojci
za 2 obroka (1 tepsija)
za veganski punjeno povrće
200 g dmBio pšenice
2 patlidžana ili 2 tikvice ili 2 veće rajčice
1 luk
1 češanj češnjaka
4 žlice dmBio ekstra djevičanskog ulja
1 žlica dmBio cvjetnog meda ili sirupa od agave
dmBio aceto balzamični ocat
2 konzerve dmBio komada rajčice
2 mlada luka
sol
papar
2 šake svježe salate rukola
40 g parmezana ili veganske zamjene za parmezan
Priprema
Veganski punjeno povrće
korak
Pšenicu najprije isperite vodom u finom cjedilu. Pšenicu prije kuhanja treba namočiti preko noći. Tada je vrijeme kuhanja oko 30 do 40 minuta.
korak
Zagrijte pećnicu na 175°C ventilatorsku pećnicu (195°C gornji/donji grijač). Patlidžan (ili tikvicu ili rajčicu) operite i uzdužno prerežite na pola, a unutrašnjost malo ostružite žlicom.
korak
Luk i češnjak ogulite i oboje sitno nasjeckajte. U tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja i propirjajte luk i češnjak.
korak
Dodajte skuhanu pšenicu i pirjajte oko 1 minutu. Preko toga prelijte med, pustite da se malo karamelizira i deglazirajte balzamičnim octom.
korak
Sada dodajte rajčice iz konzerve i pirjajte na srednjoj vatri oko 30-40 minuta. S vremena na vrijeme dodajte malo vode.
korak
Mladi luk operite, uzdužno prepolovite i narežite na sitne polukolutove. Umak od rajčice začinite solju i paprom.
korak
Patlidžan (tikvice ili rajčice) stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje i premažite ga sa 2 žlice maslinovog ulja. Napunite smjesom pšenice i rajčice.
korak
Punjene patlidžane (tikvice ili rajčice) stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 30 minuta.
korak
Izvadite patliđane (tikvice ili rajčice) iz pećnice i poslužite ukrašene rukolom i parmezanom (veganskom zamjenom za parmezan). Po želji začinite solju i paprom.