Veganski gulaš
30.12.2024.
Gotovo za 65 min.
Vrijeme za pripremu: 20 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 45 min.
300 kcal / obrok
Vegansko
•
Glavno jelo
•
Brzo & jednostavno
Sastojci
za 4 obroka (1 lonac)
za gulaš:
150 g dmBio soja ljuskica
150 ml dmBio povrtnog temeljca
3 glavice luka
2 češnja češnjaka
2 crvene paprike
2 žlice dmBio ulja za pečenje
½ staklenke dmBio umaka od rajčice s pečenom paprikom
2 žlice dmBio pšeničnog brašna
1 žlica dmBio talijanskog bilja
sol i papar
2 žlice biljnog napitka od zobi i soje
za marinadu:
4 žlice dmBio ulja za pečenje
4 žlice dmBio umaka od soje
2 žlice dmBio kreme na bazi balzamičnog octa iz Modene
1 žlica dmBio javorovig sirupa A
100 g dmBio koncentrata od rajčice
2 žlice dmBio mljevene slatke paprike
za posluživanje:
svježe začinsko bilje
crni papar
1 žlica veganskog kiselog vrhnja po porciji
Priprema
veganski gulaš
Prelijte temeljac od povrća preko sojinih ljuskica i ostavite da se kuha 15 minuta. Zatim odlijte juhu i pustite da se sojine ljuskice ocijede.
Pomiješajte sve sastojke za marinadu u srednjoj zdjeli. Dodajte sojine ljuskice, sve dobro promiješajte i ostavite u hladnjaku oko 1 sat.
U međuvremenu ogulite luk i češnjak i oboje sitno nasjeckajte. Paprike operite, očistite od sjemenki i narežite na komade cca 1 cm.
U većem loncu zagrijte ulje za prženje i na jakoj temperaturi uz miješanje pržite marinirane sojine ljuskice oko 10 minuta. Sada dodajte luk i papriku, sve dobro promiješajte i pržite još 5-10 minuta. Potom dodajte umak od rajčice s pečenim paprikama i češnjak te pržite još 3 minute. Sve dobro promiješajte.
Dodajte brašno i promiješajte. Sve zalijte sa 150 ml temeljca od povrća i cca 500-600 ml vode. Potom dodajte talijansko bilje, začinite solju i paprom i pirjajte na srednjoj vatri najmanje 15 minuta (po mogućnosti dulje). Na kraju umiješajte biljni napitak od zobi i soje.
Rasporedite i poslužite veganski gulaš na tanjure sa svježim začinskim biljem, svježe mljevenim paprom i veganskim kiselim vrhnjem.