Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Kako pripremiti ukusni tofu

Tofu je uglavnom neutralnog okusa i upravo zato ide uz svako jelo. U nastavku ćete pronaći savjete i trikove o tome kako tofu pripremiti, marinirati ili ukiseliti te kako tofu ispeći ili dimiti.  

Kako pripremiti tofu

Što je tofu?

Tofu je skuta od grahorice odnosno sir od grahorice, kineskog podrijetla i sve je popularniji u zapadnim zemljama, posebno među veganima i vegetarijancima. Tofu je vrsta sojine skute napravljene od sojinog mlijeka. Sojino mlijeko se proizvodi od zrna soje. Slično uobičajenoj proizvodnji sira iz mlijeka, sojina skuta zatim se ocijedi i preša u velike komade.

Tofu nipošto nije pomodni prilog – koliko je moguće ući u trag, proizvodnja i konzumacija tofua poznata je od davnina. Postoje mnoge teorije – no točno podrijetlo nije poznato. Najnovija saznanja dobivena su iz Kine pomoću pisanih izvora iz 965. godine. U Kini, Koreji, Japanu, Vijetnamu i Tajlandu tofu se oduvijek pripremao kao osnovna namirnica i služio je kao prilog uz rižu.  

Koje vrste tofua postoje?

Postoje različite vrste tofua – razlikuju se po teksturi i aromi. 

Svileni tofu

Ima meku konzistenciju, poput pudinga, s nježnom, glatkom površinom. Dobar je za pire ili za preljeve, juhe, dipove, smoothieje, deserte ili umake.

Prirodni tofu

Prirodni tofu nije glatke teksture i ima male rupice – vrlo slično ovčjem siru. Prirodni tofu prodaje se u cijelim komadima i lako se reže na trakice ili kockice ili se izmrvljen dodaje u salate. Može se začiniti, pohati ili marinirati te ispeći ili pržiti.

Dimljeni tofu

Dimljeni tofu je već mariniran i ima dimljenu, pikantnu aromu. Prikladan je za obroke koji se pripremaju u tavi, curry ili kao prilog uz kruh. Najbrža je priprema dimljenog tofua jer je sam po sebi izražajnog okusa.

Bez obzira koju vrstu tofua odabrali, tofu, pravilno pripremljen, prikladan je za doručak, ručak ili večeru ili jednostavno kao međuobrok.

Kraj popisa

Je li tofu ukusan?

Budući da je tofu prilično neutralnog okusa, konačni okus ovisi o načinu pripreme tofua. Začinjeno, marinirano, pečeno ili prženo – kulinarski doživljaj može varirati. Važna je i vrsta tofua koju odaberete. Vjerojatno ćete se odlučiti ovisno konzistenciji koju preferirate. Svatko tko ne voli niti mrvičastu konzistenciju prirodnog tofua niti meku konzistenciju svilenog tofua vjerojatno će općenito odbiti tofu. Kao i kod određenih vrsta sira ili skute, npr. kod ovčjeg sira ili mozzarelle, okus ovisi o začinima i upotrebi u samom jelu.

Kako pripremiti tofu

Kad je tofu u pitanju, mišljenja se razilaze. Neki ga vole i koriste tofu za sve: za preljeve i dipove, za pečenje, kao prilog povrću pripremljenog u tavi, narezak za kruh ili čak za juhe, dok drugi baš i ne vole ovu skutu od grahorice. Tofu je neutralnog, ali nipošto bljutavog okusa. Ako je tofu dobro pripremljen, svakako pruža bogati raspon okusa i stoga je odličan proteinski prilog.

Priprema

Ako želite ispeći ili pržiti tofu, prethodno uklonite što više tekućine kako bi tofu bio hrskav, a začinite proželi. Da biste to učinili, stavite tofu između dvije kuhinjske krpe ili u pamučnu krpu i na krpu stavite debelu knjigu ili teški predmet. Pričekajte desetak minuta da se tekućina istisne.

Peći ili pržiti tofu

Bilo da želite peći ili pržiti tofu, najvažniji je začin. Od intenzivnih aroma kao što su đumbir, curry, češnjak u kombinaciji s kokosovim mlijekom, limunovim sokom ili umakom od soje možete pripremiti marinadu i pružiti uzbudljiv doživljaj za nepce. S tofuom uvijek možete eksperimentirati tako da slobodno možete koristiti svoje omiljene začine.

NAPOMENA: Kod pripreme tofua najbolje izbjegavajte uporabu ulja za marinadu. Tanki sloj ulja će prekriti tofu i spriječiti prožimanje začina. 

Umjesto soka od limuna možete koristiti i sok od limete ili malo bijelog vina ili balzamičnog octa.

Kraj popisa

Pet savjeta za pečenje tofua:

  1. Marinada bi trebala odstajati barem četiri sata, a zatim se može koristiti za umake ili slično.
  2. Prije nego što pečete tofu, preporučamo da ga nakratko uvaljate u krumpirovu, pšeničnu ili kukuruznu škrob i tek onda stavite u tavu. Tako će tofu postati hrskav i poprimiti lijepu zlatnu boju.
  3. Također koristite dovoljno ulja, npr. kokosovo ulje ili sezamovo ulje i na visokoj temperaturi ispecite tofu.
  4. Marinada se zatim može umiješati u pesto s uljem i svježim začinskim biljem, što je čini izvrsnim dodatkom vašem zalogaju od tofua.
  5. I prirodni i dimljeni tofu mogu se koristiti za pečenje ili prženje. Jedina razlika može biti marinada: Dimljeni tofu sam po sebi ima intenzivan okus i također se može oplemeniti, npr. s mljevenom paprikom ili dimljenom soli.

Tofu za dipove i deserte

Svileni tofu – mekšu varijantu tofua – najbolje je koristiti za dipove, deserte ili preljeve i umake. Kako pripremiti tofu: Koristite svileni tofu baš kao skutu, jogurt ili kiselo vrhnje!

Dipovi i umaci
Ako se svileni tofu tuče dok ne postane kremast, može se začiniti poput jogurta ili skute, i na taj način dobivate izvrstan dip. Tofu se može pripremiti i kao veganski sour cream ili kao američki dresing.

Tofu kao zamjena za vrhnje
Bilo u juhama ili drugim začinjenim jelima: Svileni tofu se u raznim jelima može koristiti kao zamjena za kiselo vrhnje ili vrhnje za kuhanje.

Kako pripremiti tofu kao zamjenu za jaje
Ako se svileni tofu zagrije, stvrdnut će se poput jaja. Stoga se može koristiti za pečenje veganskih jela kao što su quiche, složenci ili veganska kajgana. 

Tofu u desertima
Kremasti kolači i torte također se mogu oplemeniti svilenim tofuom. Možete pripremiti npr. veganske kolače od sira ili skute ili druge torte i kolače koji sadrže sir, skutu ili kreme. Pripremite tofu kao desert: deserti kao što su crème brûlée, mousse au chocolat, mango lassi itd. također se mogu pripremiti od svilenog tofua. 

Jesti sirovi tofu

Tofu se može kuhati, peći na roštilju, pariti, peći, pržiti, ali i jesti samo tako – sirov i hladan. Tofu nije baš sirov u doslovnom smislu, jer je proizveden od zagrijanog sojinog mlijeka. Ako želite uživati u hladnom tofuu, možete ga pripremiti hladnog i po želji začiniti ga kao slano ili slatko jelo.

Ideje za hladni tofu:
Možete u njemu uživati kao u kremastom jelu oplemenjenom s kakaom u prahu, limunovim sokom ili vanilijom i cimetom. Ako više volite slano, tofu možete alternativno pripremiti s paprikom, paprom, soli i češnjakom i poslužiti ga npr. kao zamjenu za skutu uz pečeni krumpir. 

Zaključak

Tofu je neutralnog okusa, ali se može pripremiti na nevjerojatno raznolik i ukusan način. Pripremljeni tofu također je vrlo zdrav: Brojne studije pokazuju da je tofu zdrav izvor proteina. Nije važno jeste li vegetarijanac, vegan ili jedete sve – tofu će svakako obogatiti mnoga jela. Brojni recepti za tofu daju pregršt ideja za pripremu tofua, bez obzira na to da li ga jedete hladnog ili radije pečete ili pržite.

Odgovarajuće kategorije proizvoda