Tikvice u sezamu

Sastojci:
- tikvice
- jaja
- dmBio sezam
- dmBio kukuruzno brašno
Priprema:
Tikvice (količina po želji) narezati na ploške, posoliti i ostaviti da se ocijede desetak minuta. Prvo tikvice uronite u jaja, a zatim u smjesu za paniranje koju pripremite od sezama i kukuruznog brašna. Ispanirane ploške možete kratko prepržiti na vrućem ulju ili ih posložiti na masni papir i peći u pećnici 20 minuta na 180 stupnjeva. Tikvice predlažemo poslužiti uz dimljeni tofu.
Jeste li znali...
Osim iznimno blagotvornim hranjivim vrijednostima tikvice obiluju i važnim antioksidansima poput karotenoida luteina i zeaksetina koji štite oči, a i dobar su izvor mangana te vitamina C i A. Tikvice pozitivno utječu na regulaciju glukoze u krvi jer sadrže nutrijente bitne za metabolizam glukoze, kao što su vitamini B kompleksa (B1, B2, B3, B6), cink i magnezij te dijetalna vlakna, a posjeduju i antiupalna svojstva jer su bogate omega-3 masnim kiselinama i karotenoidima. Kuhanjem na pari i zamrzavanjem tikvice gube vrlo malo vrijednih tvari, što omogućuje velik izbor načina pripremanja i konzumacije.