Pohanje bez jaja – najbolje alternative
Pohanje ne funkcionira samo s jajima – postoje i drugi načini za pripremu hrskave panade bez jaja. Ako ne možete ili ne želite koristiti jaje za pohanje, ovdje ćete pronaći odgovore na sva vaša pitanja.

Zašto pohati?
Svi volimo pohana jela. Bilo da se radi o ribi, mesu, povrću ili tofuu, pohana jela su popularna i to iz dobrog razloga. Ne samo da je hrskava korica ukusna, pohanjem jelo tijekom procesa kuhanja također ostaje sočno, a panadom se čuvaju okusi hrane. Jaje služi kao vezivo kod pohanja i osigurava da se panada ne raspadne. Tko vodi veganski stil života ili iz drugih razloga ne želi koristiti jaja, ne mora se odreći hrskave panade. Povrtni kotleti ili odresci od cvjetače također mogu biti hrskavi s panadom bez jaja. Kod pohanja bez jaja, međutim, kremasta, glatka konzistencija jaja se mora zamijeniti i po mogućnosti biti što gušća kako bi dobro prianjala.
Hrskave panade bez jaja
Mljac, ukusno! Bilo na odresku, ribi ili domaćim pilećim nuggetsima, panada je važan dio jela. Klasično pohanje općenito funkcionira na način da se komad mesa ili slično uvalja u brašno pa umoči u razmućeno jaje i na kraju uvalja u krušne mrvice. I onda se stavlja u tavu. Ako ste vegan ili imate alergiju na jaja, možda se pitate kako funkcionira pohanje bez jaja. Je li to uopće moguće? Kratak odgovor glasi: Da! Uz ove alternative, hrskava korica prianja čak i bez jaja:
Umjesto jaja možete koristiti:
- Posoljeno mlijeko
- Vrhnje ili kondenzirano mlijeko
- Jogurt
- Senf
- Vodu
- Biljno mlijeko
SAVJET: Ako je potrebno jelo pohati bez glutena, umjesto brašna možete koristiti kukuruznu krupicu, a umjesto krušnih mrvica mljevene orašaste plodove, zobene pahuljice ili kukuruzne pahuljice.
Pohanje bez jaja, ali s mliječnim proizvodima
Panada bez jaja izvrsno će uspjeti s mliječnim proizvodima kao što su jogurt, mlijeko, kondenzirano mlijeko ili vrhnje. Za pohanje bez jaja, najbolje je posoliti tekućinu prije nego što umočite komad hrane koji mislite ispeći. Zatim nastavite kao i obično: Najprije uvaljati u brašno, pa umočiti u mlijeko pa u krušne mrvice. Postupak možete ponoviti da dobijete malo deblju panadu.
Kako bi tekućina bila kremasta i glatka, možete preskočiti korak i pomiješati mliječni proizvod s brašnom, začiniti je i dobro promiješati dok konzistencija ne postane gusta. Jednostavno umočite hranu koju želite ispeći da je dobro prekrivena, zatim je uvaljajte u krušne mrvice i pržite dok ne postane hrskava s obje strane.
SAVJET: Ako želite da korica bude još hrskavija, u mrvice možete dodati malo tvrdog sira. Zašto se ne poigrati s varijantama brašna i probati kokosovo brašno ili brašno od slanutka?
Vegansko pohanje bez jaja
Kod veganske verzije, jelo možete pohati bez mliječnih proizvoda i umjesto njih koristiti vodu, senf ili biljno mlijeko. Ako kuhate sa senfom, povrće, tofu itd. ne morate previše začiniti. S biljnim mlijekom ili vodom možete postupiti na sljedeći način kada pohate bez jaja:
- Pomiješajte jednu punu žlicu brašna s tri žlice vode ili biljnog mlijeka. Dodajte prstohvat soli i ostale začine po vašem ukusu. Sve dobro promiješajte.
- Pripremite tanjur s krušnim mrvicama.
- Sada u tekućini okrenite odrezak od povrća ili drugu vegansku hranu koju želite ispeći tako da bude dobro pokriven sa svih strana.
- Zatim ga uvaljajte u krušne mrvice.
- (Ponovite korake 3 i 4 kako biste dobili deblju panadu bez jaja!)
- Sada ispecite odrezak. Dobar tek!
Začini poput papra ili paprike posebno su prikladni za pohanje sa ili bez jaja.
NAPOMENA: Jeste li znali da postoji i rižino brašno, sojino brašno ili čak bademovo brašno? Svatko tko želi koristiti alternativu klasičnom brašnu naći će alternative u asortimanu dm-a.
- Marka: nono; Naziv proizvoda: No Gluten No Problem Rižino brašno, 500 g; Cijena: 3,04 €; Osnovna cijena: 0,5 kg (6,08 € za 1 kg); 5 od 5 zvjezdica na osnovu 2 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicu3,04 €0,5 kg (6,08 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 3,04 €Dostupno za isporuku
- Marka: Bauck Mühle; Naziv proizvoda: EKO brašno od integralne riže bez glutena, 500 g; Cijena: 4,75 €; Osnovna cijena: 0,5 kg (9,50 € za 1 kg); 4,854 od 5 zvjezdica na osnovu 48 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicu4,75 €0,5 kg (9,50 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 4,15 €Dostupno za isporuku
- Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Brašno od slanutka, 300 g; Cijena: 1,95 €; Osnovna cijena: 0,3 kg (6,50 € za 1 kg); dm marka Logo; 4,736 od 5 zvjezdica na osnovu 87 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicu1,95 €0,3 kg (6,50 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 1,95 €Dostupno za isporuku
- Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Bademovo brašno, 300 g; Cijena: 7,75 €; Osnovna cijena: 0,3 kg (25,83 € za 1 kg); dm marka Logo; 4,752 od 5 zvjezdica na osnovu 234 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicu7,75 €0,3 kg (25,83 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 7,75 €Dostupno za isporuku
- Marka: nono; Naziv proizvoda: No Gluten No Problem tapioka brašno, 500 g; Cijena: 3,97 €; Osnovna cijena: 0,5 kg (7,94 € za 1 kg); 5 od 5 zvjezdica na osnovu 2 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicu3,97 €0,5 kg (7,94 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 3,97 €Dostupno za isporuku
- Marka: EKO-JAZO; Naziv proizvoda: EKO smjesa za kruh s proteinskim brašnom bučine golice, 500 g; Cijena: 3,30 €; Osnovna cijena: 0,5 kg (6,60 € za 1 kg); 5 od 5 zvjezdica na osnovu 1 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicu3,30 €0,5 kg (6,60 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 2,75 €Dostupno za isporuku
Kraj popisa
Izbjegavajte greške u pohanju
Sama panada je korica koja štiti meso, ribu ili povrće... tijekom pečenja i osigurava da jelo ostane sočno. Česta pogreška kod klasičnog pohanja ili pohanja bez jaja je gubitak tekućine. Pečena hrana se tako suši, a i panada se raspada. Panada jednostavno izgubi čvrstoću i počne se raspadati. Uz ove tajne savjete, vaša će panada bez jaja dobro prianjati i postati hrskava >>
Pet savjeta za pohanje (bez jaja)
- Dobro osušite meso ili sl. prije nego krenete s pohanjem. Meso, primjerice, treba prethodno tući tako da na površini bude više bjelančevina iz mesa koje pomažu vezivanju. Alternativno, možete zarezati površinu pilećih prsa.
- Pazite na redoslijed: Brašno osigurava upijanje viška tekućine. Kod pohanja bez jaja hranu koju želite ispeći možete posuti s malo brašna ako koristite smjesu od brašna i vode ili od brašna i mlijeka.
- Pričekajte da se panada malo osuši prije nego nastavite s pripremom.
- Kod pohanja bez jaja možete koristiti i mlaćenicu umjesto jaja i kukuruzni škrob umjesto brašna: Dobit ćete prozračnu, laganu panadu bez jaja. Kukuruzni škrob se u kratkom vremenu pretvara u hrskavu koricu i navodno se bolje prianja uz meso nego obično brašno.
SAVJET: Dodajte malo češnjaka i Dijon senfa u mlaćenicu i dobit ćete izvrstan okus. - Slobodno upotrijebite panko mrvice umjesto krušnih mrvica: Tako će odrezak postati još hrskaviji. Panko je panada od krušnih komadića iz japanske kuhinje.