Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Pohanje bez jaja – najbolje alternative

Pohanje ne funkcionira samo s jajima – postoje i drugi načini za pripremu hrskave panade bez jaja. Ako ne možete ili ne želite koristiti jaje za pohanje, ovdje ćete pronaći odgovore na sva vaša pitanja.

Pohanje bez jaja

Zašto pohati?

Svi volimo pohana jela. Bilo da se radi o ribi, mesu, povrću ili tofuu, pohana jela su popularna i to iz dobrog razloga. Ne samo da je hrskava korica ukusna, pohanjem jelo tijekom procesa kuhanja također ostaje sočno, a panadom se čuvaju okusi hrane. Jaje služi kao vezivo kod pohanja i osigurava da se panada ne raspadne. Tko vodi veganski stil života ili iz drugih razloga ne želi koristiti jaja, ne mora se odreći hrskave panade. Povrtni kotleti ili odresci od cvjetače također mogu biti hrskavi s panadom bez jaja. Kod pohanja bez jaja, međutim, kremasta, glatka konzistencija jaja se mora zamijeniti i po mogućnosti biti što gušća kako bi dobro prianjala.

Hrskave panade bez jaja

Mljac, ukusno! Bilo na odresku, ribi ili domaćim pilećim nuggetsima, panada je važan dio jela. Klasično pohanje općenito funkcionira na način da se komad mesa ili slično uvalja u brašno pa umoči u razmućeno jaje i na kraju uvalja u krušne mrvice. I onda se stavlja u tavu. Ako ste vegan ili imate alergiju na jaja, možda se pitate kako funkcionira pohanje bez jaja. Je li to uopće moguće? Kratak odgovor glasi: Da! Uz ove alternative, hrskava korica prianja čak i bez jaja:

Umjesto jaja možete koristiti:

  • Posoljeno mlijeko
  • Vrhnje ili kondenzirano mlijeko
  • Jogurt
  • Senf
  • Vodu
  • Biljno mlijeko

SAVJET: Ako je potrebno jelo pohati bez glutena, umjesto brašna možete koristiti kukuruznu krupicu, a umjesto krušnih mrvica mljevene orašaste plodove, zobene pahuljice ili kukuruzne pahuljice.

Pohanje bez jaja, ali s mliječnim proizvodima

Panada bez jaja izvrsno će uspjeti s mliječnim proizvodima kao što su jogurt, mlijeko, kondenzirano mlijeko ili vrhnje. Za pohanje bez jaja, najbolje je posoliti tekućinu prije nego što umočite komad hrane koji mislite ispeći. Zatim nastavite kao i obično: Najprije uvaljati u brašno, pa umočiti u mlijeko pa u krušne mrvice. Postupak možete ponoviti da dobijete malo deblju panadu.

Kako bi tekućina bila kremasta i glatka, možete preskočiti korak i pomiješati mliječni proizvod s brašnom, začiniti je i dobro promiješati dok konzistencija ne postane gusta. Jednostavno umočite hranu koju želite ispeći da je dobro prekrivena, zatim je uvaljajte u krušne mrvice i pržite dok ne postane hrskava s obje strane.

SAVJET: Ako želite da korica bude još hrskavija, u mrvice možete dodati malo tvrdog sira. Zašto se ne poigrati s varijantama brašna i probati kokosovo brašno ili brašno od slanutka?

  1. Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Napitak od badema, 1 l; Cijena: 2,25 €; Osnovna cijena: 1 l (2,25 € za 1 l); dm marka Logo; 3,223 od 5 zvjezdica na osnovu 363 ocjenaNapitak od badema dmBio
    dm marka Logo
    2,25 €
    1 l (2,25 € za 1 l)Cijena na 02.05.2025.: 2,25 €
  2. Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Napitak od zobi natur, 1 l; Cijena: 1,20 €; Osnovna cijena: 1 l (1,20 € za 1 l); dm marka Logo; 4,688 od 5 zvjezdica na osnovu 48 ocjenaNapitak od zobi natur dmBio
    dm marka Logo
    1,20 €
    1 l (1,20 € za 1 l)Cijena na 02.05.2025.: 1,20 €
  3. Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Kokosov jogurt, 160 g; Cijena: 1,10 €; Osnovna cijena: 0,16 kg (6,88 € za 1 kg); dm marka Logo; 3,731 od 5 zvjezdica na osnovu 130 ocjenaKokosov jogurt dmBio
    dm marka Logo
    1,10 €
    0,16 kg (6,88 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 0,95 €
  4. Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Barista napitak od zobi, 1 l; Cijena: 1,55 €; Osnovna cijena: 1 l (1,55 € za 1 l); dm marka Logo; 3,781 od 5 zvjezdica na osnovu 201 ocjenaBarista napitak od zobi dmBio
    dm marka Logo
    1,55 €
    1 l (1,55 € za 1 l)Cijena na 02.05.2025.: 1,40 €
  5. Marka: 'z bregov; Naziv proizvoda: Mlijeko bez laktoze 2,8 % m.m., 1 l; Cijena: 1,95 €; Osnovna cijena: 1 l (1,95 € za 1 l); 4 od 5 zvjezdica na osnovu 1 ocjenaMlijeko bez laktoze 2,8 % m.m. 'z bregov
    1,95 €
    1 l (1,95 € za 1 l)Cijena na 02.05.2025.: 1,95 €
  6. Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Jogurt od zobi, 160 g; Cijena: 1,10 €; Osnovna cijena: 0,16 kg (6,88 € za 1 kg); dm marka Logo; 4,36 od 5 zvjezdica na osnovu 25 ocjenaJogurt od zobi dmBio
    dm marka Logo
    1,10 €
    0,16 kg (6,88 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 0,95 €
  7. Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Barista napitak od zobi i soje, 1 l; Cijena: 1,45 €; Osnovna cijena: 1 l (1,45 € za 1 l); dm marka Logo; 3,778 od 5 zvjezdica na osnovu 746 ocjenaBarista napitak od zobi i soje dmBio
    dm marka Logo
    1,45 €
    1 l (1,45 € za 1 l)Cijena na 02.05.2025.: 1,45 €
  8. Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Napitak od zobi bez glutena, 1 l; Cijena: 1,50 €; Osnovna cijena: 1 l (1,50 € za 1 l); dm marka Logo; 4,703 od 5 zvjezdica na osnovu 148 ocjenaNapitak od zobi bez glutena dmBio
    dm marka Logo
    1,50 €
    1 l (1,50 € za 1 l)Cijena na 02.05.2025.: 1,50 €
  9. Marka: alpro; Naziv proizvoda: Napitak od badema bez šećera, 1 l; Cijena: 3,20 €; Osnovna cijena: 1 l (3,20 € za 1 l); 4,559 od 5 zvjezdica na osnovu 34 ocjenaNapitak od badema bez šećera alpro
    3,20 €
    1 l (3,20 € za 1 l)Cijena na 02.05.2025.: 3,75 €
  10. Marka: O'PLANT; Naziv proizvoda: Barista napitak Oat, 1 l; Cijena: 2,75 €; Osnovna cijena: 1 l (2,75 € za 1 l); 4,273 od 5 zvjezdica na osnovu 11 ocjenaBarista napitak Oat O'PLANT
    2,75 €
    1 l (2,75 € za 1 l)Cijena na 02.05.2025.: 2,75 €

Kraj popisa

Vegansko pohanje bez jaja

Kod veganske verzije, jelo možete pohati bez mliječnih proizvoda i umjesto njih koristiti vodu, senf ili biljno mlijeko. Ako kuhate sa senfom, povrće, tofu itd. ne morate previše začiniti. S biljnim mlijekom ili vodom možete postupiti na sljedeći način kada pohate bez jaja:

  1. Pomiješajte jednu punu žlicu brašna s tri žlice vode ili biljnog mlijeka. Dodajte prstohvat soli i ostale začine po vašem ukusu. Sve dobro promiješajte.
  2. Pripremite tanjur s krušnim mrvicama.
  3. Sada u tekućini okrenite odrezak od povrća ili drugu vegansku hranu koju želite ispeći tako da bude dobro pokriven sa svih strana.
  4. Zatim ga uvaljajte u krušne mrvice.
  5. (Ponovite korake 3 i 4 kako biste dobili deblju panadu bez jaja!)  
  6. Sada ispecite odrezak. Dobar tek! 

Začini poput papra ili paprike posebno su prikladni za pohanje sa ili bez jaja. 

NAPOMENA: Jeste li znali da postoji i rižino brašno, sojino brašno ili čak bademovo brašno? Svatko tko želi koristiti alternativu klasičnom brašnu naći će alternative u asortimanu dm-a.  

Kraj popisa

Izbjegavajte greške u pohanju

Sama panada je korica koja štiti meso, ribu ili povrće... tijekom pečenja i osigurava da jelo ostane sočno. Česta pogreška kod klasičnog pohanja ili pohanja bez jaja je gubitak tekućine. Pečena hrana se tako suši, a i panada se raspada. Panada jednostavno izgubi čvrstoću i počne se raspadati. Uz ove tajne savjete, vaša će panada bez jaja dobro prianjati i postati hrskava >>

Pet savjeta za pohanje (bez jaja)

  1. Dobro osušite meso ili sl. prije nego krenete s pohanjem. Meso, primjerice, treba prethodno tući tako da na površini bude više bjelančevina iz mesa koje pomažu vezivanju. Alternativno, možete zarezati površinu pilećih prsa.
  2. Pazite na redoslijed: Brašno osigurava upijanje viška tekućine. Kod pohanja bez jaja hranu koju želite ispeći možete posuti s malo brašna ako koristite smjesu od brašna i vode ili od brašna i mlijeka.
  3. Pričekajte da se panada malo osuši prije nego nastavite s pripremom.
  4. Kod pohanja bez jaja možete koristiti i mlaćenicu umjesto jaja i kukuruzni škrob umjesto brašna: Dobit ćete prozračnu, laganu panadu bez jaja. Kukuruzni škrob se u kratkom vremenu pretvara u hrskavu koricu i navodno se bolje prianja uz meso nego obično brašno. 
    SAVJET: Dodajte malo češnjaka i Dijon senfa u mlaćenicu i dobit ćete izvrstan okus.
  5. Slobodno upotrijebite panko mrvice umjesto krušnih mrvica: Tako će odrezak postati još hrskaviji. Panko je panada od krušnih komadića iz japanske kuhinje.

Odgovarajuće kategorije proizvoda