Uz popodnevni čaj ili brzinski obrok ovaj kalorijski jači biskvit dobrodošao je zalogaj. Recept spada u kategoriju “pound cake” biskvita što znači da se (skoro) svi sastojci koriste u istim omjerima. Neprerađeni smeđi šećer biskvitu daje karamelastu aromu i specifičnu tamnu boju. Goji bobice, to sićušno crveno voće prepuno antioksidansa i ljekovitih svojstava, čine lijep kontrast kako bojom, tako i okusom.
Čajni kolač s goji bobicama i grožđicama
od Petra Jelenić
10.01.2024.
Gotovo za 50 min.
Brzo & jednostavno
•
Desert
•
Kolači
•
Vegetarijansko
Sastojci
za 8 obroka
za smjesu
40 g dmBio goji bobica
100 g dmBio grožđica
185 g dmBio brašna od pira tip 630
1 ravna žličica dmBio praška za pecivo
3 jaja M veličine
185 g maslaca (sobne temperature)
185 g dmBio neprerađenog smeđeg šećera
fino ribana korica 1 eko limuna
prstohvat soli
75 g dmBio kravljeg mlijeka
Priprema
Čajni kolač s goji bobicama i grožđicama
Pripema kalupa
Pripremite kalup veličine 28x10x8 cm. Obložite ga papirom za pečenje
Suho voće
Promiješajte goji bobice i grožđice. Zakuhajte 500 ml vode pa prelijte suho voće. Pustite da odstoji 10 minuta, ocijedite i dobro osušite papirnatim ručnikom. Suho voće močimo kako bismo mu vratili vlagu i tako spriječili da upije vlagu iz biskvita.
Suhi sastojci
Zatim prosijte brašno s praškom za pecivo.
Mokri sastojci
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Maslac pjenasto izmiksajte sa smeđim šećerom pa dodajte limunovu koricu. Potom umiksajte jedan po jedan žumanjak, ali pazite da se smjesa dobro poveže nakon svakog dodanog žumanjka. Zatim u bjelanjke dodajte prstohvat soli pa izmiksajte u srednje čvrsti snijeg.
Sjedinite sve sastojke
Promiješajte goji bobice i grožđice s brašnom. U smjesu s maslacem umiješajte snijeg pa uz miješanje silikonskom lopaticom naizmjence dodajte brašno i mlijeko.
Pečenje
Lijepo povezanu smjesu ulijte u pripremljeni kalup, poravnajte i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 160°C oko 25 minuta.
Hlađenje
Pomoću čačkalice provjerite je li biskvit pečen – na čačkalici ne smije biti sirove smjese. Kolač nakratko ostavite u kalupu da se prohladi pa izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi, najbolje preko noći.
Savjet:
Umjesto goji bobica iIi grožđica možete koristiti bilo koje suho voće. Ako želite čokoladnu varijantu, u smjesu s maslacem dodajte 50 g otopljene dmBio tamne čokolade.









