Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Uz popodnevni čaj ili brzinski obrok ovaj kalorijski jači biskvit dobrodošao je zalogaj. Recept spada u kategoriju “pound cake” biskvita što znači da se (skoro) svi sastojci koriste u istim omjerima. Neprerađeni smeđi šećer biskvitu daje karamelastu aromu i specifičnu tamnu boju. Goji bobice, to sićušno crveno voće prepuno antioksidansa i ljekovitih svojstava, čine lijep kontrast kako bojom, tako i okusom.

Čajni kolač s goji bobicama i grožđicama

od Petra Jelenić

10.01.2024.

Gotovo za 50 min.

Brzo & jednostavno

Desert

Kolači

Vegetarijansko

Sastojci

za 8 obroka

za smjesu

  • 40 g dmBio goji bobica

  • 100 g dmBio grožđica

  • 185 g dmBio brašna od pira tip 630

  • 1 ravna žličica dmBio praška za pecivo

  • 3 jaja M veličine

  • 185 g maslaca (sobne temperature)

  • 185 g dmBio neprerađenog smeđeg šećera

  • fino ribana korica 1 eko limuna

  • prstohvat soli

  • 75 g dmBio kravljeg mlijeka

Priprema

Čajni kolač s goji bobicama i grožđicama

  1. Pripema kalupa

    Pripremite kalup veličine 28x10x8 cm. Obložite ga papirom za pečenje

  2. Suho voće

    Promiješajte goji bobice i grožđice. Zakuhajte 500 ml vode pa prelijte suho voće. Pustite da odstoji 10 minuta, ocijedite i dobro osušite papirnatim ručnikom. Suho voće močimo kako bismo mu vratili vlagu i tako spriječili da upije vlagu iz biskvita.

  3. Suhi sastojci

    Zatim prosijte brašno s praškom za pecivo.

  4. Mokri sastojci

    Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Maslac pjenasto izmiksajte sa smeđim šećerom pa dodajte limunovu koricu. Potom umiksajte jedan po jedan žumanjak, ali pazite da se smjesa dobro poveže nakon svakog dodanog žumanjka. Zatim u bjelanjke dodajte prstohvat soli pa izmiksajte u srednje čvrsti snijeg.

  5. Sjedinite sve sastojke

    Promiješajte goji bobice i grožđice s brašnom. U smjesu s maslacem umiješajte snijeg pa uz miješanje silikonskom lopaticom naizmjence dodajte brašno i mlijeko.

  6. Pečenje

    Lijepo povezanu smjesu ulijte u pripremljeni kalup, poravnajte i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 160°C oko 25 minuta.

  7. Hlađenje

    Pomoću čačkalice provjerite je li biskvit pečen – na čačkalici ne smije biti sirove smjese. Kolač nakratko ostavite u kalupu da se prohladi pa izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi, najbolje preko noći.

  8. Savjet:

    Umjesto goji bobica iIi grožđica možete koristiti bilo koje suho voće. Ako želite čokoladnu varijantu, u smjesu s maslacem dodajte 50 g otopljene dmBio tamne čokolade.