Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Pecite božićne kolačiće s djecom 

Donosimo vrlo jednostavne recepte i ideje za poslastice bez industrijskog šećera koje je vrlo lako ispeći uz male pomagače.

Djeca peku kolače

Umjesto šećera koristite voćne zaslađivače poput javorovog ili agavinog sirupa, meda ili suhog voća. Bijelo brašno zamijenite za cjelovito integralno brašno. Dodajte naribano voće i orašaste plodove - i božićne poslastice prikladne za malu djecu su spremne.

Kolačići sobovi

Što nam je potrebno:

  • 23 dag maslaca
  • 13 dag brezinog šećera
  • 1 jaje
  • 38 dag cjelovitog pšeničnog brašna
  • slani pereci
  • brusnice

Postupak:

Izvadite maslac na vrijeme iz hladnjaka kako bi omekšao. Zatim pjenasto umiješajte omekšali maslac i šećer, dodajte jaje i brašno i ponovo dobro umijesite. Gotovu smjesu pokrijte prozirnom folijom i ostavite da odmara u hladnjaku oko pola sata.

Kekse za sobova oblikujte u male kuglice i lagano ih spljoštite. U sredinu stavite brusnicu kao nos, drvenim štapićem za ražnjiće probodite rupe za oči, prerežite slani perec na pola i zabodite polovine u biskvit kao rogove.

Pecite kekse u pećnici na 180 stupnjeva desetak minuta.

Božićni kolači sobovi

Keksići s pirovim brašnom

Što nam je potrebno:

  • 12 dag maslaca
  • 6 žlica agavina sirupa ili meda
  • 1 žumanjak
  • 45 dag brašna od pira
  • 20 dag krem sira

Postupak:

Pomiješajte omekšali maslac, agavin sirup ili med, žumanjak i krem sir, a zatim dodajte brašno i razradite dok ne dobijete glatko tijesto. Pustite ga da odmori u hladnjaku oko sat vremena.

Zatim razvaljajte tijesto i izrežite kekse u oblike po želji. Pecite na 180 stupnjeva oko deset minuta.

Keksi od zobenih pahuljica

Što nam je potrebno:

  • 3 žlice maslaca
  • 5 žlica agavina sirupa
  • 1 bjelanjak
  • 1 mrkva
  • 12 dag cjelovitog pšeničnog brašna
  • 14 dag zobenih pahuljica
  • 4 žlice sirutke
  • 1 žličica praška za pecivo

Začini i dodaci prema osobnom ukusu:

  • mljeveni klinčić
  • cimet
  • kardamom
  • grožđice, brusnice 

Postupak:

Pjenasto umiješajte maslac i šećer i dodajte razmućeni bjelanjak. Zatim umiješajte naribanu mrkvu, prosijano brašno, prašak za pecivo, i začine u količini po osobnom ukusu: klinčić, cimet, kardamom i po želji grožđice ili brusnice. Na kraju dodajte zobene pahuljice i sirutku i sve dobro umijesite u glatko tijesto.

Žlicom oblikujte keksiće i ukrasite zobenim pahuljicama ili drugim ukrasima. Pecite na 180 stupnjeva dobrih deset minuta.

Kraj popisa