Odsad jedemo sa žlicom: koje su žitarice dopuštene u dječjoj hrani?
Žitarice - posebno cjelovite žitarice - nude važna vlakna za dobru probavu, bogate su mineralima i proteinima, a zahvaljujući vitaminu B, dobre su za živce i mozak. Savršene za bebin razvoj u dobi kada mogu jesti kaše.

dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 4 min.
•
10.01.2024.

Žitarice za svačiji ukus
Mrkva, pastrnjak, bundeva, krumpir i, u sljedećem koraku, nešto mesa: ovo su namirnice s kojima naši mališani započinju s dohranom i istraživanjem novih okusa. Ovisno o starosti djeteta, najčešće oko šestog do osmog mjeseca života.
Od ovog trenutka nadalje, stručnjaci preporučuju dodati malim gurmanima u dječju kašu malo žitarica. Prvo u vrlo malim količinama kako bi se prepoznala moguća intolerancija na gluten.
Žitarice su vrlo su prikladne za dječju kašu, a od koje ćete sorte započeti stvar je ukusa.
Proso
Proso ne sadrži gluten i bogat je mineralima i elementima u tragovima. Sadrži puno magnezija, kalcija, željeza i silicija – koji su neophodni za razvoj kosti i vezivnog tkiva.
Recept savjet: kaša od jabuka i prosa
- 100 grama pirea od jabuka (bez dodanog šećera)
- 20 grama pahuljica od prosa
- 100 mililitara vode
- nešto komplementarnog prehrambenog ulja
Pahuljice od prosa prokuhajte s vodom i pustite da nabubre još 2 minute. Ovisno o tome kako dijete želi kašu, usitnite dodatno pahuljice. Zatim pomiješajte s umakom od jabuka i dodatnim prehrambenim uljem - i uživajte kada jelo dostigne odgovarajuću temperaturu.
Riža
Riža sadrži puno škroba, ali malo masti i proteina i također je bez glutena. Cjelovita riža hranjivija je varijanta. Omogućuje puno vitamina iz B skupine, kao i visokokvalitetne ugljikohidrate i samim tim puno energije.
Recept savjet: kaša od bundeve i riže
- 100 grama bundeve Hokkaido ili baby kašice u staklenki od bundeve
- 50 grama krumpira
- 50 mililitara vode
- 10 grama rižinih pahuljica
- 30 mililitara jabučnog soka bez dodanog šećera
- nešto komplementarnog prehrambenog ulja
Krumpir i bundevu narežite na sitne komade i lagano skuhajte u vodi. Zatim dodajte rižine pahuljice i ponovo kratko prokuhajte. Dodajte sok od jabuke i komplementarno ulje i usitnite dok ne dobijete finu kašicu.
Zob
Zob se smatra posebno probavljivom i zbog toga je često prvi izbor za dječje kaše. Osim toga, zrno sadrži puno željeza koje je dobro za dobru krvnu sliku.
Recept savjet: Zobena kaša na mlijeku
- 200 mililitara punomasnog mlijeka ili mlijeka za novorođenčad (ovisno o dobi djeteta)
- 20 grama zobene kaše
- 100 grama voćnog pirea ili svježeg voća
- nešto komplementarnog prehrambenog ulja
Zobene pahuljice prokuhajte s mlijekom (ako se koristi dječje mlijeko, kuhajte samo vodom, a zatim dodajte mlijeko u prahu) i ostavite da malo nabubri. Zatim dodajte voće ili pire od voća i pustite da se ohladi na pravu temperaturu.
Pir
Pahuljice od pira imaju pomalo orašasti okus i zato ih bebe vrlo dobro prihvaćaju. Još jedan plus: pira sadrži više minerala i vitamina nego pšenica.
Recept savjet: kašica s avokadom od pira
- 20 grama pahuljica od pira
- 100 mililitara vode
- zreli avokado
- nešto komplementarnog prehrambenog ulja
- malo soka od jabuke bez dodanog šećera
Pir prokuhajte u vodi i pustite da malo nabubrI. Avokado usitnite vilicom i dodajte ga pahuljicama zajedno s komplementarnim uljem. Ulijte dovoljno soka od jabuke dok se ne postigne željena konzistencija.
Pšenica
Pšenica se može dodati dječjoj kaši u obliku pšeničnog griza, pšeničnih mekinja ili tjestenine od durum pšenice. Okus pšenice je prilično neutralan. Sadrži manje hranjivih sastojaka od, primjerice, pira, prosa ili zobi.
Recept savjet: Kašica od tjestenine s mesom
- 100 grama mrkve
- 30 grama nemasne govedine
- 50 grama kuhane tjestenine
- nešto komplementarnog prehrambenog ulja
- voda
Lagano popržite mljeveno meso u malo ulja, prelijte s malo vode pa dodajte oguljenu i narezanu mrkvu. Pustite da zajedno kuhaju dok ne omekšaju. Dodajte kuhanu tjesteninu i ostavite da malo proključa. Zatim napravite kašu i ostavite da se kaša ohladi. Dodajte po potrebi vodu dok se ne postigne ispravna konzistencija.