Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Napravite sami začin za medenjake: priprema

Božićni kolačići s oblatnama, medenjaci, licitarska srca… sve ove delicije dobivaju svoj poseban, topao, zimski okus zahvaljujući začinskim mješavinama koje sadrže. Začinske mješavine možete jednostavno pripremiti u vlastitoj kuhinji. U ovome tekstu možete saznati kako napraviti vlastiti začin za medenjake.

Medenjak u obliku bora

Od čega se sastoji začin za medenjake?

Koji se začini često nalaze u medenjacima? Začinska mješavina za medenjake nije precizno definirana. Svaki proizvođač i svaki pekar ima svoju recepturu koja se razlikuje u sastojcima i njihovim omjerima. Postoje čak i regionalne razlike u tradicionalnim mješavinama začina za medenjake. No začin za medenjake obično sadrži sljedeće sastojke:

  • cimet
  • zvjezdasti anis
  • đumbir
  • kardamom
  • korijander
  • klinčić
  • piment
  • muškatni oraščić

Prema izboru, neke mješavine začina za medenjake također sadrže aromatične komponente kao što su komorač, vanilija, mace (osušeni cvjetovi stabla muškatnog oraščića) i kore citrusa.

Kakvu ulogu ima cimet?

Kada kupujete cimet za izradu vlastitog začina za medenjake, birate između dvije različite kvalitete. Cimet se dobiva iz osušene kore dviju biljaka cimeta: cejlonskog stabla cimeta ("pravi cimet") i cimeta kasije ("cassia cimet"). Potonji je proizvod jeftiniji i u sastojcima se ponešto razlikuje od “pravog cimeta”. Prije svega, u kasiji cimetu veći je udio kumarina, tvari koja u slučaju predoziranja potencijalno može oštetiti jetru. Ako sami radite začin za medenjake, svakako biste trebali koristiti visokokvalitetni cejlonski cimet.

Gingerbread i speculaas: razlike

Postoje li razlike između začina za medenjake i začina za speculaas kekse? U potonjem je cimet još dominantniji, no obično nedostaju anis i korijander. Zanimljivo je da se u receptu za speculaas kekse može nalaziti i papar.

Sami napravite začin za medenjake: upute

Koji sastojci su vam potrebni da sami napravite začin za medenjake? Kao što je već rečeno, ne postoji osnovni recept za pripremu začina za medenjake. U konačnici, vaše preferencije odlučuju na koju se nijansu okusa želite usredotočiti u svom domaćem začinu za medenjake i kojim ga dodatnim okusima želite oplemeniti. Donosimo jednu varijaciju recepta:

  • 35 g cimeta
  • 8 g klinčića
  • 8 g muškatnog oraščića
  • 8 g kardamoma
  • 4 g pimenta
  • 4 g zvjezdastog anisa
  • 4 g korijandera
  • 2 g đumbira

Savjet: eksperimentirajte s omjerima kako biste pronašli svoju omiljenu kombinaciju. Važno je samo to da cimet kao glavni sastojak uvijek ima najveći udio u odnosu na ostale začine. Osim toga, uvijek se treba pridržavati redoslijeda težinskih udjela ostalih začina: od varijante s puno cimeta do malo đumbira.

Kako sami napraviti začin za medenjake?

Priprema začinske mješavine vrlo je jednostavna. Uza sljedeće upute, vaš začin za medenjake bit će prilagođen vašem ukusu i spravljen u tren oka:

  1. izvažite željene sastojke.
  2. štapiće cimeta i zvjezdasti anis grubo zdrobite u mužaru. Kod zvjezdastog anisa ne koriste se samo sjemenke nego i “točke”.
  3. pomiješajte sve sastojke.
  4. zatim sameljite sve ili potrebnu količinu u prah (vidi dolje).
  5. ulijte u staklenku s poklopcem i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Koja je količina potrebna?

Preporučene količine za odgovarajuće doziranje začina za medenjake razlikuju se ovisno o receptu. Okvirna vrijednost za pečenje je dvadesetak grama začinske mješavine po kilogramu tijesta. Ako sami radite začin za medenjake, najbolje je da, kušajući, sami odredite koja bi količina bila dostatna za pripremu vašeg recepta.

Kako koristiti začin za medenjake?

Smjesu možete koristiti uvijek, a ne samo u vrijeme Božića. Domaći začin za medenjake može se koristiti i za druge recepte, a ne samo u pripremi medenjaka. Svestrana začinska mješavina savršeno se slaže s drugim pekarskim proizvodima poput voćnog kruha te drugih kolača i peciva:

  • slatka jela: puding od riže, griz, sladoled ili obični puding možete oplemeniti domaćim začinom za medenjake.
  • slastice s jabukama: umak od jabuka ili pečene jabuke postaju posebna poslastica sa začinima.
  • pića: vruće stvari poput čaja, punča ili kuhanog vina dobivaju toplu, zimsku aromu kako im dodate začin za medenjake. Također je ukusan i liker od medenjaka.
  • namaz: želei i džemovi dobivaju posebnu aromu ako u njih dodate začin za medenjake.
  • slani recepti: domaći začin za medenjake iznenađuje i ukusan je u crvenom kupusu, umacima te na pečenom mesu.

Začin za medenjake – koliki mu je rok trajanja?

Začin za medenjake najbolje je čuvati na isti način kao i ostale začine: na suhom, hermetički zatvorenom mjestu i zaštićenom od svjetlosti. Dakle, ili u neprozirnoj posudi ili zatvorenom ormariću. Začinska mješavina može se u takvim uvjetima čuvati do tri godine. Začin se ne kvari ako se dugo čuva, ali s vremenom gubi na intenzitetu okusa.

Savjet: aroma začina za medenjake najbolje dolazi do izražaja ako je svježe samljevena prije upotrebe, primjerice u električnom mlinu za začine ili ručno u mužaru.

Napravite vlastiti svestrani začin za medenjake

Bilo klasičan za pečenje božićnih kolačića bilo u drugim kulinarskim primjenama: domaći začin za medenjake daje određeni štih prilikom pečenja, kuhanja, pa čak i u pićima. Počevši od osnovnih sastojaka, razvijate vlastitu začinsku mješavinu i od nje stvarate posebne užitke - ne samo u adventsko vrijeme.

  1. Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Cejlonski cimet – mljeveni, 50 g; Cijena: 1,95 €; Osnovna cijena: 0,05 kg (39,00 € za 1 kg); dm marka Logo; 4,213 od 5 zvjezdica na osnovu 127 ocjena; Dostupnost: Status crveno Nije dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicuCejlonski cimet – mljeveni  dmBio
    dm marka Logo
    1,95 €
    0,05 kg (39,00 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 1,95 €
    Nije dostupno za isporuku
  2. Marka: GreenLab; Naziv proizvoda: EKO đumbir u prahu, 33 g; Cijena: 3,30 €; Osnovna cijena: 0,033 kg (100,00 € za 1 kg); 0 od 5 zvjezdica na osnovu 0 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicuEKO đumbir u prahu GreenLab
    3,30 €
    0,033 kg (100,00 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 3,30 €
    Dostupno za isporuku
  3. Marka: GreenLab; Naziv proizvoda: Cejlonski cimet, 150 g; Cijena: 8,61 €; Osnovna cijena: 0,15 kg (57,40 € za 1 kg); 5 od 5 zvjezdica na osnovu 6 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicuCejlonski cimet GreenLab
    8,61 €
    0,15 kg (57,40 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 8,61 €
    Dostupno za isporuku
  4. Marka: GreenLab; Naziv proizvoda: EKO cimet u prahu, 40 g; Cijena: 3,30 €; Osnovna cijena: 0,04 kg (82,50 € za 1 kg); 5 od 5 zvjezdica na osnovu 3 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicuEKO cimet u prahu GreenLab
    3,30 €
    0,04 kg (82,50 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 3,30 €
    Dostupno za isporuku

Kraj popisa

FAQ

Sadrži li medenjak cimet?

Cimet je bitna komponenta začina za medenjake. Ovisno o mješavini, vrsta cimeta koja se koristi ima značajan utjecaj na okus i kvalitetu. Vrijedno je znati da je u skandinavskim receptima začina za medenjake razina cimeta znatno niža.

Je li začin za medenjake zdrav?

Ako se konzumira prekomjerna količina, kumarin sadržan u cimetu može utjecati na jetrene vrijednosti. Odrasla osoba normalne težine ne bi trebala konzumirati više od dva grama kasija cimeta dnevno. Pri konzumaciji medenjaka trebaju biti oprezni i alergičari koji su osjetljivi na neki od začina.

Koliko kalorija ima začin za medenjake?

Nutritivni sadržaj začina za medenjake, ovisno o sastavu, iznosi oko 340 kcal na 100 grama.

Odgovarajuće kategorije proizvoda