Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Torta od cimeta i karamela od datulja

od Flowers in Salad

10.01.2024.

Gotovo za 2 Sat 30 min.

Vrijeme za pripremu: 90 min.

Vrijeme kuhanja/pečenja: 60 min.

Božić

Desert

Torte

Vegetarijansko

Sastojci

za 16 obroka

za biskvit od cimeta:

  • 6 jaja (sobne temperature)

  • 100 g maslaca (omekšalog)

  • 200 g dmBio smeđeg šećera od šećerne trske

  • 200 g dmBio badema

  • 180 g dmBio tigrovih oraščića (pečenih i samljevenih)

  • 100 g dmBio brašna od pira tip 630

  • 100 ml dmBio napitka od zobi

  • 3 žličice cimeta (+ 2 žlice za posipanje)

  • 2 žličice dmBio praška za pecivo

  • prstohvat soli

Karamel od datulja:

  • 150 g dmBio datulja bez koštica

  • 150 ml vruće vode

  • 50 ml dmBio javorovog sirupa C

  • 30 g dmBio smeđe paste od badema

  • prstohvat soli

Mascarpone krema:

  • 250 g krem sira

  • 300 g mascarponea

  • 250 ml slatkog vrhnja

  • 2 paketića stabilizatora za šlag (šlagfix)

  • 50 g šećera u prahu

  • 1 žličica dmBio Bourbon vanilije

Mascarpone krema:

  • 250 g krem sira

  • 300 g mascarponea

  • 250 ml slatkog vrhnja

  • 2 paketića stabilizatora za šlag (šlagfix)

  • 50 g šećera u prahu

  • 1 žličica dmBio Bourbon vanilije

Priprema

Biskvit od cimeta

  1. Pripremite kalup

    Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite kalup za torte promjera oko 21 cm.

  2. Pomiješajte suhe sastojke

    Sameljite bademe te u zdjeli pomiješajte bademe, tigrov oraščić, cimet, brašno od pira i prašak za pecivo.

  3. Istucite snijeg od bjelanjaka

    Odvojite jaja i posebno istucite bjelanjke sa solju u čvrst snijeg.

  4. Pjenasto umutite žutanjke, šećer i maslac

    Pjenasto umutite maslac i šećer i postupno dodajte žumanjke.

  5. Sjedinite sve sastojke

    Lagano dodajte i umutite s pjenjačom smjesu od badema, napitak od zobi i snijeg od bjelanjaka.

  6. Ispecite biskvit

    Gotovu smjesu za tijesto dodajte u kalup za torte i pecite 55-60 minuta.

  7. Napravite test čačkalicom i ohladite

    Napravite test čačkalicom: Kad se tijesto više ne lijepi, izvadite kolač iz pećnice. Ostavite da se tijesto za tortu potpuno ohladi.

  8. Napravite test čačkalicom i ohladite

    Napravite test čačkalicom: Kad se tijesto više ne lijepi, izvadite kolač iz pećnice. Ostavite da se tijesto za tortu potpuno ohladi.

Karamel od datulja

  1. Izblednajte datulje

    Stavite datulje u blender i polako pojačavajte brzine dok datulje ne dobiju finu konzistenciju.

  2. Dodajte preostale sastojke

    Dodajte preostale sastojke za karamel od datulja i sve promiješajte u kremastu smjesu. Po želji dodajte još malo vode ili javorovog sirupa.

Mascarpone krema

  1. Istucite vrhnje za šlag

    Za mascarpone kremu najprije mikserom istucite slatko vrhnje dok ne postane čvrst šlag. Neposredno prije kraja miksanja, dodajte stabilizator vrhnja za šlag i završite s tučenjem.

  2. Umiješajte sve sastojke

    Pomiješajte mascarpone, krem sir, šećer u prahu i vaniliju u prahu u posudi, a zatim dodajte šlag.

Ukrašavanje

  1. Razrežite biskvit na tri dijela

    Ohlađenu podlogu za tortu prerežite vodoravno na tri dijela.

  2. Namažite kremu

    Na donji dio namažite malo mascarpone kreme i preko nje pospite oko 1 žlicu cimeta. Na to stavite srednju podlogu za tortu, također premažite kremom i pospite ostatkom cimeta. Prekrijte posljednjom podlogom za torte i premažite kremom uokolo.

  3. Hlađenje

    Složenu tortu ohladite u hladnjaku najmanje 2 sata.

  4. Ukrasite karamelom i ostalim ukrasima

    Premažite karamelu od datulja po torti i ukrasite bademima, ušećerenim bademima, cimetom ili drugim orašastim plodovima.

Kraj popisa

Božićna torta od cimeta, mascarpone kreme i karamela od datulja savršeno se uklapa u hladno godišnje doba. Torta je istovremeno mekana i sočna i puna zimskih okusa. Brojni bademi u tijestu čine tortu posebno ukusnom, cimet pruža prstohvat egzotičnosti, dok je karamela od datulja slatka alternativa čokoladnoj glazuri. Što kažete na popodnevno uživanje u njoj s obitelji?

Flowers in Salad

Michaela Auer iz Salzburga stoji iza bloga Flowers in Salad specijaliziranog za vegetarijansku hranu. Njezina velika strast je raznovrsna, osviještena prehrana po želji svakog nepca. Želite li više? Provjerite na njezinom blogu na kojemu možete dobiti puno inspiracija i recepata: od raznolikih ideja za doručak do šarenih zdjelica za salatu i ukusnih slastica.