Torta od cimeta i karamela od datulja
od Flowers in Salad
10.01.2024.
Gotovo za 2 Sat 30 min.
Vrijeme za pripremu: 90 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 60 min.
Božić
•
Desert
•
Torte
•
Vegetarijansko
Sastojci
za 16 obroka
za biskvit od cimeta:
6 jaja (sobne temperature)
100 g maslaca (omekšalog)
200 g dmBio smeđeg šećera od šećerne trske
200 g dmBio badema
180 g dmBio tigrovih oraščića (pečenih i samljevenih)
100 g dmBio brašna od pira tip 630
100 ml dmBio napitka od zobi
3 žličice cimeta (+ 2 žlice za posipanje)
2 žličice dmBio praška za pecivo
prstohvat soli
Karamel od datulja:
150 g dmBio datulja bez koštica
150 ml vruće vode
50 ml dmBio javorovog sirupa C
30 g dmBio smeđe paste od badema
prstohvat soli
Mascarpone krema:
250 g krem sira
300 g mascarponea
250 ml slatkog vrhnja
2 paketića stabilizatora za šlag (šlagfix)
50 g šećera u prahu
1 žličica dmBio Bourbon vanilije
Mascarpone krema:
250 g krem sira
300 g mascarponea
250 ml slatkog vrhnja
2 paketića stabilizatora za šlag (šlagfix)
50 g šećera u prahu
1 žličica dmBio Bourbon vanilije
Priprema
Biskvit od cimeta
Pripremite kalup
Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite kalup za torte promjera oko 21 cm.
Pomiješajte suhe sastojke
Sameljite bademe te u zdjeli pomiješajte bademe, tigrov oraščić, cimet, brašno od pira i prašak za pecivo.
Istucite snijeg od bjelanjaka
Odvojite jaja i posebno istucite bjelanjke sa solju u čvrst snijeg.
Pjenasto umutite žutanjke, šećer i maslac
Pjenasto umutite maslac i šećer i postupno dodajte žumanjke.
Sjedinite sve sastojke
Lagano dodajte i umutite s pjenjačom smjesu od badema, napitak od zobi i snijeg od bjelanjaka.
Ispecite biskvit
Gotovu smjesu za tijesto dodajte u kalup za torte i pecite 55-60 minuta.
Napravite test čačkalicom i ohladite
Napravite test čačkalicom: Kad se tijesto više ne lijepi, izvadite kolač iz pećnice. Ostavite da se tijesto za tortu potpuno ohladi.
Napravite test čačkalicom i ohladite
Napravite test čačkalicom: Kad se tijesto više ne lijepi, izvadite kolač iz pećnice. Ostavite da se tijesto za tortu potpuno ohladi.
Karamel od datulja
Izblednajte datulje
Stavite datulje u blender i polako pojačavajte brzine dok datulje ne dobiju finu konzistenciju.
Dodajte preostale sastojke
Dodajte preostale sastojke za karamel od datulja i sve promiješajte u kremastu smjesu. Po želji dodajte još malo vode ili javorovog sirupa.
Mascarpone krema
Istucite vrhnje za šlag
Za mascarpone kremu najprije mikserom istucite slatko vrhnje dok ne postane čvrst šlag. Neposredno prije kraja miksanja, dodajte stabilizator vrhnja za šlag i završite s tučenjem.
Umiješajte sve sastojke
Pomiješajte mascarpone, krem sir, šećer u prahu i vaniliju u prahu u posudi, a zatim dodajte šlag.
Ukrašavanje
Razrežite biskvit na tri dijela
Ohlađenu podlogu za tortu prerežite vodoravno na tri dijela.
Namažite kremu
Na donji dio namažite malo mascarpone kreme i preko nje pospite oko 1 žlicu cimeta. Na to stavite srednju podlogu za tortu, također premažite kremom i pospite ostatkom cimeta. Prekrijte posljednjom podlogom za torte i premažite kremom uokolo.
Hlađenje
Složenu tortu ohladite u hladnjaku najmanje 2 sata.
Ukrasite karamelom i ostalim ukrasima
Premažite karamelu od datulja po torti i ukrasite bademima, ušećerenim bademima, cimetom ili drugim orašastim plodovima.
- Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Bourbon vanilija mljevena, 5 g; Cijena: 4,25 €; Osnovna cijena: 0,005 kg (850,00 € za 1 kg); dm marka Logo; 4,763 od 5 zvjezdica na osnovu 194 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicu4,25 €0,005 kg (850,00 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 4,25 €Dostupno za isporuku
- Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Smeđi šećer od šećerne trske, 1.000 g; Cijena: 2,65 €; Osnovna cijena: 1 kg (2,65 € za 1 kg); dm marka Logo; 4,869 od 5 zvjezdica na osnovu 145 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicu2,65 €1 kg (2,65 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 2,65 €Dostupno za isporuku
- Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Smeđi namaz od badema, 250 g; Cijena: 5,60 €; Osnovna cijena: 0,25 kg (22,40 € za 1 kg); dm marka Logo; 4,827 od 5 zvjezdica na osnovu 837 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicu5,60 €0,25 kg (22,40 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 5,60 €Dostupno za isporuku
- Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Bademi, 200 g; Cijena: 2,95 €; Osnovna cijena: 0,2 kg (14,75 € za 1 kg); dm marka Logo; 3,153 od 5 zvjezdica na osnovu 333 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicu2,95 €0,2 kg (14,75 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 2,95 €Dostupno za isporuku
- Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Napitak od zobi natur, 1 l; Cijena: 1,20 €; Osnovna cijena: 1 l (1,20 € za 1 l); dm marka Logo; 4,667 od 5 zvjezdica na osnovu 45 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicu1,20 €1 l (1,20 € za 1 l)Cijena na 02.05.2025.: 1,20 €Dostupno za isporuku
- Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Prašak za pecivo, 4 x 17 g, 68 g; Cijena: 0,90 €; Osnovna cijena: 0,068 kg (13,24 € za 1 kg); dm marka Logo; 4,605 od 5 zvjezdica na osnovu 38 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicu0,90 €0,068 kg (13,24 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 0,90 €Dostupno za isporuku
- Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Datulje bez koštica, 200 g; Cijena: 1,65 €; Osnovna cijena: 0,2 kg (8,25 € za 1 kg); dm marka Logo; 4,45 od 5 zvjezdica na osnovu 20 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicu1,65 €0,2 kg (8,25 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 1,45 €Dostupno za isporuku
- Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Javorov sirup C, 375 ml; Cijena: 6,10 €; Osnovna cijena: 0,375 l (16,27 € za 1 l); dm marka Logo; 4,801 od 5 zvjezdica na osnovu 251 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicu6,10 €0,375 l (16,27 € za 1 l)Cijena na 02.05.2025.: 6,10 €Dostupno za isporuku
Kraj popisa
Božićna torta od cimeta, mascarpone kreme i karamela od datulja savršeno se uklapa u hladno godišnje doba. Torta je istovremeno mekana i sočna i puna zimskih okusa. Brojni bademi u tijestu čine tortu posebno ukusnom, cimet pruža prstohvat egzotičnosti, dok je karamela od datulja slatka alternativa čokoladnoj glazuri. Što kažete na popodnevno uživanje u njoj s obitelji?
Flowers in Salad
Michaela Auer iz Salzburga stoji iza bloga Flowers in Salad specijaliziranog za vegetarijansku hranu. Njezina velika strast je raznovrsna, osviještena prehrana po želji svakog nepca. Želite li više? Provjerite na njezinom blogu na kojemu možete dobiti puno inspiracija i recepata: od raznolikih ideja za doručak do šarenih zdjelica za salatu i ukusnih slastica.