Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Slatki božićni kolač (Stollen)

dm-drogeriemarkt

dm-drogerie markt

10.01.2024.

Slatki božićni kruh

Gotovo za 6 Sat

Vrijeme za pripremu: 5 Sat

Vrijeme kuhanja/pečenja: 60 min.

Desert

Kolači

Božić

Vegetarijansko

Sastojci

za 20 obroka

Dan ranije namočiti:

  • 400 g dmBio grožđica

  • 75 ml ruma ili dmBio soka od jabuke

Za tijesto od kvasca:

  • 60 g svježeg kvasca

  • 190 ml mlijeka sobne temperature

  • 320 g dm Bio pšeničnog brašna, tip 405

  • 1 ½ jušna žlica brezina šećera

  • 10 g soli

Za tijesto s maslacem:

  • 280 g dmBio pšeničnog brašna, tip 405

  • 300 g maslaca sobne temperature

  • 80 g dmBio badema (prethodno samljeti)

  • 100 g dmBio neprerađenog smeđeg šećera

  • 1 pakiranje dmBio burbon vanilin-šećera

  • 1 čajna žličica limunove kore

  • 35 g limunske kiseline

  • 35 g kandirane narančine kore

Za glazuru:

  • 100 g otopljenog maslaca

  • 80 g brezova šećera

  • 80 g šećera u prahu

Priprema

Slatki božićni kruh (Stollen)

  1. Namakanje grožđica

    Večer prije prelijte grožđice rumom ili sokom od jabuke i ostavite poklopljeno kako bi se namočile.

  2. Zamijesite tijesto s kvascem

    Za tijesto s kvascem otopite kvasac u mlakom mlijeku i promiješajte vilicom. U zdjelu dodajte brašno, brezov šećer i sol, nakon 10-ak minuta dodajte otopljeni kvasac i sve dobro zamijesite. Mijesite dok tijesto ne postane sjajno i dok se ne počne odvajati od ruba posude.

  3. Dizanje tijesta s kvascem

    Ostavite tijesto da se diže pokriveno na toplom oko dva sata. Tijesto je spremno kad se volumen tijesta udvostruči, a tijesto postane elastično.

  4. Priprema sitih sastojaka

    Bademe staviti u multipraktik i sitno sameljite. Koru limuna i naranče grubo nasjeckajte, grožđice ocijedite.

  5. Priprema tijesta s maslacem

    Nakon otprilike dva sata, preostalo brašno za tijesto s maslacem zamijesite s mekanim maslacem u velikoj zdjeli.

  6. Pomiješajte sve sastojke

    Dodajte tijesto s kvascem i dobro umijesite. Sada dodajte mljevene bademe, šećer i vanilin-šećer. Na kraju dodajte koricu limuna, ušećerenu koricu naranče i grožđice te sve dobro i pažljivo promiješajte.

  7. Dizanje gotovog tijesta

    Pokrijte i ostavite da se tijesto ponovno diže na sobnoj temperaturi 1-2 sata. Zagrijte pećnicu na 220 °C s uključenim ventilatorom.

  8. Pečenje

    Nakon dizanja ponovno dobro premijesite tijesto i oblikujte ga u duguljastu štrucu, uzdužno malo zarežite i stavite na lim obložen papirom za pečenje ili namazan maslacem te malo pobrašnjen. Čim stavite u pećnicu, smanjite je na 160°C. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 50-60 minuta. Ako potamni, prekrijte aluminijskom folijom dok se ne ispeče. Zatim ostavite da se malo ohladi kako se ne bi polomio.

  9. Pečenje

    Nakon dizanja ponovno dobro premijesite tijesto i oblikujte ga u duguljastu štrucu, uzdužno malo zarežite i stavite na lim obložen papirom za pečenje ili namazan maslacem te malo pobrašnjen. Čim stavite u pećnicu, smanjite je na 160°C. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 50-60 minuta. Ako potamni, prekrijte aluminijskom folijom dok se ne ispeče. Zatim ostavite da se malo ohladi kako se ne bi polomio.

  10. Glazura

    Za glazuru još vruć kolač u dva maha premažite otopljenim maslacem i pospite brezinim šećerom. Čim se ohladi, gusto ga pospite šećerom u prahu. Božićni kolač čvrsto zamotajte u aluminijsku foliju i ostavite na hladnom mjestu (ne u hladnjaku!) najmanje 3 tjedna.

  11. Pohranjivanje

    Pohranjen u hermetički zatvorenoj posudi i na hladnom, božićni slatki kruh trajat će još najmanje dva tjedna.

  1. Kvasac i mlijeko

    Pomješajte kvasac i mlijeko

  2. Ostavite predtijesto da se diže oko dva sata

    Ostavite predtijesto da se diže oko dva sata

  3. Umijesite brašno i omekšali maslac

    Umijesite brašno i omekšali maslac

  4. U tijesto dodajte bademe i i ostale sitne sastojke

  5. Gotovo tijesto oblikujte u duguljasti oblik

  6. Pečeni kolač pospite šećerom u prahu

Kraj popisa

Kraj popisa

Odgovarajuće kategorije proizvoda