Slatki božićni kolač (Stollen)

dm-drogerie markt
10.01.2024.

Gotovo za 6 Sat
Vrijeme za pripremu: 5 Sat
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 60 min.
Desert
•
Kolači
•
Božić
•
Vegetarijansko
Sastojci
za 20 obroka
Dan ranije namočiti:
400 g dmBio grožđica
75 ml ruma ili dmBio soka od jabuke
Za tijesto od kvasca:
60 g svježeg kvasca
190 ml mlijeka sobne temperature
320 g dm Bio pšeničnog brašna, tip 405
1 ½ jušna žlica brezina šećera
10 g soli
Za tijesto s maslacem:
280 g dmBio pšeničnog brašna, tip 405
300 g maslaca sobne temperature
80 g dmBio badema (prethodno samljeti)
100 g dmBio neprerađenog smeđeg šećera
1 pakiranje dmBio burbon vanilin-šećera
1 čajna žličica limunove kore
35 g limunske kiseline
35 g kandirane narančine kore
Za glazuru:
100 g otopljenog maslaca
80 g brezova šećera
80 g šećera u prahu
Priprema
Slatki božićni kruh (Stollen)
Namakanje grožđica
Večer prije prelijte grožđice rumom ili sokom od jabuke i ostavite poklopljeno kako bi se namočile.
Zamijesite tijesto s kvascem
Za tijesto s kvascem otopite kvasac u mlakom mlijeku i promiješajte vilicom. U zdjelu dodajte brašno, brezov šećer i sol, nakon 10-ak minuta dodajte otopljeni kvasac i sve dobro zamijesite. Mijesite dok tijesto ne postane sjajno i dok se ne počne odvajati od ruba posude.
Dizanje tijesta s kvascem
Ostavite tijesto da se diže pokriveno na toplom oko dva sata. Tijesto je spremno kad se volumen tijesta udvostruči, a tijesto postane elastično.
Priprema sitih sastojaka
Bademe staviti u multipraktik i sitno sameljite. Koru limuna i naranče grubo nasjeckajte, grožđice ocijedite.
Priprema tijesta s maslacem
Nakon otprilike dva sata, preostalo brašno za tijesto s maslacem zamijesite s mekanim maslacem u velikoj zdjeli.
Pomiješajte sve sastojke
Dodajte tijesto s kvascem i dobro umijesite. Sada dodajte mljevene bademe, šećer i vanilin-šećer. Na kraju dodajte koricu limuna, ušećerenu koricu naranče i grožđice te sve dobro i pažljivo promiješajte.
Dizanje gotovog tijesta
Pokrijte i ostavite da se tijesto ponovno diže na sobnoj temperaturi 1-2 sata. Zagrijte pećnicu na 220 °C s uključenim ventilatorom.
Pečenje
Nakon dizanja ponovno dobro premijesite tijesto i oblikujte ga u duguljastu štrucu, uzdužno malo zarežite i stavite na lim obložen papirom za pečenje ili namazan maslacem te malo pobrašnjen. Čim stavite u pećnicu, smanjite je na 160°C. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 50-60 minuta. Ako potamni, prekrijte aluminijskom folijom dok se ne ispeče. Zatim ostavite da se malo ohladi kako se ne bi polomio.
Pečenje
Nakon dizanja ponovno dobro premijesite tijesto i oblikujte ga u duguljastu štrucu, uzdužno malo zarežite i stavite na lim obložen papirom za pečenje ili namazan maslacem te malo pobrašnjen. Čim stavite u pećnicu, smanjite je na 160°C. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 50-60 minuta. Ako potamni, prekrijte aluminijskom folijom dok se ne ispeče. Zatim ostavite da se malo ohladi kako se ne bi polomio.
Glazura
Za glazuru još vruć kolač u dva maha premažite otopljenim maslacem i pospite brezinim šećerom. Čim se ohladi, gusto ga pospite šećerom u prahu. Božićni kolač čvrsto zamotajte u aluminijsku foliju i ostavite na hladnom mjestu (ne u hladnjaku!) najmanje 3 tjedna.
Pohranjivanje
Pohranjen u hermetički zatvorenoj posudi i na hladnom, božićni slatki kruh trajat će još najmanje dva tjedna.
Kraj popisa