Buddha bowl jelo je koje samo po sebi dolazi u vegetarijanskoj ili veganskoj inačici, a sastoji se od žitarica, povrća, proteina u obliku tofua, tempeha ili grahorica te preljeva. Ovo jelo nema strogih pravila, stoga je moguće kombinirati namirnice koje preferirate i tako si slagali šarenu zdjelu po vlastitom ukusu. Volim se voditi sezonski, tako da sam vam pripremila jednu inačicu u za hladnije dane, uz dodatak avokada koji nije nužan. Kada radim Buddha bowl, volim imati barem dvije tehnike pripreme namirnica – npr. kuhanje, parenje, blanširanje, pečenje, mariniranje i sl. Preljev koji se odlično slaže uz Buddha bowl jest onaj od kikirikija. Vi slobodno napravite preljev prema svom ukusu, npr. od tahinija I limuna, maslinova ulja, limete i rižinog octa i sl.
Šareni Buddha bowl
od Foodoris
14.07.2023.

Bowl
•
Vegansko
•
Vegetarijansko
Sastojci
osnovni:
300 g bundeve
2 žlice dmBio ekstra djevičanskog maslinova ulja
sol, papar (količina prema ukusu)
1 pakiranje dmBio tofu natur (200 g)
1 žlica dmBio sezamova ulja
1 žlica dmBio umaka od soje
1 žlica kukuruznog škroba
1 žličica češnjaka u granulama
1žličica crnog sezama
1 žličica bijelog sezama
100 g cikle
50 g mrkve
100 g crvenog kupusa
1/2 avokada
100 g dmBio šarene kvinoje
2 žlice dmBio prženog kikirikija
za umak:
5 g svježeg đumbira (cca. 1 cm)
5 g češnjaka (1 režanj)
65 g dmBio kikiriki maslaca (1/4 šalice)
1 limun (1/4 šalice soka)
1 žlica dmBio rižina octa
2 žlice dmBio umaka od soje
2 žlice dmBio javorova sirupa
3 žlice dmBio sezamova ulja
Priprema
Šareni Buddha bowl
korak
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
korak
Bundevu narežite na kockice i stavite na pleh, nauljite s 2 žlice maslinova ulja te začinite solju i paprom. Rukama dobro pomiješate i posložite u jednom sloju na pola kalupa. Na drugu polovicu ide tofu.
korak
Tofu izvadite iz pakiranja i ocijedite. Zamotajte u papirnati ubrus i barem na pet minuta pritisnite teškim predmetom da izađe što više tekućine. Zatim ga nasjeckajte na kockice te uvaljajte u mješavinu sezamova ulja i umaka od soje, prebacite u posudu sa škrobom, češnjakom u granulama, crnim i bijelim sezamom te pomiješajte. Prebacite na drugu polovicu lima za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu na otprilike 20 - 25 minuta. Na pola pečenja okrenite i bundevu i tofu.
korak
Dok se bundeva i tofu peku, pripremite kvinoju i povrće. Kvinoju dobro isperite dva do tri puta u vodi. Ocijedite i stavite u posudu za kuhanje s 375 ml vode (1 + 1/2 šalice). Kada je zakuhalo, posolite, poklopite i kuhajte na laganoj vatri.
korak
Narežite kupus na tanke trakice, mrkvu na listiće uz pomoć gulilice te ciklu naribajte. Avokado narežite netom prije posluživanja da ne potamni.
korak
U manju posudu od blendera stavite sve sastojke za umak i kratko izmiksajte. Ako je previše gusto, dodajte vode, a ako je previše rijetko, dodajte još kikiriki maslaca. Ako nemate blender, možete i ručno uz pomoć pjenjače, no neće biti toliko kremasto.
korak
Kada su bundeva i tofu pečeni, a kvinoja kuhana, krenite s posluživanjem. Kada ste posložili svoju zdjelu, posipajte sjeckanim kikirikijem te dodajte narezani avokado. Ako volite malo ljuće, posipajte i pahuljicama čilija. Prije konzumacije prelijte s pripremljenim umakom.