Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Popularni talijanski snack ili predjelo, arancini, priprema se od ostatka rižota koji se oblikuje u kuglice. One se zatim paniraju i pohaju. U originalu se u sredinu stavlja veganski sir, no u ovom receptu stavit ćemo suhe rajčice, masline i veganski sir. Te se slasne kuglice od riže poslužuju s umakom od rajčica. Započinjemo s pripremom rižota koji se mora ohladiti, stoga preporučujemo da ga pripremite dan ranije.

Arancini s punjenjem od suhih rajčica i maslina

od Foodoris

14.07.2023.

Vegansko

Vegetarijansko

Glavno jelo

talijanska kuhinja

Sastojci

Za rižoto:

  • 1 žlica dmBio ekstra djevičanskog maslinova ulja

  • 100 g luka (cijela glavica)

  • 10 g češnjaka (2 režnja)

  • 125 ml bijelog vina (1/2 šalice)

  • 270 g dmBio riže za rižoto (1 + 1/2 šalice)

  • 1,25 l povrtnog temeljca (4 + 1/2 šalice) ili vode s 2 dmBio povrtne kocke za juhu

  • žlica majčine dušice ili nekog drugog suhog začinskog bilja

  • sol, papar (količina prema ukusu)

Za arancine:

  • ohlađeni rižoto

  • 150 g krušnih mrvica (1šalica)

  • 60 g kukuruznog škroba (1/2 šalice)

  • 125 ml dmBio napitka od soje ili zobi (1/2 šalice)

  • 5 dmBio suhih rajčica

  • 10 dmBio Kalamon maslina bez koštica

  • po želji: veganski sir

  • ulje za prženje

  • dmBio umak od rajčica Arrabiata

Priprema

Arancini s punjenjem od suhih rajčica i maslina

  1. korak

    Pripremite rižoto tako da prvo nasjeckate luk i češnjak nasitno.

  2. korak

    Na maslinovu ulju popržite luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte rižu i kratko popržite dok se ne zacakli.

  3. korak

    Dodajte vino i pustite da ishlapi. Zatim dodajte pola šalice toplog temeljca ili kuhane vode s razmućenim kockama, majčine dušice, soli i papra te nastavite kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Nastavite kuhati na laganoj vatri uz dodavanje toplog temeljca kada prethodni ishlapi, odnosno kada riža upije tekućinu. Kada je rižoto gotov, poklopite i pustite da se skroz ohladi.

  4. korak

    Procijedite suhe rajčice iz ulja i nasjeckajte nasitno. Također, nasitno nasjeckajte i masline.

  5. korak

    Pripremite u jednu posudu škrob, u drugu napitak od soje ili zobi, u treću krušne mrvice. Ako koristite veganski sir, i njega narežite na manje kockice, cca. pola cm.

  6. korak

    Ohlađeni rižoto oblikujte namašćenim rukama u kuglice. Prstom utisnite u sredinu rupu i napunite s malo nasjeckanih rajčica, maslina i kockicom sira. Zatvorite rupu i još malo oblikujte u kuglicu.

  7. korak

    Uvaljajte kuglicu u škrob, zatim u mlijeko te na kraju u krušne mrvice. Ako želite, možete ponoviti postupak umakanja u mlijeko te valjanja u krušne mrvice.

  8. korak

    Kuglice pržite u vrućem ulju dok se ne zazlate, uz obvezno okretanje kako bi se sa svih strana ravnomjerno ispekle. Izvadite na papirnati ubrus da upije višak ulja.

  9. korak

    Poslužite pržene kuglice od riže uz Arrabiata umak.

Odgovarajuće kategorije proizvoda