Ljubitelji čokolade doći će na svoje s ovom ultimativnom veganskom čokoladnom tortom. Priprema je nevjerojatno jednostavna, a užitak zajamčen. Sastojci su za dva biskvita promjera 20 cm. Ako želite napraviti samo jedan “kat”, odnosno biskvit, samo podijelite mjere na pola. Ganache je idealno napraviti dan prije kako bi se stigao ohladiti i stisnuti.
Čokoladna torta
od Foodoris
14.07.2023.

Desert
•
Torte
•
Vegansko
•
Vegetarijansko
Sastojci
Sastojci za biskvit
440 g dmBio brašna od pira tip 630 (3 šalice)
200 g dmBio kokosova šećera (1 + 1/3 šalice)
70 g dmBio kakaa u prahu (6 žlica)
2 žličice sode bikarbone
1 žličica soli
2 žličice dmBio cejlonskog cimeta (po želji)
500 ml tople vode (2 šalice)
170 ml dmBio otopljenog kokosova ulja (2/3 šalice)
2 žlice jabučnog octa
ukrasiti po želji zrnima dmBio kakaa
Sastojci za ganache
2 dmBio Sierra Leone gorke čokolade 72 % kakaa
280 ml dmBio kokosova mlijeka (1 šalica + 2 žlice)
1 žličica dmBio bourbo vanilije mljevene
prstohvat soli
Priprema
Čokoladna torta
korak
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dva kalupa promjera 20 cm obložite papirom za pečenje ili nauljite stranice, a dno obložite papirom za pečenje. Ako nemate dva ista kalupa, pripremite pola smjese za biskvit i ispecite ga. Postupak ponovite još jednom.
korak
U većoj je zdjeli potrebno prosijati brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu, sol i cimet.
korak
U drugoj manjoj posudi pomiješajte vodu, kokosovo ulje i ocat. Dodajte tekuće sastojke mokrima i pomiješajte. Nemojte predugo miješati, dovoljno je samo dok se ne povežu sastojci.
korak
Prebacite smjesu u pripremljeni kalup, poravnajte i pecite u zagrijanoj pećnici (na srednjoj rešetki) 30 - 35 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe suha.
korak
Kada je biskvit pečen, izvadite kalup iz pećnice i pustite da se malo ohladi u kalupu. Zatim izvadite iz kalupa te stavite na rešetku za hlađenje.
korak
Ganache je idealno raditi dan prije pripreme torte. Konzervu kokosova mlijeka dobro promućkajte. U zdjelu natrgajte čokoladu, dodajte vaniliju i sol. U lončiću zagrijte kokosovo mlijeko (ne smije kipjeti) te prelijte preko čokolade i miješajte sve dok se ne povežu i ganache postane svilenkast. Prozirnom folijom pokrijte ganache i pustite pola sata na sobnoj temperaturi. Zatim ostavite u hladnjaku preko noći da se stisne. Kada dovršavate, tortu izvadite iz hladnjaka te ručnim mikserom kratko promiješajte.
korak
Ohlađenim biskvitima možete odrezati vrh koji se malo podignuo ako želite da bude potpuno ravno. Premažite jedan biskvit s čokoladnom kremom, zatim poklopite drugim biskvitom i premažite gornji dio ostatkom kreme. Posipajte zrnima kakaa.




