Babka je pleteni slatki kruh koji se radi od dizanog tijesta. Čim je probate, vjerujem da
će vam postati omiljena slastica od dizanog tijesta. Može se puniti različitim nadjevima,
od čokoladnih do voćnih ili orašastih. U ovom ću receptu koristiti voćni namaz od malina,
no vi možete koristiti i neki drugi namaz koji volite.
Bapka s namazom od malina
od Foodoris
14.07.2023.

Desert
•
Kolači
•
Vegetarijansko
•
Vegansko
Sastojci
(za 1 kom.)
270 g dmBio pšeničnog brašna tip 550 (2 šalice)
1 pakiranje dmBio kvasca
30 g + 50 g dmBio smeđeg šećera od šećerne trske (3 žlice + 1/4 šalice)
1/4 žličica soli
170 ml dmBio napitka od zobi (2/3 šalice)
50 g veganskog maslaca
dmBio voćni namaz od malina
Priprema
Bapka s namazom od malina
korak
U većoj zdjeli pomiješajte brašno, kvasac, 30 g šećera i sol. Dodajte topli napitak od zobi (ne smije biti vruće, već mlako) i umijesite u tijesto. Kada ste dobili tijesto koje možete oblikovati u kuglu, prebacite na pobrašnjenu površinu. Mijesite dok ne dobijete skroz glatko, mekano tijesto.
korak
Tijesto oblikujte u kuglu i malo ga razvucite u disk. Dodajte kockice maslaca na sobnoj temperaturi i umijesite u tijesto. Činit će se kao da nikada nećete moći dobiti glatko tijesto bez lijepljenja, no nakon nekog će vremena tijesto upiti maslac i postati glatko i mekano.
korak
Kada ste dobili tijesto, nakon što ste ga mijesili najmanje 10 minuta, prebacite ga u nauljenu posudu, pokrijte prozirnom folijom te ostavite u hladnjaku preko noći.
korak
Idući dan tijesto bi trebalo biti duplo. Izvadite ga iz posude na pobrašnjenu površinu i kratko ga mijesite te izvaljajte u pravokutnik.
korak
Premažite voćnim namazom od malina (ja sam stavila tri žlice, ali možete i više). Pustite oko pola cm od ruba prazno. Zarolajte u roladu (rolati dulji dio) te po dužini razrežite tijesto na pola. Ispletite pletenicu i stavite je u nauljeni kalup za kruh promjera 20 x 10 cm. Ne brinite se, ako je malo duža od kalupa, možete je malo nagurati, ona će se još sama poravnati. Pokrite kalup krpom te stavite na toplo mjesto da se još diže oko sat i pol, dva.
korak
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva te pecite u zagrijanoj pećnici otprilike 40 – 45 minuta, dok ne dobije lijepu rumenu boju.
korak
Kakobi babka ostala sočna, možete je preliti šećernim sirupom netom nakon što ste je izvadili iz pećnice. Sirup ćete napraviti tako da ćete 50 g šećera i 50 g vode kuhati sve dok se šećer ne otopi. Pustite da se malo ohladi te prelijte babku koja je još vruća i u kalupu. Pustite da se upije sirup još 15 - 20 minuta u kalupu, zatim babku pažljivo izvadite i stavite na rešetku da se ohladi do kraja.