Med, proizvod iz prirode: više od namaza na kruh
Med volimo zbog njegova okusa i višestruke primjene. Med ima puno mogućnosti, jer se zlatnom proizvodu iz prirode pripisuju ljekovita i blagotvorna svojstva. No zašto je med toliko popularan, ali i djelotvoran? Donosimo pregled u kojem opisujemo načine dobivanja meda, različitih sorti meda, zdravih aspekata i značajki kvalitete.

dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 11 min.
•
24.06.2024.

Proizvod iz prirode: med
Premda med nije primjeren za bebe mlađe od 12 mjeseci, ovaj proizvod iz prirode omiljen je među djecom i odraslima gotovo posvuda. Ne treba to ni čuditi s obzirom na to da je slatkog okusa i slaže se s gotovo svakim obrokom. Može se namazati na kruh, tostirani kruh ili dodati u misli ili žitnu kašu. Nadalje, med se može koristiti kao sladilo čaja, kave ili mlijeka, a kako namirnica dobrodošao je pri kupanju i pečenju. Već su stari Egipćani koristili med kao luksuzni proizvod. Medu se oduvijek pripisuju i ljekovita svojstva.
Što je točno med?
80 posto meda čini šećer. U sortama meda visoke vrijednosti nalazi se daleko iznad 200 prirodnih sastojaka.
Med se sastojci od fruktoze (oko 38 %), glukoze (oko 31 %), polisaharida (oko 10 %), vode (oko 17 %), aminokiselina, vitamina, minerala, enzima, organskih kiselina i sekundarnih biljnih tvari (2 – 4 %, ovisno o sorti). Konzistencija meda ovisi o tome koliko glukoze i fruktoze sadržava: ako je udio fruktoze viši od udjela glukoze, med će biti rjeđi. Ako u medu ima znatno više glukoze od fruktoze, konzistencija mu je kremasta do gusta.
Kako nastaje med?
Pčele medarice skupljaju nektar i pelud s cvijeća, kao i iz medne rose, na primjer, s lišća drveća. Medna rosa slatki je proizvod koji izlučuju insekti, poput, na primjer, lisne uši. Nektar ili medna rosa skuplja se u mednom želucu pčele. Pčela iskoristi samo mali dio tog sadržaja. Ostatak predaje pčelama u košnici. One ga obogaćuju mineralima i enzimima, potom smanjuju količinu vode u nektaru ili mednoj rosi, kako bi se, malo zgusnut, skladištio u praznoj ćeliji saća. Pritom posao pčele još nije završen! Sadržaj ćelije saća dodatno se suši mahanjem krilima i premještanjem u druge ćelije saća. Gotov proizvod, med, odvozi se u ćelije za skladištenje i zatvara voskom.
Kako med dospijeva u staklenku?
Pčelari vade saće iz pčelinjaka i stavljaju ih u posebnu centrifugu. Med se tako vrca i odvaja od saća. Med istječe tijekom ciklusa centrifugiranja i nekoliko puta se prosijava kako bi se odstranili dijelovi voska. Ovisno o vrsti meda, med se kontinuirano miješa nekoliko dana ili tjedana i tek tada se puni u staklenke.
Različite vrste i sorte meda
Med od cvjetnog nektara
Cvjetni med općenito nastaje iz nektara brojnih biljnih vrsta. Razlikuju se proljetni cvjetni med, ljetni cvjetni med i planinski cvjetni med. Ovisno o tome od koje biljke potječe nektar, med ima različit sastav, okus i konzistenciju. Posebne sorte medova dobivaju se iz nektara pojedinih biljaka i uvijek nastaju kada je udio određene biljne vrste 60 do 80 posto. Ako pčele lete na različite cvjetove, med koji proizvedu, nazivamo cvjetni ili miješani med.
Med od medljike
Šumski med, s druge strane, dobiva se od medljike, a ne od nektara. Medljika se skuplja s različitog šumskog drveća, poput smreke, jele, hrasta, javora, lipe ili kestena. Šumski med je prilično taman, tečan i vrlo pikantnog okusa. Jelov med danas se smatra rijetkošću, jer je populacija jele naglo opala.
Manuka-med
Manuka-med cvjetni je med koji se dobiva iz nektara novozelandske biljke manuka (grm koji je blisko povezan s australskim čajevcem). Za manuka-med se kaže da ima posebna ljekovita svojstva koja daleko nadmašuju svojstva drugih vrsta meda.
Med u saću
Kao specijalitet, takozvani med u saću, može se kupiti i u kriškama. Saće je ispunjeno medom i najizvorniji je oblik uživanja u medu. Med u saću može imati značajnu nutritivnu gustoću i bogat je mineralima, elementima u tragovima i antioksidansima. Dostupan je u različitim varijantama.
Matična mliječ
Matična mliječ hrana je koju pčele proizvode za svoju maticu i ličinke. Pčele uvijek matičnom mliječi izravno hrane maticu ili ličinke i nikada je ne skladište. Iz tog je razloga ekstrakcija vrlo složena i ponekad upitna iz perspektive održivosti. Za dobivanje matične mliječi koristi se instinkt pčelinje zajednice za razmnožavanjem u razdoblju rojenja, kada se istovremeno hrani više ličinki. Pčelari raznim mjerama umjetno održavaju nagon za rojenjem dulje vrijeme i daju pčelinjim zajednicama na ishranu ličinke. Poslije tri dana ličinke se uklanjaju, a pčelari iz stanica vade matičnu mliječ.
Kvaliteta meda: na što treba obratiti pažnju pri kupnji?
Med uvijek treba biti čist i kvalitetan. Stoga pri kupnji svakako izbjegavajte med u plastičnoj ambalaži te jeftin ili uvozni med.
Hrvatski pčelarski savez izdaje zaštićenu oznaku "Med hrvatskih pčelinjaka" koja se mora staviti na jasno vidljivo mjesto na nacionalnoj staklenki uz logotip Hrvatskog pčelarskog saveza. S njima možete biti sigurni da je med netretiran te domaće proizvodnje. Prema tome, med nije ni termički obrađen i nije filtriran. Med se puni izravno iz saća i može se kristalizirati u procesu. To se često odražava u bijelim tvorbama i čvrstoj konzistenciji. S druge strane, industrijski proizvedeni med se zagrijava i miješa kako bi se postigla jednolika, kremasta konzistencija
SAVJET: kako biste provjerili kvalitetu, uzmite žlicu meda i pomiješajte je s čašom vode. Ako je med čist, zgruda se i taloži na dnu i ne otapa se lako.
NAPOMENA: organski med podliježe strogim održivim smjernicama i visokim standardima kvalitete.
Koliko je med uistinu zdrav?
Med se često smatra zdravim i ljekovitim, no postavlja se pitanje - što je zapravo toliko zdravo u medu? Med može imati umirujuće i protuupalno djelovanje, uglavnom zato što ima antibakterijska, antioksidativna i antifungalna svojstva. Odakle dolaze ta svojstva? Temelje se na različitim reakcijama u procesu stvaranja. Čak i u nezrelom medu, male količine vodikovog peroksida proizvode enzim koji pčele dodaju medu putem svoje sline. Time se osigurava snažno antibakterijsko djelovanje meda. Med sazrijevanjem dobiva šećer, što, pak, znači da bakterije, gljivice i drugi paraziti ne mogu preživjeti jer šećer veže vodu. Njegova ljekovitost proizlazi iz brojnih sekundarnih biljnih tvari u zdravom medu, posebice polifenola i flavonoida koji djeluju antioksidativno. Zato se med često koristi protiv upala i može biti koristan kod manjih rana, problema s grlom ili kožom, gastrointestinalnih tegoba ili gljivičnih infekcija. Med također može pozitivno podržati liječenje antibioticima u tijelu, jer aktivno sprečava bakterije i gljivice, a ponekad ih može učiniti osjetljivijima na liječenje antibioticima.
Primjena meda kod bolesti
U slučaju upale probavnog sustava, proljev i povraćanje često su uzrokovani virusima i bakterijama. Istraživanja su pokazala da dodavanje meda, na primjer, u čaj može pospješiti ili skratiti tijek bolesti. Med također može pružiti olakšanje kod gljivičnih infekcija i biti učinkovit kao prebiotik. Pod određenim okolnostima med može ublažiti narušenu crijevnu floru, osiguravajući bakterijsku ravnotežu. Med se koristi i kod prehlade, kašlja i upale grla. No med može biti učinkovit i kod kožnih problema i tako, na primer, ublažiti svrbež ili smanjite perut. Međutim, valja napomenuti da liječnik uvijek prethodno treba obaviti poseban pregled kako bi definirao o kojoj kožnoj bolesti je riječ.
NAPOMENA: med nije prikladan za dojenčad i djecu mlađu od godinu dana! To je zato što med može sadržavati bakterije koje mogu uzrokovati teški oblik trovanja hranom kod dojenčadi mlađe od godinu dana, jer njihov probavni sustav još nije dovoljno razvijen da se bori protiv te bakterije.
Održivost meda
Med služi kao izvor prehrane za pčele, a to znači da određena količina meda otpada na pčelinju prehranu. Budući da pčele nastoje održati cijelu svoju zajednicu na životu i u zimskim mjesecima, potrebna je odgovarajuća opskrba medom za razliku od bumbara i osa, kod kojih prezimljavaju samo matice. Da bi pčele uspješno prezimile, temperatura u košnici mora iznositi barem 30 °C (čak i kada je vanjska temperatura niska), što je energetski vrlo zahtjevno. Zbog toga je za prezimljavanje pčela u srednjoj Europi potrebna zaliha meda od oko 25 kg meda. Pčele proizvedu preko 100 kg u toplim mjesecima. Pčelari odlučuju hoće li prodati samo preostali med (bez meda potrebnog za prezimljavanje pčela) ili cijeli prinos meda i hoće li svoje pčele umjesto toga hraniti šećernom vodom.
Kod industrijskog meda može se pretpostaviti da se u prehrani pčela koristi šećerna voda. Konvencionalni pčelari pokušavaju dodati malo prihrane, dok ekološki pčelari izbjegavaju bilo kakvu prihranu. Organski med podliježe strogim propisima i standardima kvalitete. Za organsku proizvodnju meda, na primjer, koriste se samo neinkubirana saća, izbjegavaju se bilo kakve kemikalije, a pčele se drže u pčelinjacima napravljenim od prirodnih sirovina i na prirodan način.
Pravilno skladištenje meda
Med kao hranu najbolje je čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost i toplinu, jer će u protivnom med izgubiti važne sastojke i enzime. No, ne preporučuje se čuvanje u hladnjaku. Bolje ga je čuvati u smočnici ili podrumu jer je med također vrlo osjetljiv na svjetlost. Pobrinite se da uvijek dobro zatvorite poklopac, inače će izvlačiti vlagu iz zraka pa može doći do fermentacije. Nadalje, med zbog raznih aroma može brzo poprimiti neugodne mirise ili okuse.
Savjeti za primjenu meda u kućanstvu
Osim ljekovitog djelovanja i upotrebe kod prehlada, med može puno više i može se koristiti na više načina u kućanstvu.
1. Med kao sladilo
Bilo u pekarskim proizvodima bilo pri kuhanju, med može oplemeniti umake, pečenja ili druga jela i, naravno, sve što je slatkog okusa. Zašto ne popržiti pileće batake s medom ili ispeći provjereni kolač pčelinji ubod (Bienenstich)? Brojni recepti uključuju med u slasticama, glavnim jelima, prilozima, smoothiejima ili umacima. Med je, naravno, prikladan i za zaslađivanje kave, čaja ili mlijeka.
2. Med za doručak
Na tostu, pecivima, u žitaricama ili u kaši - med se može svestrano koristiti za doručak.
3. Med za kožu
Maske za lice ili kreme za lice iz kućne radinosti su u trendu. Prema brojnim receptima, miješaju se jogurt, med i drugi sastojci kako bi koži dali dodatnu dozu vlage.
4. Med za kosu
Med može nahraniti vašu kosu, ali je također može i posvijetliti. U tu svrhu pomiješajte četiri žlice meda sa žlicom destilirane vode i zatim sve dobro rasporedite po kosi. Stavite kapu za tuširanje, omotajte je ručnikom i ostavite tako dobra dva do četiri sata.
5. Med za grube usne
Piling za usne s medom, maslinovim uljem i smeđim šećerom iz kućne radinosti može napraviti čuda i vaše usne ponovno učiniti gipkima.
SAVJET: kristalizirani med ponovno postaje tekući kada se staklenka s medom jednostavno stavi u toplu vodenu kupelj i polagano zagrijava na laganoj vatri (maksimalno na 40 °C radi održavanje kvalitete).
- Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Cvjetni med, 350 g; Cijena: 3,90 €; Osnovna cijena: 0,35 kg (11,14 € za 1 kg); dm marka Logo; 4,711 od 5 zvjezdica na osnovu 173 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicu3,90 €0,35 kg (11,14 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 3,90 €Dostupno za isporuku
- Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Cvjetni med, 500 g; Cijena: 5,05 €; Osnovna cijena: 0,5 kg (10,10 € za 1 kg); dm marka Logo; 4,751 od 5 zvjezdica na osnovu 213 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicu5,05 €0,5 kg (10,10 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 5,05 €Dostupno za isporuku
- Marka: Manuka Health; Naziv proizvoda: Med Manuka, 250 g; Cijena: 83,60 €; Osnovna cijena: 0,25 kg (334,40 € za 1 kg); 5 od 5 zvjezdica na osnovu 1 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicu83,60 €0,25 kg (334,40 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 83,60 €Dostupno za isporuku
- Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Bagremov med, 250 g; Cijena: 4,75 €; Osnovna cijena: 0,25 kg (19,00 € za 1 kg); dm marka Logo; 4,77 od 5 zvjezdica na osnovu 87 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicu4,75 €0,25 kg (19,00 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 4,75 €Dostupno za isporuku
- Marka: medo-flor; Naziv proizvoda: Imunohit forte dodatak prehrani s eko medom, 450 g; Pravna klasifikacija: Dodatak prehrani; Cijena: 7,15 €; Osnovna cijena: 0,45 kg (15,89 € za 1 kg); 5 od 5 zvjezdica na osnovu 1 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicu7,15 €0,45 kg (15,89 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 6,95 €Dostupno za isporuku
Kraj popisa









