Veganska sarma s kupusom
od Martina Trajanoska
12.03.2024.
Gotovo za 2 Sat
Vrijeme za pripremu: 30 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 90 min.
Vegetarijansko
•
Glavno jelo
•
Tradicionalno jelo
Sastojci
za 4 obroka
za nadjev
200 g dmBio basmati riže
30 g dmBio oraha
200 ml dmBio koncentrata rajčice u tubi
1 žličica dmBio talijanskog bilja
½ pakiranja dmBio veganskog mljevenog pripravka
2 žličice dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žličica dmBio soli sa začinima
1 žličica dmBio povrtnog temeljca u prahu
50 g gljiva
ostalo
1 glavica kiselog kupusa
1 l vode za kuhanje sarme
Priprema
Veganska sarma s kupusom
Pripremite nadjev
U tavu stavite malo maslinovog ulja i zagrijte ga. Najprije kratko prepržite rižu s gljivama i sjeckanim orasima. Prelijte vege zamjenu za meso vrućom vodom i ostavite da odstoji 2 minute. Zatim vege zamjenu za meso dodajte u rižu i začinite talijanskom mješavinom začina, soli sa začinskim biljem i dehidriranom juhom.
Zamotajte sarme
Uzimajte jedan po jedan list kiselog kupusa, stavite nadjev na njega te ga zamotajte.
Kuhanje
Uzmite lonac, na njegovo dno stavite komade kupusa te na njih poslažite sarme jednu do druge. Prelijte vodom i pasiranom rajčicom. Lonac stavite na laganu vatru i kuhajte dok voda ne ispari.
Pečenje
Kada je sarma u potpunosti skuhana, poslažite ih jednu do druge u veliku posudu za pečenje te je stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 ˚ C na 15 do 20 minuta.
Savjet:
Ako niste ljubitelji vegetarijanske inačice sarme, možete iskoristiti mljeveno meso ili prilikom pečenja dodati slaninu ili kobasice. Kao vegansku zamjenu za kobasicu možete iskoristiti pikantne veganske kobasice dmBio.
O autorici recepta: Martina Trajanoska (Sjeverna Makedonija)
Zovem se Martina Trajanoska, imam 23 godine. Ljubav prema kuhanju utjecala je na to da počnem objavljivati svoje recepte na Instagram profilu martinascookingg. Uvijek sam bila u kuhinji s bakama i mamom i bilo mi je zanimljivo uključiti se u pripremanje jela – ljubav prema kuhanju došla je sama po sebi. U djetinjstvu mi je majka često pripremala rezance sa sirom, a sada uživam u dobroj pizzi, lava kolaču i pecivima. Kuhanje može biti jako zabavno, ali i suprotno od toga – ako ne pronađete ono što vam u kuhinji zaista odgovara. Upotrebljavam uglavnom brze i lake recepte i trudim se da sastojci budu dostupni i prihvatljivi – zato mi je dm jedno od omiljenih mjesta za kupnju. Velika paleta dmBio proizvoda omogućava mi laku nabavu svega što mi je potrebno, a okus i osjećaji koje bude sastojci jela ostaju nezaboravni.