Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Stvaranje zaliha: Na što je potrebno obratiti pozornost?

Sigurno Vam je poznata situacija kada se ispred kućnog praga iznenada pojave prijatelji ili poznanici. Na to možda niste uopće računali – i kao domaćin stojite ispred praznih ormarića te se pitate: Što mogu ponuditi svojim gostima? Možda bolje da iskoristite nedjeljno popodne kako biste doveli reda u kuću i saznali: Nemam više praška za pranje rublja i uskoro ću ostati bez papirnatih ručnika. Zbog situacija poput ovih rado si stvaramo male zalihe svakodnevnih potrepština i hrane. U nastavku možete pročitati koje biste proizvode u najboljem slučaju uvijek trebali imati na zalihama, kako te iste proizvode skladištiti te kako optimalno organizirati svoje odlaske u kupovinu. 

dm-drogeriemarkt

dm-drogerie markt

Vrijeme čitanja 8 min.

24.04.2025.

Stvaranje zaliha: Na što je potrebno obratiti pozornost

Ove namirnice uvijek imajte na zalihi

Leća, kvinoja i grah

Mahunarke su bogate hranjivim sastojcima i dugotrajne su. Imate izbor između mahunarki i slanutka iz staklenke, koji se mogu odmah po otvaranju koristiti ili suhe proizvode poput leće, koje se prvo moraju skuhati. Mahunarke se mogu na razne načini spremati u jelima – na taj način jelovnik nikad nije dosadan i monoton. Jeste li ikad probali napraviti svoj humus ili napraviti pljeskavicu za hamburger od leće? Ako niste, s dobro opremljenom smočnicom Vas više ništa ne sputava na kreaciju i degustaciju.

Tjestenina, riža i slično

S rižom i tjesteninom na zalihi u roku odmah možete spremiti ukusno glavno jelo, zobena kaša pruža puno energije za uspješan početak dana, dok s brašnom jednostavno možete pripremiti kruh ili palačinke. Uz sve to, ti bazični sastojci imaju dugi rok trajanja. To je samo po sebi dovoljan razlog da dovoljnu zalihu spremite u smočnicu. Za grickanje može poslužiti hrskavi kruh i smrznuta peciva. Savjet: Kako bi Vam uspjelo tijesto za kruh, palačinke i ostalo, možete si napraviti i zalihu suhog kvasca i praška za pecivo. 

Krumpir, povrće i voće

Još jedan poznati svestrani dugotrajni proizvod je krumpir, koji se skladišti na suhom, hladnom i tamnom mjestu. Nakon kupovine izvadite krumpir iz pakiranja i premjestite ga u drvenu kutiju ili lanenu vreću. Na taj način ga možete optimalno skladištiti u smočnici. Ako nemate prostor za krumpir koji odgovara njegovim uvjetima, na njemu se počne razvijati plijesan. Isto tako su jabuke i mrkve dugotrajne, ako ih skladištite na hladnom i suhom mjestu. Tko želi dodatne vrste voća i povrća skladištiti u svojoj smočnici, može to raditi u obliku konzervi od voća ili staklenki povrća.

Ukusne juhe i umaci

Imate na zalihi krumpire i tjesteninu? Odlično, ali ipak ne želite samo u njima uživati. Kako je dobar osjećaj kada znate da se juhe i umaci vrlo jednostavno mogu pripremiti s par jednostavnih sastojaka iz Vaše zalihe. Možete na primjer pripremiti umak s komadićima rajčice ili od našeg dmBio umaka od rajčice ili isprobati naš dmBio indijski Curry umak. Isto tako možete testirati recept za domaći pesto umak za tjesteninu. Savjet: Ako želite nešto brzo spremiti, idealan je izbor dobra stara pileća juha.

Gotova jela iz konzerve

Ukusni i gotovo spremljeni Chili-sin-Carne je idealan izbor za one dane u kojima nemamo puno vremena za pripremu zahtjevnih jela. U ovu skupino isto tako spada varivo od leće s krumpirima, koje se brzo može podgrijati za maksimalan užitak. Za ukusan međuobrok poslužit će varivo od slanutka iz konzerve. S par malih delicija iz staklenke ili konzerve iz smočnice ste uvijek pripremljeni kada se javi mala glad.

Jestiva ulja

Što još ne smije nedostajati u smočnici? Ulje! Preporučujemo da uvijek bude jedna do dvije boce na zalihi. S ovim sastojkom osim što možete kuhati i začinjavati raznolika jela, se isto tako mogu pripremati ukusni kolači.

Mliječni proizvodi i biljne alternative

Müsli, kaša ili jedan ukusni Cauppuccino: Tko rado tople napitke ili jela oplemenjuje mlijekom, može bez problema u svojoj smočnici spremiti trajno mlijeko. Također nerashlađeni biljni napici poput bademovog mlijeka mogu se držati dulje vrijeme.

Konzervirana riba i meso

Što je s mesom i ribom? Svježi proizvodi se uvijek trebaju nalaziti ili u frižideru ili u škrinji. Riba i mesni proizvodi nisu pogodni za skladištenje u smočnici, ipak, ovdje postoji alternativa: Konzervirana riba i meso. Mesni proizvodi u konzervi imaju rok trajanja do čak dvije godine, dok su riblji proizvodi maksimalno dobri za konzumirati deset mjeseci.

Superhrana i grickalice 

Ukusne grickalice poput orašastih plodova dugo traju i uljepšavaju svaku večer ispred TV-a. Isto tako sjemenke Chie i psyllium ljuskice mogu se dugo skladištiti i brinu se za raznolikost na Vašem tanjuru. 

Pića

Na što još moramo obratiti pozornost, kada radimo zalihu u našoj smočnici? Točno, na pića! Po osobi bismo trebali imati spremno 2,5 litre vode dnevno te se na tu količinu dodaju sokovi po želji. U slučaju da ne pijete vodu iz pipe, za kućanstvo u kojem borave dvije osobe potrebno je otprilike 3 kašete vode za tjedan dana.

Dodatni pomagači za smočnicu 

Postoji još proizvoda i pomagača koji se mogu naći u dobro opremljenoj smočnici. U tu skupinu spadaju baterije, ubrusi, sredstva za čišćenje, rukavice i valjak za čišćenje odjeće. Tko si želi napraviti zalihu proizvoda za kućanstvo poput toaletnog papira, preporučamo da te iste proizvode kupuje u komercijalnim količinama. Jedno pakiranje toaletnog papira za kućanstvo od dvije osobe traje otprilike 14 dana.

Savršeni uvjeti u smočnici

Ako obraćate pozornost na to, da svoje zalihe skladištite na suhom i zatvorenom mjestu, ne morate se brinuti o iznenadnim gostima poput miševa. Ovo si idealni uvjeti smočnice:

  • Tamno i hladno
  • Konstantna temperatura i vlažnost
  • Redovito provjetravanje pomoću prozora ili ventilacijskog sustava

Organizacija smočnice - savjeti

1. savjet: Skladištite svoje zalihe centralno i pregledno

Spremite svoje zalihe, ako je to moguće, na jednom centralnom mjestu. To će Vam dati odličnu preglednost na proizvode koje trenutno držite u kućanstvu. Kod organizacije u smočnici pomažu etikete, koje možete osim na ladice i ormare isto tako izravno zalijepiti na same proizvode.

2. savjet : Pronađite suho i hladno mjesto za svoje zalihe

Kako biste zadržali kvalitetu namirnica, trebali biste ih zaštiti od vlage i intenzivne svjetlosti. Smjestite ih zato na hladno, suho i tamno mjesto. Najbolje je te iste namirnice spremati i skladištiti u originalnom pakiranju. Već otvoreni proizvodi mogu se prepakirati u vrećice sa zatvaračem kako biste im produžili vijek trajanja. Savjet: Nakon pakiranja napišite na vrećicu datum do kojeg je najbolje upotrijebiti proizvod.

3. savjet: Radite popise za kupovinu, kako biste ih svjesnije obavljali

Prije odlaska u kupovine napišite popis namirnicama i ostalih potrepština te ga prilagodite prema svojem trenutnom stanju zaliha. Tako možete vrlo jednostavno napraviti popis s točno onim namirnicama koje su Vam potrebne ili nedostaju. Savjet: Koristite „popis želja“ online trgovina, kako biste si zabilježili potrebne proizvode prije iduće kupovine.

4. savjet: Redovite provjeravajte stanje svojih zaliha

S redovitim provjeravanjem stanja svojih zaliha ništa Vam neće promaknuti: Provjerite rokove trajanja kod namirnica koje se brzo kvare, oštećenja na pakiranjima ili probleme s nametnicima. U skupinu najčešćih nametnika u smočnicama spadaju moljci. Oni se mogu pronaći u proizvodima od žitarica poput brašna, müslija ili zobi jer se tamo uvuku u samom procesu pakiranja. Što učiniti kada se te štetočine pojave? Bez panike. Prvo provjerite sve namirnice imaju li na sebi tragove ličinke moljaca te uklonite sve te proizvode. Nakon toga biste odmah trebali isprazniti kantu za smeće. Regali, ormari i ladice u smočnici trebaju se oprati s octom s vodom te sapunom. Također možete pored mjesta gdje skladištite hranu postaviti zamke za neželjene goste.

Stvaranje zaliha – zašto?

Sada kad znate kako napraviti i održavati zalihe te koje da proizvode preferirate, želimo Vam dati još četiri dobra razloga koji će želje pretvoriti u djela.

4 dobra razloga za držanje zaliha:

  1. S dobrim planom i popisom za kupovinu možete uštedjeti i vrijeme i novac.
  2. Držanje zaliha Vam daje sigurnost za neočekivane situacije te daje neovisnost o radnom vremenu prodavaonica.
  3. Kupovanje prema zalihama omogućuje svjesnije rukovanje resursima zbog boljeg planiranja.
  4. Zaliha se mogu koristiti kada se pojave neočekivani gosti.

Odgovarajuće kategorije proizvoda