Što je grožđani šećer?
Dekstroza, grožđani šećer ili glukoza - sva tri naziva odnose se na istu hranjivu tvar. Otkrivamo koji se učinci i svojstva pripisuju ovom važnom opskrbljivaču energijom te pojašnjavamo kako dozirati glukozu i koje posebnosti treba uzeti u obzir u kontekstu dijabetesa.

dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 3 min.
•
29.07.2024.

Što je dekstroza?
Dekstroza spada u skupinu ugljikohidrata koji su, uz masti i bjelančevine, najvažniji nutrijenti za čovjeka. Riječ je o najvažnijem jednostavnom šećeru koji se obično naziva grožđanim šećerom ili, u medicini, glukozom. No različiti nazivi uvijek označuju istu molekulu. Dekstroza je prirodan šećer. Sadrže je namirnice, poput kruha, riže, ali i, na primjer, slatko voće ili med. Dekstroza se dobiva i iz škroba, i to, na primjer, kukuruznog škroba koji se s pomoću enzima razgrađuje na pojedinačne sastavne elemente.
Kako djeluje grožđani šećer?
Dekstroza u ljudskome organizmu uvelike pokriva energetske potrebe. Organizmu je energija potrebna za rad mozga, svaki pokret mišića, za opskrbu srca, pluća, crijeva i za stvaranje topline. Ako jedemo dekstrozu, probavni rad nije potreban. Dekstroza dospijeva izravno u krv, što je čini najbržim ugljikohidratom. Identična je šećeru u krvi i krvlju se prenosi izravno do svih organa i stanica u tijelu, uključujući i mozak.
Kako se uzima dekstroza?
Kod nedovoljne zalihe energije u organizmu i šećer u krvi osjetno opada pa je preporučljivo u organizam odmah unijeti glukozu. No, ne bi trebalo uzimati velike količine odjednom, nego bi dozu trebalo rasporediti na male porcije te ih uzimati u kratkim razmacima. U ovom je slučaju, na primjer, idealno uzimati grožđani šećer u obliku pločastih tableta. Jednostavno uzmite pola tablete svakih 15 do 20 minuta. Ova doza podiže šećer u krvi na normalne razine te ih na toj razini i održava.
Grožđani šećer i dijabetes
Grožđani šećer igra ključnu ulogu kod dijabetesa tipa 2. Ako u organizmu nedostaje hormon inzulin ili ne funkcionira ispravno, stanice više ne mogu apsorbirati glukozu. Glukoza ostaje u krvi, uslijed čega dolazi do porasta razine šećera u krvi. Ako je razina šećera u krvi trajno povišena, šećer može oštetiti krvne žile.
Zato se dijabetičarima savjetuje da prvenstveno konzumiraju dugolančane ugljikohidrate i da budu oprezni s unosom grožđanog šećera. Ponekad grožđani šećer može i pomoći oboljelima: ako ubrizgaju previše inzulina zbog čega je povećan rizik od hipoglikemije, grožđani šećer može se uzeti kako bi se to spriječilo. Tako na primjer, prema Dextro Energyju, dvije pločice glukoze odgovaraju jednoj jedinici kruha ili jednoj jedinici ugljikohidrata.