Pečene tufahije
od Hajrudin Šišić
13.03.2024.
Gotovo za 40 min.
Vrijeme za pripremu: 15 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 25 min.
Vegetarijansko
•
Brzo & jednostavno
•
Vegansko
•
Tradicionalno jelo
•
Desert
Sastojci
za 6 obroka
jabuke
6-7 zrelih jabuka
za punjenje
80 g dmBio lješnjaka
80 g dmBio badema
40 g dmBio indijskih oraščića
20 g dmBio kokosovog ulja
50 g dmBio javorovog sirupa
20 g dmBio kokosovog šećera
Priprema
Pečene tufahije
Pripremiti jabuke
Jabuke oprati i izdubiti sredinu te tako ukloniti sjemenke iz jabuka.
Pripremiti smjesu za punjenje
U dubokoj staklenoj posudi izmiješati usitnjene lješnjake, bademe, indijske oraščiće, otopljeno kokosovo ulje, javorov sirup te kokosov šećer. Smjesa bi trebala podsjećati na smjesu za granolu ili crumble.
Punjenje jabuka
Smjesom orašastih plodova puniti jabuke. Jabuke poredati u pleh ili kalup za pečenje koji smo prethodno obložili papirom za pečenje ili premazali kokosovim uljem.
Pečenje
Punjene jabuke peči 20 do 25 minuta na 180 °C.
Savjet:
Koristiti veće kisele jabuke kako biste spriječili raspadanje jabuka tijekom pečenja. Poslužiti toplo uz dodatak kreme od vanilije. Po želji u smjesu dodati i cimet.
O autoru recepta: Hajrudin Šišić (Bosna i Hercegovina)
Zovem se Hajrudin Šišić, u online svijetu poznatiji kao Harry Cooper. Hranom se bavim još od srednje škole, kada društvene mreže nisu bile tako popularne. Zbog reakcija prijatelja i želje da naučim više o fotografiji i društvenim mrežama, prije pet godina sam Instagram profil iz privatnog promijenio u profesionalni s fokusom na hranu i recepte. Na početku su najviše bili zastupljeni recepti slastica, poput mog prvog viralnog recepta za mliječne šnite (omiljenog iz djetinjstva). Trenutačno je omjer između slatkih i slanih recepata jednak, ali uvijek se može primijetiti je li u mojoj okolini sezona rođendana, jer je torta uvijek moj zadatak. Naravno, ovisi i o sezoni pa se tako na jesen uvijek može pronaći recept za najfiniju juhu ili juhu od tikve. Sve to samo su neki od razloga, zašto volim koristiti dmBio proizvode.