Biljne zamjene za jaja – najbolja alternativa
Jeste li jedni od onih koji su odlučili izbaciti kokošja jaja iz prehrane? Ili barem osjetno smanjiti konzumaciju kokošjih jaja uz pomoćnih biljnih zamjena? Ne morate nužno biti vegan da biste to učinili.

Postoje različiti razlozi za izbacivanje jaja iz prehrane. Jednostavno možete uživati u biljnoj prehrani, eksperimentirati sa zamjenama za jaja ili biti kritični prema konvencionalnoj proizvodnji kokošjih jaja. Bez obzira na razloge zbog kojih ste odlučili kuhati ili peći sa zamjenom za jaja, iznenadit ćete se koliko se lako i učinkovito mogu zamijeniti jaja životinjskog porijekla.
Zašto nam je potrebna zamjena za jaja?
Bilo da se radi o kolačima, keksima, kremama, umacima ili jelima od jaja – čini se da bez jaja ne ide. Djeluju kao vezivo i čine kolače i kreme rahlima. No, je li doista nemoguće bez jaja? Ništa i nitko nije nezamjenjiv – pa ni jaje. Postoje namirnice koje imaju ista svojstva kao i kokošje jaje te se lako mogu koristiti kao zamjena za jaja.
Ako malo pročitate ovu temu, shvatit ćete da postoje mnoge zanimljive alternative kokošjim jajima. Uz nekoliko trikova, možete se jako približiti orginalu, barem što se tiče okusa i boje.
Veganska zamjena za jaja – ovisi o krajnjem proizvodu
Ne postoji nešto poput jedne i jedine zamjene za kokošja jaja. Ovisno o krajnjem proizvodu i receptu, morat ćete biti malo fleksibilni. No rezultat se uvijek isplati. Za vas smo saželi najčešća područja primjene.
Zamjena za jaja za kolače i ostale slastice: voćni pire, psyllium ljuskice u prahu, proizvodi od soje
Ovisno o receptu, preporučljivo je koristiti zamjenu za jaja koja također odgovara ukusu pojedinca. Klasik za slatke kolače ili primjerice, muffine, je voćni pire koji se radi iz različitog voća, poput:
- Jabuke (1 žlica za 1 jaje)
- Banane (zrela, pola za 1 jaje)
- Avokada (pola za jedno jaje)
Alternativno, možete koristiti i prah psyllium ljuskica: mikserom umutite 1,5 žlicu praha psyllium ljuskica s 200 ml hladne vode i ostavite da odstoji deset minuta. Ovu smjesu pomiješajte s malo pirea od jabuka, što bi trebala biti dovoljna količina smjese kao zamjena za jaja za manji kolač.
Proizvodi od soje, koji su bogati lecitinom, također čine kolače sočnima i prekrasno pahuljastima. Sljedeće je posebno prikladno kao zamjena za jaja:
- Sojino brašno (za 1 do 3 jaja: pomiješajte 1 žlicu s 2 žlice vode)
- Svileni tofu (1 jaje odgovara 5 g umućenog svilenog tofua – savršeno za kreme i nadjeve)
- Sojino mlijeko (pomiješajte 125 ml sojinog mlijeka s 1 žličicom octa)
- Jogurt od soje
Zamjena za jaja za umake, juhe, kruh bez glutena: brašno/škrob od marante
Alternativa neutralnom okusu je brašno od Aru praha odnosno škrob od marante. Kao zamjenu za svako jaje, potrebno je tri žlice škroba od marante pomiješati sa žlicom vode. U bezglutenskom kruhu, 40 g škroba marante nadomješta gluten koji nedostaje u otprilike kilogramu bezglutenskog braša.
Zamjena za jaja za premazivanje tijesta: brašno od slanutka
Volite li prženo povrće u tijestu? Tada kao zamjenu za jaja odaberite brašno od slanutka. Bogato je proteinima i ima vezivna svojstva. Kao zamjenu za jedno jaje, uzmite 1 žlicu brašna od slanutka i pomiješajte je s 2 žlice vode.
Savjet: ova zamjena za jaja idealna je i za biskvitno tijesto!
Zamjena za jaja za slana peciva kao što su kruh, krekeri od integralnog brašna, sirovi keksi: lanene sjemenke
Lanene sjemenke su jeftine, lako ih je napraviti kod kuće i izvrsna su zamjena za jaja. Koristite 1 žlicu sjemenki lana (svježe mljevenih) i 3 žlice vode po jajetu. Pustite da odstoji 10 minuta i vaša zamjena za jaja je spremna za upotrebu!
Zamjena za jaja za zgušnjavanje slastica, krema, pudinga, umaka: guma od zrna rogača
Kad god želite pretvoriti tekuću konzistenciju u kremastu, koristite gumu od zrna rogača! Jednom jajetu odgovara 1 čajna žličica gume od zrna rogača pomiješana s 40 ml vode. Ova zamjena za jaja pokazuje svoju snagu posebno kod hladnih jela, jer djeluje bez potrebe za zagrijavanjem.
Savjet: Za poseban okus jela, isprobajte mješavinu gume od zrna rogača i kukuruzne krupice.
Što je prašak kao zamjena za jaja?
Prašak kao zamjena za jaja je mješavina različitih brašna kao što su brašno od lupine, kukuruzni škrob i guma od zrna rogača. Imaju svojstva vezivanja i rastresanja te su pogodni i za slatka i za slana jela.
Je li zamjena za jaja u prahu zdrava?
Potrošačka istraživanja i testovi kritiziraju određene praške kao zamjene za jaja, smatrajući da ne sadrže gotovo nikakve hranjive tvari, već ponekad tek palmino ulje, zgušnjivače, emulgatore i zakiseljivače. Ukoliko se ipak odlučite za prah kao zamjenu za jaja, preporučujemo odabrati organsku kvalitetu.
FAQ - najvažnija pitanja i odgovori o veganskim zamjenama za jaja
Što se može koristiti umjesto jaja?
Što se može koristiti umjesto jaja?
Ovisno o receptu, preporučljivo je koristiti zamjene za jaja koje također odgovaraju okusu.
Klasik za slatke kolače ili muffine je dakle:
- voćni pire/voćna kaša od jabuke (1 žlica za 1 jaje)
- banana (zrela, pola za 1 jaje)
- avokado (pola za 1 jaje)
Kolač će biti lijepo sočan i mekan i uz pomoć sojinih proizvoda, koji su bogati lecitinom. Kao zamjena za jaja posebno su prikladni:
- sojino brašno (za 1 do 3 jaja: 1 žlica pomiješana s 2 žlice vode)
- tofu svilenkaste teksture (1 jaje odgovara 50 g miješanog tofua svilenkaste teksture – savršeno za kreme i nadjeve)
- sojino mlijeko (125 ml sojinog mlijeka pomiješajte s 1 žličicom octa. Ocat pojačava djelovanje praška za pecivo i sode bikarbone)
- sojin jogurt
Zamjena za jaja u slanim jelima: Lanene sjemenke su povoljne, jednostavne za pripremu i izvrsna zamjena za jaja. Po jajetu koristite 1 žlicu lanenih sjemenki (svježe mljevenih) i 3 žlice vode. Ostavite da odstoji 10 minuta i vaša zamjena za jaja je spremna za upotrebu!
Koliko zamjene za jaje treba koristiti umjesto jednog jajeta?
Koliko zamjene za jaje treba koristiti umjesto jednog jajeta?
Jednom jajetu odgovara 1 čajna žličica brašna rogača pomiješana s 40 ml vode. Ova zamjena za jaje pokazuje svoje prednosti posebno kod hladnih jela, jer djeluje bez potrebe za zagrijavanjem.
Što je prašak za zamjenu jaja?
Što je prašak za zamjenu jaja?
Zamjena za jaja u prahu je mješavina različitih vrsta brašna poput lupinovog brašna, kukuruznog škroba i brašna od rogača. Ima svojstva vezivanja i rahljenja te je pogodna za slatka kao i za slana jela.
Je li zamjena za jaja u prahu zdrava?
Je li zamjena za jaja u prahu zdrava?
Potrošački testovi kritiziraju da neka zamjenska jaja u prahu sadrže malo hranjivih tvari, ali zato ponekad sadrže palmino ulje, zgušnjivače, emulgatore i sredstva za zakiseljavanje. Ako već koristite zamjensko jaje u prahu, preporučujemo da odaberete ono u ekološkoj kvaliteti.









