Kardamom: Miris i okus dalekih krajeva i vrhunske kuhinje
Slatkast, začinski, citrusno svjež i blago pikantan – kardamom je jedan od najstarijih i najfinijih začina na svijetu. Bilo u začinjenom curryju, aromatičnom chaiu ili kao mirisna nota u pecivima – ovo „zeleno zlato“ iz Orijenta oduševljava ljude diljem svijeta već tisućama godina. No, što je zapravo kardamom? Što ga čini posebnim? I kako se koristi u kuhanju i začinjavanju?

dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 5 min.
•
29.10.2025.

Podrijetlo i povijest kardamoma
Kardamom pripada obitelji đumbirovki i izvorno potječe iz tropskih prašuma južne Indije i Šri Lanke. Već u antici, ovo aromatično začinsko bilje bilo je iznimno traženo: Egipćani su ga koristili za oralnu higijenu, Grci su njime parfimirali svoja tijela, a Rimljani su ga uvozili za medicinske svrhe i luksuzna jela.
Putem Puta svile kardamom je naposljetku stigao do Europe, gdje se već u srednjem vijeku prodavao u ljekarnama kao lijek. Danas je neizostavan dio mnogih orijentalnih i azijskih kuhinja, ali i u Skandinaviji kardamom je osvojio stalno mjesto u slatkim pekarskim proizvodima. A ako sada pomislite na miris i okus medenjaka, potpuno ste u pravu: u mnogim receptima za božićne kolače na popisu sastojaka nalazi se prstohvat kardamoma. I ne samo to: kardamom i danas divno začinski miriše u mnogim parfemima, toaletnim vodama i gelovima za tuširanje, s daškom citrusa.
Koje vrste kardamoma postoje?
Postoje dvije glavne vrste:
Zeleni kardamom
- Aroma: slatkasta, svježa, s notama citrusa i eukaliptusa
- Područja uzgoja: Indija, Gvatemala (najveći izvoznik na svijetu), Šri Lanka
- Upotreba: u slatkim i slanim jelima, chai, kava, curry, peciva
Zeleni kardamom je najfinija i najpoznatija sorta. Njegove svijetlozelene kapsule sadrže male crne sjemenke koje daju intenzivan miris.
Crni kardamom
- Aroma: dimljena, zemljana, s oštrinom mentola
- Područja uzgoja: Nepal, Butan, sjeverna Indija
- Upotreba: prvenstveno u slanim jelima kao što su variva, riža, jela od leće ili u sjevernoindijskoj kuhinji
Crni kardamom ima robusniji okus i obično se kuha cijeli – slično kao lovorov list.
Kako koristiti kardamom u kuhanju i začinjavanju?
Za što se kardamom točno koristi? Ovaj začin je pravi multitalent. Daje jelima toplu, egzotičnu notu i izvrsno se slaže s cimetom, klinčićima, muškatnim oraščićem, đumbirom, vanilijom ili paprom. Njegova aroma najbolje se razvija kada se kapsule lagano zgnječe i kuhaju zajedno s jelom.
Kardamom posebno dobro pristaje u:
- Toplim napitcima poput indijskog čaja, arapske kave, kuhanog vina
- Slanim jelima kao što su curryji, variva od leće, jela s rižom, orijentalna mesna jela – ili u prilozima (riža, krumpir ili kuskus)
- Slasticama – puding od riže, keksi, kolači
- Pekarskim proizvodima: Posebno popularan u Skandinaviji – primjerice u švedskim „Kardamombullar“ (peciva s punjenjem od kardamoma i cimeta)
I još jedan savjet za doziranje: Manje je više. Kardamom ima snažnu aromu – 1–2 kapsule ili vršak noža mljevenog kardamoma često su dovoljni da jelima daju poseban okus.
Jednostavni recepti s kardamomom
Aromatična basmati riža sa zelenim kardamomom
Aromatična basmati riža sa zelenim kardamomom
Sastojci za 2–3 porcije:
- 150 g basmati riže
- 300 ml vode
- 3–4 zelene kardamom jezgre
- 1 žličica soli
- 1 mali komadić štapića cimeta (po želji)
- 1 žličica maslaca ili ghee maslaca (po želji)
Priprema:
- Operite rižu dok voda ne postane bistra – na taj način uklanjate višak škroba i sprječavate da riža postane ljepljiva.
- Lagano pritisnite kardamom jezgre – primjerice, stražnjom stranom noža. Time će se lakše otvoriti i bolje prenijeti svoj aromatični okus na rižu.
- U loncu zakuhajte vodu sa soli, kardamomom i po želji cimetom.
- Dodajte opranu rižu i pustite da lagano kuha na srednjoj vatri oko 10–12 minuta, dok voda ne bude upijena.
- Smanjite vatru, dodajte maslac ili ghee, poklopite lonac mokrom krpom i ostavite rižu da se pari 5 minuta na najnižoj temperaturi ili na isključenoj ploči.
- Prije posluživanja uklonite kardamom i cimet.
Savjet: Ova mirisna riža izvrsno se slaže s curryjem, jelima od leće ili pečenim povrćem. Ako želite, možete dodati nekoliko niti šafrana ili grožđice.
Švedska peciva s kardamomom (pužići od dizanog tijesta s kardamomom)
Švedska peciva s kardamomom (pužići od dizanog tijesta s kardamomom)
Sastojci za otprilike 12 komada:
Za tijesto:
- 500 g pšeničnog brašna
- 75 g šećera
- 1 paketić suhog kvasca
- 250 ml mlakog mlijeka
- 75 g omekšalog maslaca
- prstohvat soli
- 1 žličica mljevenog kardamoma
Za nadjev:
- 50 g omekšalog maslaca
- 50 g šećera
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica mljevenog kardamoma
Priprema:
- Pomiješajte brašno, šećer, kvasac, sol i kardamom u zdjeli.
- Dodajte mlijeko i maslac te sve zajedno zamijesite u glatko tijesto. Ostavite tijesto da odstoji pokriveno oko 1 sat.
- Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini u pravokutnik (debljine oko 0,5 cm).
- Premažite tijesto nadjevom (pomiješajte maslac, šećer, cimet, kardamom) i zarolajte ga s duge strane.
- zrežite tijesto na otprilike 12 jednolikih komada i stavite ih na lim za pečenje. Ostavite ih da odstoje još 30 minuta.
- Pecite pužiće na 180 °C (gornje/donje grijanje) oko 15–20 minuta dok ne postanu zlatno smeđi.
Savjet: Nakon pečenja premažite pužiće šećernim sirupom i pospite ih krupnim šećerom.
Orijentalno varivo od leće s kardamomom
Orijentalno varivo od leće s kardamomom
Sastojci za 4 porcije:
- 200 g crvene leće
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 komad đumbira (oko 2 cm)
- 1 mrkva
- 1 konzerva sjeckanih rajčica (400 g)
- 800 ml povrtnog temeljca
- 1 žličica mljevenog kima
- ½ žličice mljevenog kardamoma
- ½ žličice kurkume
- sol, papar
- 1 žlica ulja
- svježi korijander ili peršin za ukras
Priprema:
- Narežite luk, češnjak, đumbir i mrkvu na sitne kockice.
- Zagrijte ulje u loncu i pirjajte povrće dok ne postane staklasto.
- Dodajte začine i kratko ih popržite.
- Dodajte leću, rajčice i temeljac. Dobro promiješajte.
- Pustite da se varivo kuha oko 20 minuta, dok leća ne omekša.
- Začinite solju i paprom te poslužite varivo s svježim začinskim biljem.
Opcionalno: Poboljšajte varivo s malo jogurta ili njegovom veganskom alternativom.
Riža na mlijeku s kardmomom i napitkom od badema
Riža na mlijeku s kardmomom i napitkom od badema
Sastojci za 2–3 porcije:
- 120 g riže
- 600 ml napitka od badema (ili običnog mlijeka)
- 1 žličica mljevenog kardamoma
- Prstohvat soli
- 2 žlice šećera ili javorovog sirupa
- Opcionalno: cimet, prženi bademi, svježe voće
Priprema:
- Zagrijte napitak od badema u loncu s kardamomom i soli.
- Dodajte rižu, pustite da zavrije, a zatim kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta – povremeno promiješajte.
- Pred kraj kuhanja dodajte šećer ili sirup.
- Po želji pospite cimetom i ukrasite bademima ili voćem.
Savjet: Ovaj ugodno začinjen desertni klasik savršeno je prikladan i kao doručak.
Zdravstveni aspekti
Kardamom ne samo da obogaćuje jela, već može imati i pozitivan učinak na tijelo. Razne studije i tradicionalne primjene pripisuju ovom začinu sljedeće karakteristike:
- Prirodna pomoć za krvni tlak – može pomoći u održavanju zdravih vrijednosti krvnog tlaka
- Blago protuupalno djelovanje – povoljno djeluje na unutarnje upalne procese
- Dobar za srce – može smanjiti određene masnoće u krvi, poput triglicerida
- Zaštita za stanice – bogat antioksidansima koji jačaju srce, jetru i opću vitalnost
- Poticaj za želudac – potiče probavu i može ublažiti nadutost ili osjećaj sitosti
- Blagotvorno za želudac – podržava zdravu želučanu sluznicu
- Svjež dah – tradicionalno se žvače kako bi se uklonio zadah
- Slobodno disanje – može otopiti sluz i osloboditi dišne puteve
Savjeti za skladištenje i kupnju
Kako sačuvati aromu:
- Najbolje je kupiti cijele jezgre: cijele jezgre kardamoma ostaju svježije duže od mljevenog kardamoma
- Skladištiti u tamnom i hermetički zatvorenom: Čuvajte u tamnoj staklenoj posudi ili dobro zatvorenoj kutiji
- Hladno i suho: najbolje je skladištiti u hermetički zatvorenom spremniku u smočnici
Na što treba obratiti pažnju pri kupnji kardamoma?
- Podrijetlo i kvaliteta: Kvalitetan kardamom obično dolazi iz ekološkog uzgoja u Indiji ili Gvatemali
- Boja i oblik: Jezgre bi trebale biti zelenkaste (ne žućkaste) i čvrste – to je znak svježine
- Test mirisa: Lagano protrljajte jezgru – svježi kardamom ispušta intenzivnu aromu
FAQs
Što je kardamom i za što se koristi?
Što je kardamom i za što se koristi?
Kardamom je egzotičan začin dobiven iz sjemenki tropske biljke. Koristi se za čaj, kavu, curry, pekarske proizvode i još mnogo toga.
Kakvog je okusa kardamom i u kojim se jelima koristi?
Kakvog je okusa kardamom i u kojim se jelima koristi?
Ima sladak, blago pikantan i citrusni okus. Koristi se u jelima kao što su čaj, jela od riže, indijski curry i švedska peciva.
Koje vrste kardamoma postoje i kako se razlikuju?
Koje vrste kardamoma postoje i kako se razlikuju?
Zeleni kardamom ima slatkast i svjež okus, dok je crni kardamom više dimljen i pikantan. Oba se razlikuju po okusu i području primjene.
Odakle dolazi kardamom i kako se uzgaja?
Odakle dolazi kardamom i kako se uzgaja?
Kardamom, koji potječe iz Indije i Šri Lanke, danas se uzgaja i u Gvatemali i Nepalu. Raste u vlažnoj, tropskoj klimi.
Koje se zdravstvene prednosti pripisuju kardamomu?
Koje se zdravstvene prednosti pripisuju kardamomu?
Kardamom može, između ostalog, pospješiti probavu, umiriti dišne putove, osvježiti dah i imati antioksidativni učinak?






