Koliko su zobene pahuljice zapravo zdrave?
Zobene pahuljice i zobene mekinje apsolutna su superhrana sa svojim važnim hranjivim tvarima. Ali što su zobene pahuljice i zobene mekinje i što ih čini tako posebnima?

dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 5 min.
•
07.11.2023.

Svako dijete poznaje zobene pahuljice. Činjenica je da zobene pahuljice pomažu maloj djeci da odrastaju zdravo, ali je nešto manje poznato da su i dobra hrana za nas odrasle. Sa svojim vrijednim nutrijentima, zobene pahuljice ili mekinje najčešća su superhrana – a zahvaljujući orašastom okusu i pravo kulinarsko otkriće.
Kako se prave zobene pahuljice?
Zobene pahuljice rade se od sirove zobi. Zob se čisti, lagano peče na cca 80 °C, suši i odvaja od vanjskih slojeva i nejestivih dijelova. Zahvaljujući ovom nježnom tretmanu, arome i vrijedne hranjive tvari prenose se u jezgru koja se zatim preša u pahuljice. Inače, postoji razlika između krupnih zobenih pahuljica, koje se dobivaju prešanjem cijelog zrna i sitnih zobenih pahuljica, koje se dobivaju prešanjem već mljevene zobi i koje brže bubre.
Zobene pahuljice - cjelovite žitarice i bez glutena
Sva ova svojstva čine zobene pahuljice proizvodom od cjelovitih žitarica s puno vlakana, hranjivih tvari kao što su željezo, kalcij, kalij, fosfor, magnezij, bakar, cink, mangan, selen i vitamini. Također su prirodno bez glutena. Zato ne postoji nijedna druga obična žitarica koja se može mjeriti sa zobenim pahuljicama po nutritivnom bogatstvu i zdravstvenim prednostima.
Zobene pahuljice - superhrana s puno nutrijenata
Želite li znati što su zobene pahuljice? Pogledajmo pobliže ovaj nutricionistički klasik. Zbog nježnog procesa ekstrakcije, gotovo sve hranjive tvari zadržavaju se u zobenim pahuljicama. Odlikuju se visokim udjelom ugljikohidrata, proteina i nezasićenih masnih kiselina. Dijetalna vlakna, koja sadrže, vrlo pozitivno utječu na zdravlje naših crijeva. Zobene pahuljice također sadrže složene ugljikohidrate, koji su neophodni za našu prehranu, a ti složeni, dugolančani ugljikohidrati čine zobenu kašu idealnim dugotrajnim izvorom energije – primjerice za sportaše, ali i za „dobar“ početak dana.
Hranljive vrijednosti zobene kaše
Što nas dovodi do nutritivnih vrijednosti zobenih pahuljica. 100 grama sirovih zobenih pahuljica ima oko 330 kalorija, a kuhanih oko 120 kalorija. Zobena kaša stoga ima relativno veliku energetsku vrijednost. Pa ipak, zobene pahuljice mogu vam pomoći da smršavite. Jer porcija zobenih pahuljica – oko 50 grama zobenih pahuljica – zasitan je obrok, uz koji se glad ne javlja tako brzo kada ste na dijeti.
A što su zobene mekinje?
Za razliku od zobenih pahuljica, koje se dobivaju od jezgri zobi, zobene mekinje dobivaju se iz vanjskih slojeva i klica. To ih čini iznimno atraktivnim s nutricionističkog stajališta, jer se oko 85 posto vitamina, 80 posto minerala i više od polovice proteina i gotovo sva važna dijetalna vlakna zobi nalaze upravo tamo. Zobene mekinje stoga su po hranjivim tvarima i nutritivnim vrijednostima savršena nadopuna zobenim pahuljicama te je svakako preporučljivo uključiti i zobene pahuljice i zobene mekinje u uravnoteženu prehranu.
Zob, zobene pahuljice, zobena kaša - jedno ime, mnogo dobrih učinaka
Svatko tko svakodnevno jede zobene pahuljice uskoro će primijetiti pozitivne učinke zobene kaše na svoje zdravlje. Ovdje smo za vas saželi nekoliko:
- Zobene pahuljice mogu poboljšati probavu – zahvaljujući brojnim vlaknima koja bubre u gastrointestinalnom traktu.
- Sportaši zob smatraju odličnim izvorom snage – složeni ugljikohidrati omogućuju tijelu da dobije veliku količinu energije i pohrani je dulje.
- Zobene pahuljice su tajni pojačivač ljepote – hranjivi silicij sadržan u zobenim pahuljicama, neophodan je za lijepu kožu, sjajnu kosu i zdrave nokte.
- Kaže se da zobena kaša jača imunološki sustav – jer zobene pahuljice sadrže i mnoge antioksidanse koji štite od slobodnih radikala i tako se suprotstavljaju starenju kože.
- Za što su još dobre zobene pahuljice? Za ljudski krvožilni sustav - zahvaljujući dijetalnim vlaknima beta glukana, koji može održavati razinu kolesterola u normalnom rasponu.
- Inače, zob može zamijeniti i meso – jer, za razliku od ostalih vrsta žitarica, sadrži gotovo dvostruko više željeza od mesa.
Pravilno pripremite zobene pahuljice - i sačuvajte hranjive tvari
Mnogi ljudi vole potopiti zobene pahuljice u toplu vodu ili mlijeko ili neki od biljnih napitaka, što im mijenja konzistenciju i čini ih probavljivijim. To je zbog smanjenja fitinske kiseline koja se nalazi u zobenoj kaši, a koja veže hranjive tvari u zobenim pahuljicama i sprječava njihovu apsorpciju u tijelo. Da biste sačuvali što više vitamina i hranjivih tvari, najbolje je jesti zobene pahuljice nezagrijane, na primjer kao musli ili natopljene preko noći. Zobene pahuljice se zagrijavaju samo ako volite kašu. Tople zobene pahuljice su ukusnog okusa i prava su utjeha za dušu, a mogu se kombinirati i sa raznim dodacima poput suhog ili svježeg voća, orašastih plodova, čokolade itd.