Alergija na plijesan: uzroci, simptomi i savjeti za sprečavanje
Plijesan nije samo estetski problem u stanu nego može uzrokovati i zdravstvene tegobe – osobito kod ljudi su alergični na plijean. No kako se manifestira takva alergija, kakvi simptomi je prate i kako se možete zaštititi? U ovom članku saznat ćete sve važno o uzrocima, tipičnim simptomima i praktičnim savjetima za izbjegavanje plijesni u svome domu.

dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 5 min.
•
24.03.2025.

Što je alergija na plijesan?
Alergija na plijesan je reakcija preosjetljivosti imunološkog sustava na spore plijesni koje se nalaze u okolišu. Sitne spore otpuštaju plijesni koje se nalaze posvuda u prirodi, osobito u vlažnim ili toplim okruženjima. Kada osobe s alergijom na plijesan udahnu spore, mogu razviti alergijske simptome. Osobe s genetskom predispozicijom za alergije posebno su sklone alergijama na plijesan.
Što se događa kod manifestacije alergije na plijesan?
Imunološki sustav osobe s alergijom na plijesan obično bezopasne spore plijesni doživljava kao prijetnju i pretjerano reagira. Tada se proizvode antitijela (na primjer, imunoglobulin E) koja pri kontaktu s alergenom uzrokuju oslobađanje upalnih tvari, poput histamina. Takve tvari uzrokuju tipične simptome alergije.
Kako se manifestira alergija na plijesan?
Osobe s alergijom na plijesan reagiraju na sitne spore koje plijesni otpuštaju u zrak. Te spore mogu biti udahnute ili apsorbirane putem kože. Tipični simptomi uključuju:
- dišni putevi: kihanje, curenje ili začepljen nos, kašalj ili otežano disanje.
- oči: svrbež, crvenilo ili suzenje.
- koža: osip, crvenilo ili svrbež.
- opće stanje: glavobolja, umor ili poremećaji spavanja.
Uzroci alergije na plijesan
Plijesni se nalaze gotovo posvuda i neophodne su za razgradnju organskih materijala. U zatvorenim prostorima mogu postati problematične kada se pojavi vlaga – bilo zbog propuštanja prozora, loše ventilacije bilo zbog kondenzacije.
Vrste plijesni koje često izazivaju alergije
Alternaria alternata
Alternaria alternata
- učestalost: jedna od najraširenijih plijesni u zatvorenim i vanjskim prostorima.
- pojava: često se javlja na mrtvim biljkama, vlažnom tlu ili u zatvorenim prostorima s vlagom.
- alergijski učinak: spore alternaria jedan su od glavnih uzroka alergijskog rinitisa i astme, osobito u toplijem dijelu godine.
Aspergillus fumigatus
Aspergillus fumigatus
- učestalost: često se nalazi u zatvorenim prostorima i u prirodi.
- pojava: raste na trulom organskom materijalu, ali i u vlažnim zgradama.
- alergijski učinak: uzrokuje alergije dišnih puteva i može izazvati ozbiljne infekcije kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom (npr. aspergiloza).
Cladosporium
Cladosporium
- učestalost: jedna od najčešćih plijesni u svijetu.
- pojava: posebno na drvu, tekstilu i u slabo provjetravanim područjima. Također prisutan u vanjskom zraku.
- alergijski učinak: često uzrokuje sezonske alergije, jer se spore lako udišu.
Penicillium
Penicillium
- učestalost: rasprostranjen u zatvorenim prostorima i na pokvarenoj hrani.
- pojava: često u vlažnim zgradama ili na hrani poput kruha, sira i voća.
- alergijski učinak: spore mogu uzrokovati alergije dišnih puteva i pogoršati simptome astme.
Stachybotrys chartarum (crna plijesan)
Stachybotrys chartarum (crna plijesan)
- učestalost: rjeđa, ali poznata po toksičnim svojstvima.
- pojava: raste u ekstremno vlažnim unutarnjim prostorima, često na gipsanim pločama, drvu ili tekstilu.
- alergijski učinak: može izazvati respiratorne tegobe, iritacije kože i neurološke simptome.
Mogu li plijesni u domu izazvati alergije?
Da, plijesni u domu mogu izazvati alergije. Često se javljaju u prostorijama s visokom vlagom, poput kupaonica, kuhinja ili slabo provjetravanih podruma.
Plijesan u kupaonici
Plijesan u kupaonici
Kupaonica je često mjesto na kojem se nakuplja plijesan, jer vlaga od tuširanja ili kupanja teško izlazi. Tipična mjesta za nakupljanje plijesni su fuge, silikonske brtve ili slabo provjetravani kutovi.
Plijesan u drugim stambenim prostorijama
Plijesan u drugim stambenim prostorijama
Plijesan se može pojaviti i u dnevnim i spavaćim sobama, osobito na vanjskim zidovima, iza namještaja ili u loše izoliranim područjima. Važno je redovito provjeravati nakuplja li se vlaga i ima li tamnih mrlja.
Što se ne smije jesti kod alergije na plijesan?
Osobe s alergijom na plijesan trebaju biti oprezne, jer određene namirnice mogu sadržavati tragove plijesni ili poticati njezin rast. Ti proizvodi mogu izazvati alergijske reakcije, jer sadrže tvari slične plijesni ili njihove metabolite.
To uključuje:
Zreli sirevi
Zreli sirevi
- plavi sir (npr. roquefort, gorgonzola), camembert, brie.
Zreli sirevi često se proizvode s pomoću kultura plijesni. Plijesni ili njihovi ostaci mogu izazvati reakciju.
Sušeno voće
Sušeno voće
- grožđice, smokve, datulje, marelice.
Suho voće prikladno je za rast plijesni, osobito ako nije pravilno skladišteno. Spore plijesni mogu biti prisutne na površini ili u plodovima.
Orašasti plodovi i sjemenke
Orašasti plodovi i sjemenke
- kikiriki, lješnjaci, orasi.
Ove namirnice mogu razviti plijesan tijekom skladištenja, osobito opasne aflatoksine. Ti metaboliti plijesni nisu samo alergeni nego su i potencijalno štetni za zdravlje.
Fermentirane namirnice
Fermentirane namirnice
- kiseli kupus, umak od soje, pivo, vino, ocat
Fermentacija je proces koji često uključuje plijesni ili njihove enzime. Premda plijesni same nisu aktivne u krajnjem proizvodima, njihovi metaboliti mogu izazvati reakcije..
Stare ili loše skladištene namirnice
Stare ili loše skladištene namirnice
- kruh, kolači, voće, povrće.
Plijesan se može brzo razviti na površini hrane ako nije pravilno skladištena. Čak i voće ili povrće koje truli, može imati sadržavati dubinske spore.
Napitci i začini
Napitci i začini
- alkoholna pića, poput piva i vina mogu sadržavati tragove plijesni koji kod osjetljivih osoba mogu izazvati reakcije.
Osobito mljeveni začini, poput papra, paprike ili cimeta podložni su razvoju plijesni tijekom skladištenja.
Pekarski proizvodi na kojima se može razviti plijesan
Pekarski proizvodi na kojima se može razviti plijesan
- kruh od cjelovitog zrna, kolači s voćnim preljevom.
Vlažnost i toplina potiču rast plijesni. Pekarski proizvodi koji su dugo otvoreni, mogu sadržavati nevidljive spore plijesni.
Kako se osobe koje imaju alergiju mogu osigurati?
- preferirajte svježe namirnice: kupujte i konzumirajte samo svježe proizvode koji su pravilno skladišteni.
- provjerite ambalažu: provjerite ima li ambalaža vidljive tragove plijesni, osobito kod orašastih plodova ili sušenog voća.
- čuvajte namirnice u hladnjaku: čuvajte lako kvarljive namirnice u hladnjaku i brzo ih trošite.
- pazite na "nevidljivu plijesan": premda tragovi plijesni nisu odmah vidljive, hrana s mirisom plijesni ili neobičnom konzistencijom treba se baciti. Ako niste sigurni koje su namirnice prikladne za vas, savjetovanje s nutricionistom može pomoći u izradi individualnog plana prehrane. Također je važno pratiti kako reagirate na određene namirnice. Vodite dnevnik prehrane i bilježite kako reagirate na određene namirnice kako biste otkrili što vam odgovara, a što ne.
Preporuke za izbjegavanje plijesni
Pravilno prozračivanje
Pravilno prozračivanje
- redovito provjetravajte, a najbolje je da to činite nekoliko puta dnevno po 5-10 minuta.
- koristite prozračivanje umjesto prozora na kipu kako biste optimizirali izmjenu zraka.
Sobna temperatura i vlažnost zraka
Sobna temperatura i vlažnost zraka
- održavajte konstantnu temperaturu prostorije između 18-22 °C.
- vlažnost zraka ne smije prelaziti 50 %. Higrometar može pomoći u praćenju vrijednosti.
Uklonite plijesan tamo gdje je ima
Uklonite plijesan tamo gdje je ima
- ako prozori ili vodovodne cijevi propuštaju, odmah ih popravite.
- pazite na to da namještaj postavite dovoljno daleko od zida kako bi zrak mogao cirkulirati.
Preporuke za kupaonicu
Preporuke za kupaonicu
- nakon tuširanja obrišite pločice i fuge koliko god možete, povucite sve glatke površine brisačem za prozore.
- koristite odvlaživač zraka ili ostavite prozor otvoren 5-10 minuta nakon tuširanja kako bi vlaga mogla izaći.
Kućna sredstva protiv plijesni
Plijesan se mora temeljito ukloniti radi smanjenja zdravstvenih rizika. Ako su površine manje zahvaćene, postoje neka kućna sredstva koja su se pokazala učinkovitima:
Ocat
- ocat može učinkovito ukloniti plijesan s glatkih površina kao što su pločice ili staklo.
važno: nikada nemojte koristiti ocat na površinama koje sadrže vapno, poput mramora, jer ocat može oštetiti vrijedan kamen.
Alkohol
- alkohol visokog postotka (70 - 80 %) prikladan je za uklanjanje plijesni na zidovima ili u fugama.
oprez: alkohol je lako zapaljiv. Dobro provjetravajte i izbjegavajte otvorene plamenove.
Prašak za pecivo
- pomiješajte prašak za pecivo s vodom kako biste dobili pastu i nanesite je na zahvaćena mjesta na kojima se nakuplja plijesan. Nakon kratkog vremena djelovanja obrišite vlažnom krpom.
Limunska kiselina
- limunska kiselina može imati dezinficirajuće djelovanje i ukloniti plijesan s malih površina. Posebno je prikladna za upotrebu u kupaonici.
Sprejevi protiv plijesni
Sprejevi protiv plijesni sredstva su za čišćenje koja su posebno razvijena za borbu protiv plijesni na površinama i sprečavanje njezino širenje. Sadrže aktivne tvari koje ubijaju plijesan i uklanjaju spore, smanjujući rizik od ponovnog rasta.
Kako djeluju sprejevi protiv plijesni?
Njihova učinkovitost temelji se na kemijskim ili biološkim tvarima koje ubijaju spore plijesni i uklanjaju preostale ostatke plijesni:
- sprejevi s klorom: djeluju snažno dezinficirajuće i učinkovito uklanjaju plijesan, ali mogu oštetiti površine poput drva ili tekstila.
- sprejevi na bazi alkohola: sadrže izopropilni ili etilni alkohol koji ubija plijesan na neporoznim površinama.
- fungicidni sprejevi: sadrže posebne aktivne tvari koje zaustavljaju rast gljivica i ubijaju njihove spore.
Kada su površine jako zahvaćene plijesni ili kod problema koji se učestalo ponavljaju, preporučljivo je potražiti profesionalnu pomoć. Stručnjaci će najbrže pronaći uzrok plijesni i osigurati da se plijesan trajno ukloni. Alergija na plijesan je u svakom slučaju ozbiljna, jer može utjecati na kvalitetu vašeg života te na vaše zdravlje. S pravim mjerama za sprečavanje plijesni, ciljanim čišćenjem i svjesnim rukovanjem hranom, rizik se može smanjiti.