KONOPLJA (Cannabis)

Konoplja je jedna od najstarijih korisnih biljaka na svijetu. Najraniji dokazi o upotrebi konopljinih vlakana sežu u 3. tisućljeće prije naše ere. Sve do kasnog 20. stoljeća koristila su se u proizvodnji jedara, užadi i konopa. Danas se konopljina vlakna koriste u tekstilima, celulozama i papirima. Iz sjemenki konoplje koje su bogate proteinima se mogu dobiti kozmetički preparati i namirnice.
U kuhinji se konoplja primjenjuje u obliku ulja, brašna, proteinskog praha te oljuštenih i neoljuštenih plodova konoplje.
Ovdje govorimo o prehrambenoj konoplji, odnosno podvrsti Cannabis sativa koja po kemizmu nema nikakve sličnosti sa svojom zabranjenom vrstom C.indica (marihuana).
Ulje je bogato Αlfa-linolenskom kiselinom =Ω3 poput ulja lana i oraha te gama-linolenskom kiselinom=Ω6 poput ulja noćurka i boražine koja je jako važna u zdravlju kože zbog svog protuupalnog djelovanja.
Lokalno se koristi za suhu i zrelu kožu te u tretmanima protiv bora.
Kao dodatak prehrani oralno se koristi kod:
- povišenog kolesterola kao prevencija ateroskleroze,
- upalnih bolesti kože ( atopijskog dermatitisa, psorijaze)
Jedan mali savjet:
Pržene sjemenke konoplje imaju duplo bolji okus.













