Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Recept za prirodnu kozmetiku: biljna ulja & tinkture

Autohtono divlje bilje vrlo je korisno. Donosimo recept kako da sami napravite hranjiva biljna ulja i tinkture.

Ulja i suhe trave

Zbog visoke koncentracije aktivnih sastojaka, divlje bilje je izuzetno vrijedno - ne samo u pogledu prehrane, nego i u njezi. Dobivanje vrijednih sastojaka uopće nije teško: lako možete sami proizvesti hranjivo biljno ulje. Ali koje bilje treba uroniti u ulje?

Samo dobro razmislite o svrsi ulja. Želite li poticajnu njegu? Onda obradite, na primjer, ružu, metvicu, iglice smreke ili ružmarina. Ako želite nešto umirujuće, kamilica ili lavanda su pravi izbor. Kaže se da končara ima učvršćujući učinak. Ovdje možete pročitati više informacija o bilju i njihovim učincima.

Napravite ulja za tijelo i lice s biljem - evo kako:

Potrebno je:

  • prirodno čisto hladno prešano ulje (npr., badem, jojoba, masline)
  • svježe sakupljeno divlje bilje po želji (alternativno sušeno bilje)
  • posude koji se mogu zatvoriti (npr. Staklenke za spremanje zimnice).

Priprema:

  1. Sakupite u prirodi željeno divlje bilje ili ga pokupite iz vlastitog vrta.
  2. Biljke očistite, nasjeckajte i s njima napunite otprilike polovinu prethodno dezinficirane staklene posude.
  3. Posudu u potpunosti napunite uljem.
  4. Smjesu biljaka i ulja ostavite na tamnom mjestu cca. četiri do pet tjedana. Protresite jednom dnevno kako bi se aktivni sastojci brže otopili.
  5. Prelijte gotovo ulje kroz sito u čistu bocu.

Savjet: Domaće biljno ulje je također svestrano primjenjivo u kuhinji. Kao bazna ulja ovdje se koriste ukusna ulja za kuhanje poput uljane repice, kukuruznih klica ili suncokreta. Uostalom, želite li da odabrano bilje razvije svoj puni okus možete kao ljekovito bilje koristiti, na primjer, ružmarin, timijan ili limun. Ovisno o vašem ukusu, možete miješati i sastojke začina poput češnjaka, čilija ili limuna.

Napravite biljne tinkture sami: savjeti i primjena

Tinkture su biljni ekstrakti koji koriste alkohol. Postupak je isti kao i kod biljnih ulja - ali umjesto ulja koristite najmanje 40 postotni alkohol. Takvi ekstrakti biljaka mogu se čuvati oko godinu dana.

Biljne tinkture uglavnom se koriste za vanjsku primjenu. Na primjer, razrijedite ih s malo vode ili ih preradite u kreme. Ovdje ćete pronaći upute o tome kako preraditi tinkturu u mlijeko za tijelo. Ako se koristi jestivi alkohol, tinktura se može uzimati i u kapima.