Uvod u bogat i raznolik svijet čaja
Nisu svi čajevi jednaki - primijetite to najkasnije kad čaj niste pravilno pripremili. Kako vam se to ne bi dogodilo, sretni smo što ćemo s vama podijeliti svoje znanje o čaju s vrijednim savjetima za kuhanje čaja kod kuće.

dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 6 min.
•
07.11.2023.

Na što s čajem trebate posebno obratiti pažnju? To je dobro pitanje, jer odabir prave vrste čaja odredit će vaš vlastiti užitak u njemu. Uz to, bez obzira na to koliko je dobar i skup čaj, ako se ne poštuju ispravna temperatura i vrijeme njegova djelovanja ili ako se pogrešno čuva, okus mu se neće razvijati onako kako treba ili želimo.
Dobro je znati: Kako se pravi savršena šalica čaja
Odluka o kupnji
Oni koji još nisu pronašli svoj omiljeni čaj ili žele isprobati novu vrstu čaja, često su pomalo izgubljeni pred opsežnom policom s čajevima. Samo potražite pomoć i neka vas naši stručnjaci savjetuju. Ako pak želite sami isprobati njihovu šarenu raznolikost, pobrinite se da kupite visokokvalitetni proizvod.
U vrećici ili rinfuzi?
I ovdje su mišljenja podijeljena. Ako cijenite jednostavnost upotrebe, najbolje je koristiti gotove vrećice čaja. Ako želite svečano proslaviti pripremu čaja, poslušajte savjete pravih čajnih znalca i kupite čaj u rinfuzi. Na taj si način intenzitet i aromu čaja možete sami odrediti putem količine.
Berba
Ako berete svježe bilje za biljni čaj iz vrta, pričekajte sunčani dan i berite ga kasno ujutro – kada se posljednja kiša i jutarnja rosa osuše. Uz to, biljka i njezin sok u punoj su snazi te odmah možete pripremiti svježi čaj. Naravno, ubrane biljke također se mogu sušiti i čuvati za kasniji datum.
Skladištenje
Čaj se može čuvati vrlo dugo ako se čuva na hladnom, suhom, tamnom i dobro zatvorenom mjestu. Za to su najprikladnije posude za čaj izrađene od aluminija, keramike ili drveta. Crni, zeleni, bijeli i oolong čajevi obično se ne kvare. Međutim, voćne i biljne čajeve treba konzumirati prije isteka roka valjanosti. Idealno bi bilo da čaj uživate dok je svjež - pa je bolje češće kupovati manje količine.
Količina čaja
Količina čaja koju koristite određuje uspjeh dobre šalice čaja. Pravilo za čaj u rinfuzi glasi: jedna žličica po šalici. Za jače čajeve žlica može biti punija. Već porcionirani čaj u vrećici čaja obično je namijenjen jednoj šalici. Ako niste sigurni, samo pogledajte upute na ambalaži.
Pravi pribor za čaj
Filter za čaj u obliku jaja za čaj ili od pamuka? Keramički vrč ili staklena šalica? Također možete biti razmaženi uz bogat izbor čajnih dodataka. Koristite ono što vam je najprikladnije, jer postoje mnoge domišljate kombinacije koje čaj čine pravim doživljajem - uostalom, u čaju se ne mora samo uživati svim osjetilima dok ga pijete, već i dok ga pripremate.
Naš savjet: zagrijte čajnik vrućom vodom prije nego što ga izravno ulijete - to će čaj dulje održavati vrućim i poboljšati mu okus. Poslužen u elegantnim čašama s dvostrukim stijenkama, čaj još duže održava temperaturu i nećete opeći prste.
Priprema
Osnovno pravilo pri spravljanju čaja je korištenje meke i nezagađene vode. Za kuhanje u idealnom slučaju koristite filtriranu vodu. Tako će se sastojci i okusi najbolje apsorbirati.
Kod tradicionalnog čaja temperatura vode varira između 60 i 80 °C, ovisno o vrsti. Uz to, rastresiti listovi čaja trebali bi moći slobodno plivati u vodi kako bi se okus mogao u potpunosti razviti. Stoga, kupujući filtar za čaj, pripazite da je odgovarajuće veličine ili kad protekne vrijeme djelovanja, prelijte čaj u drugu posudu ili šalicu.
Voćne i biljne čajeve uvijek treba ulijevati u vruću vodu od 100 °C. Na taj se način svi sastojci mogu otopiti i ubiti neželjene klice i prirodni mikroorganizmi. Uvijek treba ostaviti svoj biljni čaj pokriven nakon što ga pripremite, tako da esencijalna ulja ne isparavaju. S voćnim čajem vrijedi sljedeće: što čaj duže djeluje, to je okus jači i kiseliji.
Obogaćivanje čaja s mlijekom, medom, limunom… - ima li to smisla?
Kako se ne bi sakrio originalan okus, tradicionalni se čaj uglavnom pije nezaslađen i prirodan bez dodataka. Budući da se zna da su ukusi različiti, uvijek je pitanje što Vama najbolje odgovara.
Čaj s medom ili šećerom: Ako volite svoj čaj slađi, možete ga zasladiti različitim vrstama šećera ili meda. Da ne biste uništili enzime sadržane u medu, pričekajte dok se čaj ne ohladi na ispod 40 °C prije nego što ga dodate.
Čaj s mlijekom: Obogaćivanje čaja s mlijekom također je vrlo popularno. Ova vrsta pripreme uglavnom je vezana za britansku kulturu priprave čaja, gdje je teško zamisliti pijenje crnog čaja bez mlijeka. Svakako obratite pažnju na kiselost čaja. Na primjer, voćni čajevi prirodno sadrže kiselinu i ne bi se trebali kombinirati s mlijekom. Kiselina uzrokuje da se mlijeko usiri, pa čaj više nema dobar okus.
Čaj sa svježim ili sušenim sastojcima: Dodatak komadića limuna, naranče ili đumbira također je uobičajeni način pročišćavanja čaja. Začini poput cimeta, klinčića ili anisa također mogu vašem čaju dati poseban štih.
Želite li znati više o čaju - otkrijte s nama bogatstvo raznolikosti čajeva.
Sad kad znate osnove, ništa vas ne priječi u budućim čajnim užicima. Otkrijte bogatu raznolikost čajeva u našoj internetskoj trgovini ili uživajte u našoj maloj školici čaja sa pravim, voćnim i biljnim čajevima i brojnim savjetima za kod kuće. Nadamo se da ćete uživati u njihovom otkrivanju, pripremi, kušanju i čitanju.