Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Zeleni, bijeli, crni i oolong čaj 

Jedna biljka, više različitih boja i bezbrojne mogućnosti uživanja u čaju

dm-drogeriemarkt

dm-drogerie markt

Vrijeme čitanja 5 min.

07.11.2023.

Jedna biljka, više različitih boja i bezbrojne mogućnosti uživanja u čaju

Biljka čaja Camellia sinensis: bogata tradicijom i duboko ukorijenjena u mnogim kulturama

Jeste li znali da zeleni, bijeli, crni i tradicionalni kineski Oolong čaj potječu od iste biljke? Sve ove vrste čajeva potječu od čajnog grma Camellia sinensis, koji raste u mnogim dijelovima svijeta. Biljka može živjeti oko 140 godina i uzgaja se u Kini već više od 5000 godina.

Činjenica da se krajnji proizvod razlikuje u boji i okusu posljedica je isključivo obrade listova čaja. Na primjer, kod bijelog čaja lišće se samo bere i suši. Za zeleni čaj ubrani dijelovi biljke zagrijavaju se tako da se zadrži njegova boja. Crni čaj se, s druge strane, rola i fermentira nakon berbe. Oolong čaj je također djelomično fermentiran te se razina njegove oksidacije nalazi negdje između zelenog i crnog čaja.

Godišnje se u svijetu ubere preko šest milijuna tona čaja. Najvažnija područja uzgoja čaja uključuju Indiju, Šri Lanku, Kinu, Indoneziju i Keniju. Sigurno poznajete Darjeeling, Ceylon ili Assam? Te i mnoge druge vrste čaja obično dobivaju ime prema mjestu uzgoja.

Pravi znalci čaja znaju da se samo infuzija lišća biljke čaja Camellia sinensis naziva pravim čajem - voćni čaj i biljni čaj, s druge strane, zapravo se nazivaju čajnim napitkom. Ovisno o zemlji i kulturi, pojam čaj kolokvijalno se dodjeljuje različitim sortama. Tako se možete prepirati oko toga koje se vrste doista mogu nazvati čajem - ili jednostavno umjesto toga natočite svoj omiljeni topli čaj ili čajni napitak i uživajte u njemu.

Dobro je znati: Kako pripremiti savršenu šalicu čaja?

Kada kupujete čaj, pobrinite se da je visokokvalitetan i uvijek pijte svoj čaj svježe pripremljen – tako u svakom trenutku možete uživati ​​u njegovoj punoj aromi. Koristite svježu vodu iz slavine, a kada pripremate čaj, važno je obratiti pažnju na pravilnu dozu čaja, idealnu temperaturu vode i preporučeno vrijeme kuhanja. Također je poželjno prethodno zagrijati vodu za optimalne rezultate.

Kako pravilno pripremiti čaj:

Bijeli, zeleni i oolong čaj:

S bijelim, zelenim i oolong čajem voda ne smije biti kipuća kad se prelije preko čaja inače se razvija gorak okus i uništava se vitamin C. Idealna je temperatura vode je od 60 do 80 °C - to možete postići tako da pustite vodu da se ohladi nekoliko minuta nakon vrenja. U bijelom ili zelenom čaju možete uživati nakon vremena kuhanja od dvije do tri minute, dok Oolong čaj pustite da odmara još minutu - ukupno oko tri do četiri minute.

Crni čaj:

Vruća vruća voda koristi se za pripremu jakog crnog čaja - voda bi tako trebala biti oko 100 °C prije nego što je prelijete preko čajnih listića. Ako pak želite da vaš crni čaj bude malo blaži, pustite da se voda hladi minutu-dvije. Za najbolji rezultat i jaku aromu pustite da se čaj djeluje od tri do pet minuta. U osnovi vrijedi pravilo, što kraće pustite da crni čaj djeluje, to više osnažuje tijelo.

Blagodati čaja i sva njegova pozitivna svojstva

Čaj je melem i za tijelo, um i dušu. Sama priprema čaja divno umiruje. Uzimite si vremena, napravite malu pauzu i radujete se o ukusnom rezultatu. Rado bismo podijelili s vama još nekoliko vrijednih informacija o sastojcima čaja i njihovim učincima.

Kofein ili tein?

U prošlosti tein se dodjeljivao čaju, a kofein kavi. Ono što mnogi ne znaju - aktivni sastojak je isti, a opet može imati različite učinke na tijelo. Dok nas kofein iz kave ujutro brzo ubudi, okrepljujući učinak kofeina iz čaja djeluje puno sporije, ali traje dulje.

Taninska kiselina

Pravi čaj sadrži veliku količinu taninske kiseline. To je također razlog zašto čaj ima pomalo gorak okus nakon dužeg vremena djelovanja. Vjeruje se da taninska kiselina djeluje antibakterijski i protuupalno, posebno kod infekcija gastrointestinalnog trakta i nadutosti.

Eterična ulja i vitamini

Ispijanje čaja čini vas sretnim i stimulira osjetila. Za to su zaslužna esencijalna ulja i vitamin B1 sadržani u čaju. Dok esencijalna ulja imaju pozitivan učinak na središnji živčani sustav, vitamin B1 može potaknuti osjećaj sreće.

Flavonoidi i polifenoli

Objema sastojcima dodijeljena su antibakterijska i antioksidativna svojstva. Flavonoidi su uglavnom sadržani u zelenom čaju i mogu imati pozitivan učinak na kardiovaskularni sustav. Također mogu zaštititi od slobodnih radikala i podržati stanične procese u tijelu. Možda su vam već poznati polifenoli iz vina. Ove aromatične tvari nalaze se u sve četiri opisane vrste čaja i mogu imati pozitivan učinak na vaše oralno zdravlje zbog antibakterijskog učinka i neutralizirati mogući loš zadah iz usta.

Čudesni svijet čaja - još toliko toga treba otkriti

Želite li zaroniti dublje u čudesni svijet čaja, naučiti više o voćnom čaju ili biljnom čaju ili pregledati naše najpopularnije savjete za pripremu čaja? Krenite s nama na sljedeći sat školice čaja >>

Kraj popisa

Odgovarajuće kategorije proizvoda