Jedan sat s divljim biljkama: Biljni čajevi za dodatnu dozu vitalnosti
Griju, hlade, osvježavaju, osnažuju, okrepljuju, smiruju... Biljni čajevi nevjerojatno su raznoliki i čine toliko toga dobrog za naš organizam. Sve što vam je trenutno potrebno - unesite u sebe sa šalicom punom prirodnih blagodati.

dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 6 min.
•
07.11.2023.

Kada smo bili mali kad god bi nas bolio želudac ili greblo grlo, baka je uvijek uskočila s umirujućom šalicom biljnog čaja. Samo zviždanje čajnika, miris svježe skuhanog čaja i bakin blag pogled ublažili su mnoge bolesti - uostalom, stari ljudi su točno znali protiv koje tegobe je uzgajana koja je biljka.
To staro znanje, danas sve više dolazi u prvi plan i pijenje biljnog čaja ponovno je vrlo popularno. Savršeno osvježavaju u vrućim ljetima, griju nas svojom toplinom u hladnim zimskim danima ili djeluju umirujuće prije spavanja - biljni čajevi ponovno su postali vrijedan dio našeg života.
Svježe ili suho bilje: snaga prirode upakirana u čaj
Baš kao i voćni čaj, i biljni je čaj jedan od aromatičnih čajnih napitaka i kolokvijalno ga često nazivamo čajem. Za razliku od pravog čaja koji sadrži kofein - poput crnog ili zelenog - biljni čaj nema njegov stimulirajući učinak i stoga je posebno pogodan za uživanje u večernjim satima.
Među najpoznatijim biljnim čajevima su čaj od kamilice, čaj od mente, čaj od kadulje, čaj od šipka ili čaj od komorača. Ovisno o sorti, za pripremu se koriste svježi ili sušeni dijelovi biljaka poput: cvijeća, lišća, dijelova voćnih plodova, kao i korijenje, kora i drveni dijelovi ili sjemenke.
Biljke za biljne čajeve u današnje se vrijeme uglavnom uzgajaju na malim površinama ili se skupljaju u divljini. Klima, tlo i vremenski uvjeti stoga presudno utječu na kvalitetu biljaka. Vrijeme žetve također je od velike važnosti.
Većina klasičnog bilja za čaj sakuplja se neposredno prije cvatnje - odnosno u proljeće. Ovaj aspekt ograničava vrijeme berbe u većoj ili manjoj mjeri i daje biljnom čaju još veću dozu ekskluzivnosti. Uz to, berbu treba obavljati kasno ujutro po suhom danu – kada nema kiše, kada se rosa osušila i kada su biljke u punoj snazi.
Dobro je znati: na ovaj način možete pripremiti savršenu šalicu biljnog čaja
Za pripremu biljnog čaja dijelovi biljaka prelijevaju se svježom kipućom vodom. Vrijedni sastojci poput vitamina, minerala, elemenata u tragovima i esencijalnih ulja odgovornih za poseban okus prenose se u vodu.
Temperatura vode od 100°C nije samo osobito važna za otapanje sastojaka, ona također ubija klice i prirodne mikroorganizme koji se i dalje mogu sakriti u smjesi čaja unatoč najvećoj pažnji.
Nakon infuzije pustite da čaj djeluje između pet i deset minuta i najbolje ga pokrijte malim tanjurićem tako da esencijalna ulja ne mogu ispariti. Ako su se na donjoj strani tanjurića zbog pare stvorile kapljice, ulijte ih natrag u čaj jer se na taj način vrijedna esencijalna ulja ne gube.
Savjet: Biljni čaj uvijek treba biti svježe pripremljen i poželjno ga je piti odmah nakon kuhanja.
Biljni zakon kaže: Za sve postoji biljka
Svatko tko se ikad bavio biljnom medicinom zna da je znanje o ljekovitim biljkama i njihovim primjenama i učincima vrlo opsežno. Ta raznolikost i opsežnost ispunjava čitave knjige i teško ju je izraziti u samo nekoliko rečenica.
Jedno je, međutim, sigurno: priroda nam daje obilje prekrasnih biljaka koje, kao mješavine biljnih čajeva, mogu imati blagotvoran, blago poticajan, metabolički aktivirajući ili smirujući učinak na naše tijelo. Te učinke možemo koristiti u svoju korist i pažljivo ih primjenjivati.
Poznavanje brojnih biljaka i njihove uporabe je važno i zahtijeva mnogo umijeća. S jedne strane, biljni čajevi mogu se piti kao preventivna mjera protiv nelagode, smirivanja ili detoksikacije. S druge strane, mogu se uzimati i za ublažavanje simptoma poput simptoma menopauze, upale grla ili bolova u želucu...
U posebnim slučajevima neke biljke, navodno, imaju i blago ljekoviti učinak - jer osim biljnih čajeva za svakodnevnu upotrebu postoje i ljekoviti čajevi koji potpadaju pod Zakon o lijekovima, označeni su u skladu s tim i dostupni su samo u ljekarnama. Stoga ima smisla za savjet pitati stručnjaka, ljekarnika ili liječnika, posebno ako imate određene zdravstvene tegobe.
Osjećajte se dobro uvijek: pozitivni učinci najpopularnijih biljnih čajeva
Čaj od komorača, na primjer, poznat je po izvrsnim učincima na probleme probavnog sustava. Čaj od koprive ima diuretički učinak i idealan je za detoksikaciju. Ženski čaj od vrkute (gospinog plašta) idealan je suputnik za žene jer može pomoći u ublažavanju većine ženskih problema - od puberteta do starosti.
Čaj od lipovog cvijeta potiče znojenje, iskašljavanje i ublažava iritaciju te je stoga dobar pomoćnik kod prehlade ili nemira. Čaj od matičnjaka također vam može pomoći da se opustite i suprotstavite nesanici.
Kada je ljeti jako vruće, čaj od mente je prava poslastica. Osvježava, a ima i antiseptički učinak te promiče protok žuči. Ovi pozitivni učinci uglavnom se pripisuju esencijalnom ulju u lišću.
Čaj od cvijeta kamilice jedan je od najpoznatijih biljnih čajeva. Bilo da vas boli želudac, upala desni ili grlobolja. Za grgljanje ili za smirenje - kamilica je svestrana i podupire regeneraciju čitavog tijela. U svom ormaru biste uvijek na zalihi trebali imati i čaj od kadulje. Koristi se posebno za tegobe u ustima i grlu ili za želučane i crijevne probleme. Napomena: čaj od kadulje ne smije se piti tijekom trudnoće i dojenja.
Biljni čaj može biti toliko dobar koliko i bilje koje se za njega koristi
Stoga, kupujući biljne čajeve, obratite posebnu pozornost na njihovu kvalitetu - uostalom, ako želite učiniti nešto dobro za svoje tijelo, samo najbolje je dovoljno dobro. Imajući ovo na umu, nadamo se da ćete uživati u pretraživanju, pronalaženju, pripremi i uživanju u svojim omiljenim biljnim čajevima.