Istine i mitovi o zdravlju zubi
Što je dobro, a što loše za zdravlje i lijep izgled naših zuba?

dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 2 min.
•
10.01.2024.

1. SMEĐI ŠEĆER ZDRAVIJI JE OD BIJELOG
Smeđi šećer manje je pročišćen sirovi šećer koji ne sadrži značajnu razinu vitamina ili minerala. Jednako je zdrav ili nezdrav kao i bijeli šećer
2. ČAJ JE ŠTETAN ZA ZUBE
Premda uzrokuje obojenje zuba, zahvaljujući svojim brojnim sastojcima, čaj ima i pozitivno djelovanje. Osim toga, sadrži fluorid koji štiti caklinu i enzime koji zaustavljaju pretvorbu škroba u šećer.
3. JABUKA NAKON JELA ZAMJENA JE ZA ČETKICU ZA ZUBE
Jabuka odstranjuje samo površinske naslage i ne dospijeva na kritična mjesta kao što je međuzubni prostor. Povrh toga, njezine kiseline napadaju zubnu caklinu, a njezin šećer hrani bakterije koje uzrokuju razvoj karijesa.
4. ŽVAKAĆA GUMA MOŽE ZAMIJENITI PRANJE ZUBA
Ni žvakaće gume koje ne sadrže šećer ne mogu u potpunosti odstraniti zubne naslage. No potiču lučenje sline uslijed čega se kiselina u ustima brže neutralizira.
5. STARI LJUDI ĆE KAD-TAD TREBATI „TREĆE ZUBE“
Stručnjaci na to gledaju drugačije. Uz odgovarajuću njegu i osviještenu prehranu možemo zadržati prirodne zube cijeli život.
6. MLIJEČNIM ZUBIMA NIJE POTREBNA INTENZIVNA NJEGA JER ĆE IONAKO ISPASTI
Oštećenja na mliječnim zubima nastala zbog karijesa mogu uzrokovati bolesti trajnih zuba. K tomu rupe u zubima ometaju razvoj govora, utječu na krivi rast zuba i razvoj čeljusti u djeteta.
7. LOŠI SU ZUBI NASLJEDNI
Geni imaju određeni udio u riziku od razvoja karijesa, no prehrana, njega, način života i dob u tome igraju značajnu ulogu.
8. KARIJES NASTAJE SAMO AKO JEDEMO ŠEĆER
Jela obogaćena ne samo šećerom, nego i ugljikohidratima uzročnik su karijesa jer škrob se već u ustima može preraditi u šećer zahvaljujući enzimima iz sline.