Zdrava hrana iz kućnog vrta - jednostavno kiseljenje povrća
Mrkve, tikvice, krastavci, paprike, rajčice i rotkvice - ljeto nam je dalo obilje povrća. Ukiseljeno povrće ne samo da čuva ljetni okus, već i čuva blago povrtnjaka sve do zime. Pokazat ćemo vam osnovna načela kiseljenja i konzerviranja povrća i otkriti naše omiljene recepte.

dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 3 min.
•
11.01.2024.

Postupak konzerviranja povrća
Postoje različiti načini očuvanja svježeg povrća. Bilo to kiseljenjem ili konzerviranjem - obje metode čuvaju i pretvaraju sazrele paprike i domaće tikvice u ukusnu i zdravu poslasticu za zimske mjesece. Oni koji vlastito povrće sade na balkonu, terasu ili u vrtu, posebno cijene ove metode očuvanja vlastite žetve. Gotovo svo čvrsto povrće pogodno je za kiseljenje, ali dobrodošla je i šarena mješavina. Važno: Povrće mora biti što svježije i neoštećeno, a staklenke za konzerviranje čiste i sterilizirane čistom kipućom vodom ili u toploj pećnici.
Koja je razlika između kiseljenja i konzerviranja?
- Kiseljenje
Pri kiseljenju očišćeno povrće stavlja se sirovo ili lagano prethodno kuhano s napitkom na bazi octa, soli ili alkohola u hermetički zatvorene posude. Rasol bi trebao spriječiti štetne mikroorganizme poput plijesni da se razviju i kvare hranu.
- Konzerviranje
Prilikom konzerviranja zagrijano povrće vruće se puni u staklenku i hermetički zatvara. Tijekom postupka hlađenja u posudi se stvara zaštitni vakuum koji čuva sadržaj.
Osjećaj ljeta sačuvajte za zimu
Znatiželjni? Šareno, ukiseljeno ljetno povrće apsolutno je jamstvo sreće zimi. Donosimo naš omiljeni recept, a naravno, nema ograničenja Vašoj kreativnost kada su u pitanju sastojci te začinsko bilje i začini.
Recept: šareno ljetno povrće
Sastojci za 2 velike staklenke za konzerviranje:
- 3 mrkve, oguljene i izrezane na trakice
- 2 paprike, bez koštica i izrezane na trakice
- 1 tikvica, izrezana na kriške debljine prsta
- 150 g mahuna, očišćene
- 1 luk, prepolovljen
- 3 mala češnja češnjaka, grubo nasjeckana
- 0,5 l octa od bijelog vina / balzamičnog octa
- 110 g soli
- Po želji: lovorov list, zrno gorušice ili papra, kurkuma u prahu ...
Priprema:
U velikoj loncu prokuha se 2 litre vode sa 100 g soli i blanšira izrezano povrće (zeleni grah i mrkva 6 minuta, paprika, tikvice i luk 3 minute). Zatim povrće procijedite, složite u sterilne staklenke i dodajte češnjak i začine po želji. Prelijte ga kipućom otopinom od 0,5 l octa od bijelog vina, 0,3 l vode i 10 g soli, hermetički zatvorite i čuvajte na hladnom mjestu zaštićenom od svjetlosti.
Ako se pravilno skladišti, ukiseljeno povrće moguće je zadržati nekoliko mjeseci.









