Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

BOROVICA (Juniperus)

BOROVICA (Juniperus)

Borovica daje više okusa

Borovica spada u skupinu crnogoričnih drva. Njezine su se grane prije nazivale „tamjanom Sjevera“ i koristile su se u paljenju kako bi se podalje držali zli duhovi. Danas se prije svega iskorištavaju tamnoplavi češeri obične borovice koja je rasprostranjena u srednjoj Europi koje se još i zovu bobice borovice. Bobica borovice jedan je od rijetkih začina koji uspijeva u umjerenoj i hladnijoj klimi. Veliku popularnost uživa prvenstveno u alpskoj kuhinji. Bobica borovice ima svježi šumski miris te jelima i čajevima daje citrusno-voćni okus. Zbog tog ugodnog mirisa je ulje borovice zanimljivo kao dodatak kupkama, za njegujuća masažna ulja ili u mirisima.

Savjet:

Bolje je ne brati na vlastitu ruku: obična borovica lako se može zamijeniti za otrovne vrste poput smrdljive borovice.