Kako izbjeći bacanje namirnica?
Evo nekoliko ideja za pripremu jela od ostataka za održiv način života i uštedu novaca

dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 4 min.
•
07.11.2023.

Ne bacajte namirnice – kupujte pametno
Najvažnije pravilo kako izbjeći bacanje namirnica je imati dobar pregled vlastite smočnice i dobro organizirati kupnju. To vam omogućuje da na vrijeme potrošite namirnice čiji rok trajanja uskoro ističe i kupite samo ono što vam je potrebno u vidu svježih i potrebnih namirnica. Osnovne zalihe brašna, šećera ili krumpira ionako bi uvijek trebale biti u kući. Jednostavan popis za kupovinu važan je kako ne biste kupili ništa nepotrebno ili u prekomjernoj količini. Nabavite samo ono što je na popisu i budite oprezni s posebnim akcijama i razmislite možete li doista koristiti veće ponuđene količine.
Kako pravilno čuvati namirnice
Dobro promišljena kupnja nije dovoljna. Ispravno skladištenje namirnica pomaže da ostanu svježe što je dulje moguće – a zatim, naravno, da ih ne morate bacati. To konkretno znači:
- U kutiju za kruh stavite kruh, kukuruz iz otvorene konzerve spremite u stare staklenke za pekmez, sir zamotajte u prianjajuću foliju.
- Spremite nove proizvode otraga, namirnice koje želite potrošiti trebale bi stajati naprijed na dobro vidljivom mjestu.
- Konzerviranu i smrznutu hranu označite datumom.
- Održavajte smočnicu čistom kako biste spriječili širenje štetnika.
Kako pripremiti jela od ostataka i obraditi ih
Živimo u izobilju. Često jedemo ono što želimo, a ne ravnamo se po roku trajanja. To nije dobar način da se izbjegne bacanje namirnica. Ako želite živjeti održivo i očuvati resurse, trebate slijediti samo dva savjeta:
- Najprije konzumirajte starije namirnice
- Uključite ostatke hrane kada planirate pripremu jela.
Online dijeljenje hrane kako biste izbjegli bacanja namirnica
Pun hladnjak neposredno prije godišnjeg odmora? Kupovali ste za gozbu, ali gosti nisu došli? Je li vrtna žetva ove godine bila osobito dobra? Ili su vam oči jednostavno bile veće od mjesta u hladnjaku kada ste išli u kupovinu? Kako ne biste morali bacati te namirnice, razne web stranice nude rješenje za vaš problem. Jednom kada se prijavite, u bilo kojem trenutku možete ponuditi namirnice besplatno online.
U raznim gradovima također postoje slobodno dostupni hladnjaci koji se mogu napuniti u bilo koje vrijeme, a namirnice se uzimaju besplatno.
Cilj udruga za dijeljenje hrane je podržati ljude da ne bacaju namirnice, općenito ih potaknuti da više cijene hranu i podići svijest o toj temi.
Priprema jela od ostataka – let’s party!
Nedjelja je navečer, hladnjak je poluprazan i ostalo je samo nekoliko ostataka hrane. I pitate se: Što sad skuhati? Možda je i drugima tako. Spontano pošaljite nekoliko poruka prijateljima i pozovite ih da zajedno skuhate jelo od ostataka. Tko zna, možda ovo preraste u pravu zabavu dok pripremate jelo od ostataka. Svatko donese nešto iz svog hladnjaka što je blizu isteku roka ili možda nije baš toliko svježe, ali je još uvijek dobro, i onda zajedno krenete kuhati. Tako ćete sigurno dobiti odlične recepte za pripremu jela od ostataka i ukusne obroke. Ima smisla i zabavno je.
Dodatni savjeti kako izbjeći bacanje namirnica
- Prije odlaska u kupovinu razmislite koliko često i što biste željeli jesti sljedećih nekoliko dana.
- Izbjegavajte tjednu kupnju na veliko. Umjesto toga, ako vam vrijeme dopušta, idite u kupovinu nekoliko puta tjedno. Tako uvijek imate svježu robu u kući, a kupnja ostaje pregledna.
- Kako pravilno skladištiti namirnice. Voće, povrće ili kruh tada će trajati duže. Savjete o tome možete pronaći, primjerice, u uputama za uporabu vašeg hladnjaka.
- Oslonite se na svoja osjetila i zdrav razum. Rok trajanja samo definira vrijeme do kada se hrana može najmanje čuvati. Mnoge se namirnice mogu sigurno konzumirati čak i nakon što je datum prošao i ne moraju se bacati.
- Ako vam je ostalo hrane od ručka, zamrznite ostatke ili ih spremite u hladnjak na dan-dva i iskoristite ih da drugi dan skuhate nešto novo. Ostatke oplemenite povrćem, primjerice, od ostataka krumpira pripremite pečeni krumpir ili od ostataka riže napravite ukusnu salatu od riže.
- Posebno praktično: Zamrznite kruh. Zamrznite polovicu štruce ili tost kruha odmah nakon kupnje – kako biste uvijek imali svježi kruh kod kuće.
Imate li još pitanja?
Kako ne bacati namirnice?
Kako ne bacati namirnice?
Kupujte samo ono što vam je potrebno i nemojte biti u iskušenju pred velikim akcijskim ponudama. Vrlo je korisno koristiti popis za kupnju, na koji prije odlaska u kupnju napišite sve što vam je stvarno potrebno.
Zašto ne biste trebali bacati namirnice?
Zašto ne biste trebali bacati namirnice?
Bacati hranu znači rasipati vrijedne resurse. Oni koji odluče ne bacati hranu daju važan doprinos očuvanju resursa – a ujedno štite i vlastiti novčanik.
Kako možete izbjeći bacanje namirnica? 
Kako možete izbjeći bacanje namirnica?
Misao vodilja je priprema jela od ostataka. Namirnice kojima je istekao rok obično se još uvijek mogu vrlo dobro iskoristiti, a ostatke od ručka možete spremiti u hladnjak na dan ili dva i zatim pripremiti nova jela. Potrebna je samo mašta!
Kako izbjeći ostatke hrane?
Kako izbjeći ostatke hrane?
Kako ne biste morali bacati namirnice, pokušajte izbjeći da vam ostane hrane. Kuhajte promišljeno i količine prilagodite broju ljudi koji će jesti.
Što možete učiniti s ostacima hrane?
Što možete učiniti s ostacima hrane?
Priprema jela od ostataka je u trendu. Uzmite ono što je ostalo od obroka i doradite to drugim sastojcima. Tako se od ostataka krumpira mogu pripremiti popečci od krumpir,a od ostataka riže može se napraviti ukusna salata od riže, a roštilju koju nitko nije htio možete pretvoriti u varivo od povrća s kobasicama.
Kako postupasti s ostacima?
Kako postupasti s ostacima?
Ostaci hrane su resursi i imaju puno potencijala da ponovno igraju važnu ulogu na vašem tanjuru. Izbjeći bacanje namirnica važan je dio održivog načina života i trebalo bi svima nama predstavljati nešto što se podrazumijeva.


