Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Povrće, voće i kruh: predobro za bacanje

Svake godine u smeće se bacaju tone hrane. Kako to spriječiti?

dm-drogerie markt

Vrijeme čitanja 5 min.

07.11.2023.

Donosimo sedam savjeta koji će vam pomoći da smanjite rasipanje hrane.

Svake godine u smeće se bacaju tone hrane. Osobito često odlaže se voće i povrće koje je još uvijek jestivo. Donosimo deset savjeta koji će vam pomoći da smanjite rasipanje hrane.

Kupujte pravilno

Planiranje je pola uspjeha: uzmite si vremena i planirajte svoju tjednu kupovinu. Sastavite plan obroka za cijeli tjedan i njemu pripadajući popis za kupovinu. Ovo je dobar način na koji možete koristiti sinergije: Ako vam treba samo pola brokule za obrok u ponedjeljak, planirajte drugo jelo s ostatkom brokule u istom tjednu. Osim toga, izbjegavate neplanirane kupnje izvan popisa za kupovinu i nikada nemojte krenuti u kupovinu gladni.

Provjerite datum isteka roka trajanja

Ne oslanjajte se slijepo na datum isteka roka trajanja. Oznaka „Best before“ ili „Najbolje upotrijebiti“ je samo datum do kojeg proizvođač jamči rok trajanja proizvoda ako je proizvod pravilno uskladišten, a to jamstvo proizvođač može dati samo ako proizvod (po običaju) ima duži vijek trajanja. To znači da proizvod obično ima duži rok trajanja nego što je naznačeno ovom oznakom datuma na proizvodu. Stoga provjerite boju, izgled i miris proizvoda - prije nego što pogrešno završi u smeću. Ali budite oprezni s informacijom "Rok trajanja". Ova oznaka često se nalazi na pokvarljivim proizvodima. Ako je datum prošao, proizvod se više ne smije jesti.

Pravilno skladištite hranu

Važno je pravilno skladištenje. Neko povrće željelo bi biti u hladnom podrumu, drugo zamotano u vlažnu krpu, a treće je najbolje čuvati u frižideru. Neke vrste voća i povrća su lako kvarljive ako se drže zajedno.

Zamrzavanje i konzerviranje

Za zamrzivač su prikladne mnoge namirnice - od povrća preko kruha do gotovih jela. Čak se i bilje može zamrznuti: kao kockice leda s malo maslinovog ulja. Po potrebi, možete odmrznuti jednu od njih i uvijek imati bilje koje ima okus svježe ubranog. Komadići voća i bobičasto voće također se mogu zamrznuti kao kockice leda s malo vode - a zatim poslužiti kao ukras za sokove ili koktele.

Ako vam u zamrzivaču ponestane mjesta, ali i dalje imate dovoljno voća za konzerviranje, skuhajte ga u džem ili kompot.

Prokuhajte ostatak

Kuhanje ostataka je zabavno i ima puno smisla - šareno povrće prženo na tavi, variva, voćne salate, obilje raznih umaka… i uz malo kreativnosti, ostatke iz kuhinje možete brzo i jednostavno skuhati prije nego što postanu nejestivi. Stari kruh idealan je za slatke deserte, krutone, krušne mrvice, mesne štruce, okruglice od kruha ili tople sendviče. Ostaci keksa, sitno izmrvljeni, začinjavaju deserte. Voće koje je omekšalo može se lako preraditi u mliječne napitke ili kompote. Prilozi se mogu držati u hladnjaku do dva dana i obogatiti novo jelo te postati glavno jelo kao npr. puding od riže ili popečci od krumpira.

Redovito čistite hladnjak

Kako hladnjak ne bi postao leglo bakterija, gljivica i klica, temeljito ga očistite otprilike jednom mjesečno. Male mrlje obrišite čim se pojave. Obavezno: hermetički zatvorite hranu i izvadite voće i povrće koje se počelo kvariti iz hladnjaka odmah kako ne bi pokvarilo drugu hranu. 

Jedite zajedno

Bilo prije odlaska na put, nakon kupovine iz užitka ili zbog toga što nije postojala manja jedinica pakiranja: Ponekad ste kupili toliko hrane da ne možete sve sami pojesti. Rješenje: dijeljenje hrane. Na primjer, priredite ručak/večeru/zabavu s prijateljima ili susjedima. Ili skuhate ručak i za sebe i kolege na poslu. 

Bakini insajderski savjeti 

Zaštitite kolače od isušivanja: Jednom izrezani, kolači i torte brzo se suše na svojim krajevima. Postavite krišku tosta na odrezani kraj kolača kako biste tome stali na kraj. Umjesto kolača, tost će se osušiti i postati tvrd – ali njega možete iskoristiti za okruglice od kruha ili slatke deserte nakon što pojedete sav kolač.

Upotreba ostataka konzerviranih staklenki

Prazno nije uvijek prazno: kulinarski užitak može se dobiti od ostataka navodno praznih čaša od senfa i majoneze ili čak staklenki od čokoladne kreme. U čašu ulijte malo octa i ulja, soli i papra, protresite je i začinite salatu. Ista igra s čašom od čokoladne kreme i vrućim mlijekom - i kakao je spreman.

Sok od limuna bez rezanja

Ako vam je potrebno nekoliko kapi limunovog soka, nemojte rezati citruse - ostatak će brzo postati neupotrebljiv. Jednostavno drvenom čačkalicom zabodite malu rupicu i u zdjelu i istisnite toliko kapi soka koliko vam je potrebno. Zatim jednostavno zatvorite rupu komadićem folije i limun pohranite u hladnjaku.

Odgovarajuće kategorije proizvoda