Uskrsna salata sa pečenom palentom
Proljetna salata s hrskavo zapečenim ploškama palente osvježavajuća je, ukusna i izuzetno dekorativna.
Sastojci
Pečene kriške palente:
- 400 ml dmBio temeljca od povrća
- 200 ml dmBio napitka od badema, nezaslađenog
- 130 g dmBio palente
- 40 g parmezana, naribanog (po želji)
- Sol papar
- dmBio ulje za pečenje
- proljetni kalupi za kekse (cvjetić, zeko, patka itd.), po želji
Dressing:
- 10 žlica dmBio jabučnog octa
- 8 žlica dmBio maslinovog ulja
- 1 žličica dmBio meda
- Sol papar
Dodatno:
- 4 kuhana jaja
- 1 paprika
- 1 mrkva
- 1 mali krastavac
- 1 mladi luk
- 8 rotkvica
- 1 šaka kreše i/ili klica
- 4 žlice dmBio sjemenki bundeve
- Bilo koja zelena salata (npr. rukola, miješana salata)
Priprema
- U lonac stavite povrtni temeljac, napitak od badema i palentu. Pustite da zakipi, zatim smanjite temperaturu i kuhajte 10-15 minuta dok palenta ne omekša.
- Umiješajte parmezan. Kušajte i začinite solju i paprom po želji. Rasporedite masu debljine oko 1 cm na pleh obložen prozirnom folijom. Ostaviti da se ohladi.
- U čaši pomiješajte sve sastojke za dressing. Staviti na stranu.
- U međuvremenu operite zelenu salatu i povrće. Paprike prepolovite, očistite od sjemenki, narežite na četvrtine i tanko narežite. Mrkvu i mladi luk narežite na tanke ploške. Krastavac uzdužno prepolovite i narežite. Ogulite i prepolovite jaja. Podijelite zelenu salatu, povrće, klice, jaja i sjemenke bundeve na tanjure. Marinirajte s preljevom.
- Zagrijte tavu. Dodajte 3-4 žlice ulja za pečenje. Ohlađenu palentu narežite na kvadrate ili izrežite kalupima po želji. Pržite svaku stranu na vrućoj tavi nekoliko minuta dok ne porumene.
- Tople komade palente rasporedite po salati. Uživajte odmah.
Kraj popisa


