Uskrsni kolači i druge slastice za Uskrs
U brojnim se obiteljima Uskrs tradicionalno slavi: zu šarena uskrsna jaja, čokoladu i ukusna uskrsna jela postavljena na svečani stol. Tu se, naravno, obvezno, pridružuju i uskrsni kolači, uskrsna peciva i drugi ukusni deserti za Uskrs. Donosimo ideje za recepte i dekoracije za uskrsni stol kao i savjete vezane za pripremu uskrsnih slastica.
dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 8 min.
•
11.03.2024.
Klasični uskrsni kolači
Pletenica od dizanog tijesta, uskrsno janje, kruh s grožđicama, kolač s likerom od jaja ili kuglof? Uskrsnih peciva i kolača ima raznih, od tipičnih i tradicionalnih do neobičnih i složenih za spravljanje. Klasično uskrsno janje koje se spravlja od domaćeg dizanog tijesta peče se za Uskrs zbog svoga simboličnog značaja. Pri spravljanju bilo bi dobro koristiti 3D kalup za pečenje, ali ako ga nemate, možete ispeći uskrsne kolače u obliku janjadi. Uskrsna pinca tradicionalni je uskrsni kruh za koji vam je potreban okrugli, ravni kalup. I uskrsna pletenica jedan je od omiljenih uskrsnih recepata pri čemu se tijesto može oblikovati pa da izgleda poput zeca, pereca ili kifle te se tako i peče.
No, klasično pečenje za Uskrs ne podrazumijeva da se trebate ograničiti samo na pletenice od tijesta s kvascem, uskrsne vjenčiće s (ili bez) šarenih jaja, uskrsne kolače u obliku zečića ili uskrsno janje. Postoje i brojni drugi recepti za uskrsne slastice, energetske kuglice i moderne uskrsne kolače koje možete otkriti. Mogu to biti čokoladni kolačići, keksići s orašastim plodovima, kolači od sira ili kolači u čaši – uskrsni recepti za kolače u dmBio izvedbi veganske su ili bezglutenske varijacije.
Sastojci za pečenje uskrsnih kolača
Za brojne uskrsne kolače potrebni su vam uobičajeni sastojci, poput kvasca, mlijeka, šećera, brašna, jaja i maslaca, ali i marcipana, lješnjaka i pistacije kao i pekmeza, džemova i pudinga za punjenje uskrsnih torti i kolača, a ovisno o tome želite li svoju uskrsnu pečenicu spraviti u jednostavnoj izvedbi ili s punjenjem. Za pripremu klasičnog kuglofa važno je odlučiti što želite da, uz jaja, maslac i brašno, sadržava. Među tipične sastojke za brojne uskrsne kolače spadaju: bademi, limun, liker od jaja ili mak. Osnovni recept za tradicionalno uskrsno janje sadrži malo sastojaka koje već imate kod kuće: maslac, šećer, vanilin-šećer, sol, jaja, brašno, prašak za pecivo, mlijeko i šećer u prahu. Ovisno o receptu dodatno možete upotrijebiti grožđice, čokoladu ili vrhnje.
PREPORUKA za spravljanje tijesta za uskrsno janje: kalup za pečenje tijestom napunite samo do pola jer će se tijesto pri pečenju nadići.
Veganski, vegetarijanski i bezglutenski sastojci
U dmBio asortimanu pronaći ćete brojne zamjenske varijante domaćim sastojcima pa ideje za brojne kolače možete prilagoditi i pripremiti u veganskoj ili bezglutenskoj izvedbi. Dostupni su napici na biljnoj bazi, biljni maslac ili zobene kreme za pečenje uskrsnih kolača ili heljdino brašno, kokosovo ulje, pire od indijskih oraščića, javorov sirup i šećer od kokosovog cvijeta, a nabrojali smo samo neke veganske ili vegetarijanske i bezglutenske sastojke. Zašto, na primjer, za Uskrs ne biste pripremili veganski, bezglutenski kolač od mrkve i badema, vafle sa sjemenkama chia ili lagani veganski tiramisu?
Kraj popisa
Savjeti za pečenje uskrsnih kolača i deserata
Priprema i pečenje uskrsnog janjeta ili pletenice od dizanog tijesta i iskusnim kuharicama mogu biti izazov. No i jednostavniji recepti za uskrsne deserte, poput jednostavnog kolača iz pleha ili kolača od kestena, energetskih loptica ili muffina mogu biti složeni u pripremi.
Zato donosimo nekoliko vrijednih savjeta za pečenje uskrsnih slastica.
1. Sastojke za pečenje koristite dok su na sobnoj temperaturi
Da bi se sastojci bolje obrađivali, potrebno ih je prethodno izvaditi iz hladnjaka, čak i dobra dva sata prije pečenja. Međutim, ostale mliječne proizvode poput mlijeka, jogurta ili skute i vrhnja trebate čuvati na što hladnijem mjestu do upotrebe ili ih izvaditi iz hladnjaka pola sata prije.
2. Pravilna izrada dizanog tijesta
Ako uskrsni kolač sadrži i biskvit, kao što je na primjer slučaj s uskrsnim janjetom, onda tijesto treba dugo mutiti, a to znači da će tijesto biti lagano i rahlo ako sastojke mutite dugo.
SAVJET: no, kada dodate brašno i prašak za pecivo, onda ih polako i kratko umiješajte, u protivnom će vam tijesto biti suviše gusto.
I kod ostalih uskrsnih torti ili kolača također treba slijediti recept i pratiti pojedinačne korake i redoslijed dodavanja pojedinačnih sastojaka - razlika u rezultatu često zna biti ogromna.
3. Dobro premažite kalup za pečenje
Svaki kalup i lim za pečenje treba dobro namastiti kako se tijesto u procesu pečenja ne bi lijepilo za dno. Kada pripremate uskrsno janje ili neki drugi uskrsni kolač u kalupu za kolače, kalup pospite s malo brašna nakon što ga namastite. Tako ćete nakon pečenja kolač lakše izvaditi iz kalupa.
4. Kalup napunite tijestom samo dopola
Ako u lim stavite previše tijesta za uskrsni kolač, prilikom pečenja tijesto će nadoći i preći će preko ruba kalupa. Pri djelovanju visoke temperature tijesto se prilično rasteže i zato mu treba puno prostora. Isto vrijedi i za muffine, kolačiće u čašama i druge uskrsne slastice.
SAVJET: ako napravite previše tijesta, bolje je koristiti dodatni kalup.
5. Obratite pažnju na veličinu jaja
Većina recepata za uskrsnu tortu uključuje jaja srednje veličine. Ako kod kuće imate jako velika jaja, možda biste trebali smanjiti količinu mlijeka (ili drugog izvora tekućine) u receptu. Međutim, ako su jaja premala (oko veličine S), dodajte još malo mlijeka (ili zamjene za mlijeko).
6. Prilagodba recepta za tijesto
Gotovo svako tijesto za kolače možete začiniti ovisno o želji. U skladu s time, prema ukusu dodajte grožđice, marelice ili drugo sušeno voće u tijesto za uskrsni kolač ili ga oplemenite orašastim plodovima, sjemenkama ili komadićima čokolade. Okusi poput bourbon vanilije ili ruma, limuna itd. također se mogu dodati u tijesto, što ovisi o vašem ukusu.
SAVJET: postoje brojni dodaci kolačima i u bezglutenskoj i veganskoj verziji.
7. Uskrsni kolač ispada presuh ili odviše dosadan?
To ne mora biti tako. Ubacite li u tijesto suho voće, već ste napravili prvi korak. Gotovu uskrsnu tortu možete ukrasiti i čokoladnom ili šećernom glazurom. Zašto ne biste upotrijebili šarene ukrase od posipa ili šarenu organsku pastu za bojenje kako biste uskrsni kolač, muffine ili kolačiće učinili zanimljivijim?
SAVJET: uskrsne kolače ispečene s pomoću smjese za pečenje možete začiniti i šarenim posipima, glazurom ili pastom u boji.
Uskrsna dekoracija: ovako ćete uljepšati uskrsni stol
Šareni ubrusi, stolnjaci i šarene čašice za jaja kao i domaći uskrsni ukrasi poput uskršnjeg gnijezda u čaši, uskršnjih zečića ili uskrsne svijeće u ljusci jajeta oživljavaju svaki stol na uskršnjem brunchu. Slobodno prelistajte naše dm craft ideje za Uskrs i neka vas one nadahnu u idejama za ukrašavanje. Svijećnjaci, keramički zečići ili LED-svjetla također donose više udobnosti obiteljskom okupljanju. Ako imate vlastiti vrt sa začinskim biljem, svoj stol možete ukrasiti svježim proljetnim začinskim biljem. Na stol stavite vazu sa svježim cvijećem i vaša uskrsna dekoracija za svečanu večeru bit će spremna.
Nemojte ograničavati svoju maštu ni pri ukrašavanju uskrsnih kolača i ostalih uskrsnih slastica. Šareni leptirići ili cvjetići na kolačima, ukrasna jaja od fondanta na muffinima ili drugi proljetni i uskrsni motivi dostupni su u različitim dekorativnim varijantama za pečenje. Uskrsna gnijezda vrlo su popularna i kod pripreme hrane: u tu svrhu se u lisnatom ili dizanom tijestu naprave okrugli udubljenja kako bi se gnijezdo napunilo šarenim jajima.
Zabavite se pripremajući svoj blagdanski stol!









