Slatki zeleni pirovi muffini s kokosovim jogurtom
Autor: Nastasja Chiara Petrić

Vjerujem da ste, vidjevši zelene muffine, pomislili da ću pripremati nekakvu slanu inačicu. Međutim, moj je cilj bio vizualno napraviti zanimljiv desert koji će ujedno poslužiti i kao hranjiv obrok upravo zbog svojih vrijednih sastojaka. Zato je glavni sastojak ovih muffina mladi špinat. Za zaslađivanje muffina koristite prirodne zaslađivače poput meda i banane, a sve zaokružite pirovim brašnom koje je lakše probavljivo od pšeničnog. Pripremite ovaj zanimljivi biskvitni kolačić za vaš idući doručak ili međuobrok.

Sastojci:
- 120 g svježeg špinata
- 1 banana
- 1/3 žličice dmBio mljevene vanilije
- 1 jaje
- 100 ml dmBio napitka od zobi
- 50 g dmBio javorovog sirupa
- 60 g dmBio kokosovog ulja
- 210 g dmBio bijelog pirovog brašna
- 10 g dmBio praška za pecivo
- prstohvat sitne soli
- dmBio kokosov jogurt
- dmBio kokosov čips
Priprema:
U visoki stolni blender stavite svježi špinat, bananu, vaniliju, jaje, napitak od zobi, javorov sirup i otopljeno kokosovo ulje. Sve dobro izblendajte u gustu tekućinu. U velikoj zasebnoj posudi promiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
U tu smjesu ulijte tekuće sastojke i pjenjačom lagano sve umiješajte. Kalup za muffine napunite silikonskim košaricama. Svaku košaricu punite s 2 žlice smjese po kalupiću te pecite u pećnici zagrijanoj na 190 °C otprilike 35 minuta. Kada su gotovi, potpuno ih ohladite na sobnoj temperaturi prije glazure. Vrh svakog muffina premažite kokosovim jogurtom te posipite kokosovim čipsom koji ste prethodno kratko tostirali u pećnici ili na suhoj tavi neprianjajućeg dna.
SAVJET: Pirovo brašno možete zamijeniti pšeničnim, javorov sirup medom, a zobeno mlijeko običnim kravljim. Umjesto doručka, ove muffine možete pripremiti i za svoju iduću proslavu, samo ih ispecite u malim kalupima za muffine i ukrasite nezaslađenim šlagom.