Pohani bakalar u šarenoj kvinoji
Autor: Nastasja Chiara Petrić

Otkad sam prije mnogo godina otkrila pohanje u pećnici, napokon sam shvatila kako se ne moram odreći nijedne vrste hrane samo zato što je na glasu kao nezdrava. Kod pohanja hrane uvijek mi se sviđalo što namirnica pohanjem dobije hrskavu i slanu koricu. Isto to možete postići s puno manje ulja i s puno manje nereda zbog prskanja ulja po cijeloj kuhinji. Ovaj recept vrlo je praktičan jer u jednom potezu možete napraviti cijeli ručak ako uz meso ili ribu stavite peći i povrće. Pohana riba iz pećnice mogla bi postati vaša nova najdraža priprema ribljih fileta.

Sastojci:
- 600 g fileta crnog bakalara
- 2 jaja
- 3 žlice dmBio integralnog pirovog brašna
- 150 g dmBio šarene kvinoje
- malo soli
- otprilike 5 žlica dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Priprema:
Filete bakalara narežite na deblje komade jednakih veličina kako se ne bi presušili tijekom pečenja. Lagano ih posolite s obje strane. Pjenjačom izmiješajte jaja i brašno, a kvinoju tostirajte na suhoj tavi.
Bakalar uvaljajte u smjesu jaja i brašna pa u tostiranu kvinoju te posložite na papir za pečenje. Premažite ili posprejajte maslinovim uljem i zapecite u pećnici zagrijanoj na 220 °C otprilike 20 - 25 minuta. Okrenite filete na pola pečenja. Servirajte bakalar sa svježom sezonskom salatom i umakom po želji.
SAVJET: Preporučujem da servirate ribu odmah nakon pečenja jer je tad najhrskavija i najsočnija. Odlično ide i uz pire krumpir s brokulom ili kuhanim povrćem na pari. Preporučujem da tanje komade ribe pečete barem 5 minuta kraće od debljih komada.