Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Pečenje i kuhanje prilagođeno zaštiti okoliša: jednostavno i vegansko

Tko  kuha i peče veganski, može i bez mlijeka, vrhnja i jaja. Ali kako to funkcionira?

Kuhanje može biti dobro za okoliš

Tko misli da se uz vegansku prehranu mora odreći ukusnih slastica poput kolača, torti i čokoladnih muffina, još nije pronašao pravu alternativu za pečenje. Sastojci kao što su jaja, vrhnje i mliječna čokolada mogu se jednostavno zamijeniti - rezultat će zasigurno biti jednako dobrog okusa i također štedjeti emisiju CO₂. To ne samo da je dobro za okoliš, već i za vaš mozak, jer se kod eksperimentiranja s veganskim alternativama, potiče i vaša vlastita kreativnost. Predstavljamo vam tri zelene ideje koje će vam zasigurno probuditi apetit za veganski dan pečenja:

Ideja 1: Pire od jabuke kao zamjena za jaja

Jede Vam se kolač, ali u kući nemate jaja? Ne želimo Vam uskratiti ovaj tajni veganski savjet. Muffini, biskvit i slični pekarski proizvodi mogu se naime sasvim jednostavno pripremiti i bez jaja. 60 do 70 g pirea od jabuke zamjenjuje jedno jaje i ima svojstvo vezivanja hrane! Okus jabuke gotovo se u potpunosti gubi tijekom pečenja, a čokoladni muffini i sl. sočni su i čvrsti. Posebno su ukusne biološki uzgojene namirnice, a dmBio pire od jabuke sadrži 100 posto jabuka iz biološkog uzgoja u i posjeduje certifikat Naturland.

Kraj popisa

Ideja 2: Tamna čokolada umjesto mliječne!

Čokolada često sadrži mlijeko čija proizvodnja zbog oslobođenih stakleničkih plinova štetno djeluje na klimu. Više mlijeka u čokoladi znači i više CO₂. Ljubitelji tamne čokolade stoga moraju manje brinuti o ugljičnom otisku svoje čokolade nego što je to slučaj kod ljubitelja mliječne čokolade, jer tamna čokolada obično ne sadrži kravlje mlijeko. Dodatni plus su često organski sastojci i ekološki prihvatljivija ambalaža bez aluminijske folije.

Kraj popisa

Ideja 3: Zobene pahuljice zamjenjuju vrhnje

Tužan rekord: vrhnje i sir su među top namirnicama koje su loše za naš okoliš. Za njihovu proizvodnju potrebna je posebno velika količina mlijeka, što uzrokuje veću emisiju CO₂, a što je veći udio masti u krajnjem proizvodu, to je klimatski utjecaj nepovoljniji. Utoliko je bolje što postoje veganske alternative koje kod kuhanja daju isti kremasti okus: zobena krema za kuhanje obogaćuje umake, nabujke, juhe ili čak slatka jela. Zamahnimo žlicom i razmišljajmo drugačije!

Kraj popisa