Sol i papar
Klasik među začinima: sol i papar
Sol i papar neizostavan su dio svake kuhinje, a njihova jedinstvena kombinacija postala je sastavni dio naše svakodnevne prehrane.
Postoje različite vrste soli, a neke od njih možete pronaći i u dm online shopu:
- himalajska sol
- morska sol (sitna ili krupna)
- biljne soli
- jodirana sol
Zašto je sol zdrava?
“Čovjek može živjeti bez zlata, ali ne i bez soli”, rekao je rimski učenjak Kasiodor. Sol je neophodna za nas ljude. Natrijev klorid sadržan u soli važan je za funkcioniranje živaca i mišića, za srce i za ravnotežu vode u stanicama i organima. Kao mineral, također može imati potporni učinak na strukturu kostiju i probavu. Prstohvat soli uključen je u gotovo sve recepte, jer sol može pojačati ili smanjiti okus hrane kada se pravilno dozira. Ipak, sol treba konzumirati umjereno, jer prevelika konzumacija soli može biti štetna za organizam.
Zašto je papar zdrav?
Zeleni, crveni, bijeli ili crni papar razlikuju se po stupnju zrelosti bobica biljke papra i po okusu. Općenito, za papar se kaže da ima ljekovito djelovanje:
- Papar može smanjiti probavne smetnje i plinove.
- Papar može djelovati protuupalno.
- Papar vas može zagrijati iznutra.
- Papar može smanjiti temperaturu.
- Papar poboljšava probavljivost teške hrane.
- Za ove pozitivne učinke prvenstveno je zaslužan piperin koji mu daje oštrinu.
Priča o soli i papru
Sol i papar igrali su važnu ulogu u ljudskoj povijesti. Oni su potaknuli međunarodnu trgovinu na velike udaljenosti. Mnogi su se gradovi obogatili rudarenjem i prodajom soli. Kako je vađenje soli bilo vrlo složeno, oduvijek se smatrala skupom robom.
Biljka papar porijeklom je iz Indije. U rimsko doba, kada su se začini još koristili kao lijek, a ne kao hrana, papar je također bio vrlo popularan i raširen po cijelom svijetu. U srednjem vijeku, međutim, pao je na loš glas jer se u to vrijeme koristio za maskiranje loših mirisa i okusa u hrani koja se nije mogla sačuvati. Stoga svoj sadašnji status duguje kralju Luju XIV.. On je volio ljute začine pa se francuska kuhinja sve više razvijala oko kombinacije soli i papra. Ovu kulinarsku kombinaciju preuzele su i druge zemlje, a popularnost soli i papra traje do danas.
Želite li svojoj hrani dodati pravi začin? Otkrijte našu selekciju organskih soli i papra, kao i ostalih proizvoda osviještene prehrane u dm online shopu i osigurajte povoljnu dostavu proizvoda na svoju kućnu adresu.