Džem, voćni namazi i med
Med i džem za doručak ili međuobrok
Ne voli svatko za doručak obilno ili začinjeno. Mnogi preferiraju slatke namaze uz kavu ili čaj, poput meda ili džema na kruhu. Kad smo već kod džema: namirnica, koja je vrlo slična marmeladi, mogla se pronaći još u starom Rimu: Kompot od šljiva ukuhan sa šećernom trskom, u osnovi bi se mogao opisati kao pionirom modernog džema.
Šareni svijet džema
Danas postoje džemovi u svim zamislivim varijacijama. Od slatkog preko kiselog do egzotičnog. No nije sve što nazivamo džemom zapravo džem. Međutim, danas se u narodu gotovo svaki voćni namaz naziva džemom, budući da su i marmelade, pekmezi i drugi voćni namazi vrlo slični konzistencijom.
Znate li koja je razlika između marmelade, pekmeza i džema?
Svima njima je zajedničko da se rade od ukuhanog voća uz dodatak šećera i dodataka poput pektina i limunske kiseline, a govorimo li o marmeladi, džemu ili pekmezu ovisi o vrsti i kombinaciji voća koja se koristi, udjelu voća, postotku šećera kojeg sadrži i načinu pripreme.
Pravilnik EU o voćnim džemovima, želeima, marmeladama, pekmezu te zaslađenom kesten pireu kategorizira ove proizvode u 8 kategorija: džem, ekstra džem, žele, ekstra žele, marmelada, žele-marmelada, pekmez i zaslađeni kesten pire.
- Marmelada je proizvod koji je proizveden od jedne ili više vrsta citrusnog voća: voćne pulpe, voćne kaše, voćnog soka, vodenog ekstrakta i kore te šećera i vode. Količina voća za proizvodnju 100 g konačnog proizvoda ne smije biti manja od 20 g, od kojih je najmanje 7,5 g iz unutarnjeg dijela ploda (endokarpa).
- Džem je proizvod koji sadrži voćnu pulpu i/ili voćnu kašu jedne ili više vrsta voća, šećer i vodu. Količina voća za proizvodnju 100 g konačnog proizvoda ne smije biti manja od 35 g.
- Ekstra džem sadrži nekoncentriranu voćnu pulpu jedne ili više vrsta voća, šećer i vodu. Količina voća za proizvodnju 100 g konačnog proizvoda ne smije biti manja od 45 g.
- Pekmez je voćni proizvod s visokim udjelom jedne ili više vrsta voća sa ili bez dodatka šećera.
Hoćete li radije izabrati marmeladu, džem, ekstra džem ili pekmez i koju njegovu vrstu, ovisi o tome koji udio voća i kombinaciju slatkih i kiselkastih okusa više volite.
Vrijedne pčele
Osim džema, postoji i drugi način da dan započnete slatkim namazom: med. Vjeruje se da pčele postoje na zemlji više od 40 milijuna godina. Stoga nije ni čudo što su i ranije kulture poput Rimljana, Egipćana, Grka i germanskih plemena također voljele med. U to vrijeme se govorilo da je med hrana bogova, a također se koristio i kao lijek, pa čak i proizvod za uljepšavanje. Nažalost, ovih dana pčelari se bave očuvanjem opstanka pčela i proizvodnje meda.
Med nije samo prikladan kao slatki namaz, već je i izvrstan za zaslađivanje pića ili jela. To je uglavnom zbog činjenice što med ima prirodnu slatkoću ugodnog okusa. Med također sadrži važne minerale, aminokiseline i vitamine.
U dm internetskoj trgovini pronaći ćete džem i med, kao i veliki izbor mnogih drugih slatkih namaza: od indijskog oraha i maslaca od badema preko krema od orašastih plodova do paste od sezama ili kokosa. Bilo organske ili veganske, naše slatke namaze možete lako i povoljno dostaviti na svoja vrata. Naručite ih već danas!