Kruh sa sodom
dm-drogerie markt
14.07.2023.
Gotovo za 60 min.
Vrijeme za pripremu: 20 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 40 min.
Kruh & peciva
Sastojci
za 8 obroka
Za pripremu kruha
400 g dmBio pšeničnog brašna
2 žlice dmBio praška za pecivo
350 ml dmBio napitka od soje natur
4 žlice dmBio maslinovog ulja
1 žlica dmBio sezama
1 žlica svježe cijeđenog limunovog soka ili dmBio limunovog soka
1 žličica soli
Priprema
Kruh sa sodom
Priprema tijesta
Pećnicu zagrijte na 180 °C. U posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte mokre sastojke: napitak od soje, limunov sok i maslinovo ulje i sve umiješajte. Kratko mijesite rukama dok ne formirate glatko podatno tijesto.
Pečenje
Tijesto formirajte u oblik kruha po želji (ovalni / okrugli) i stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Oštrim nožem lagano okomitim crtama prerežite gornju površinu kruha. Pospite sezamom i pecite 40–45 minuta.
Kraj popisa
Jeste li znali?
Klasik irske kuhinje naziva se soda kruh. Recept za njega, kako kažu u Irskoj, nastao je slučajno početkom 19. stoljeća kada je jednoj domaćici mlijeko postalo kiselo. Probala je napraviti kruh s kiselim mlijekom i soda bikarbonom. Rezultat je bilo mekano tijesto i sjajna hrskava korica - te recept za pečenje izvrsnog kruha koji je ušao u povijest.