Proljetna salata s pečenim kriškama palente
Za 4 osobe

Ova proljetna salata s hrskavo pečenim kriškama palente je osvježavajuća, nevjerojatno ukusna i lijepa za oko. Palenta se brzo i jednostavno može skuhati i pripremiti, a prije posluživanja samo ju je potrebno hrskavo ispeći.
Ova šarena salata prikladna je i kao glavno jelo i kao ukusno predjelo za uskršnji meni.
Pečene kriške palente:
- 400 ml dmBio povrtnog temeljca
- 200 ml dmBio napitka od badema, nezaslađeni
- 130 g dmBio palente
- 40 g parmezana, naribanog (opcionalno)
- sol, papar
- dmBio ulja za pečenje
- kalupi za izrezivanje proljetnih oblika (cvijet, zec, patka itd.), opcionalno
Dresing:
- 10 žlica dmBio jabučnog octa
- 8 žlica dmBio maslinovog ulja
- 1 žlica dmBio meda
- sol, papar
Osim toga:
- 4 kuhana jaja
- 1 paprika
- 1 mrkva
- 1 mali krastavac
- 1 mladi luk
- 8 rotkvica
- 1 šaka sjetvene grbice i/ili klica
- 4 žlica dmBio sjemenki suncokreta
- salata po želji (npr. rikola, miješana lisnata salata, matovilac)
- U lonac stavite povrtni temeljac, napitak od badema i palentu. Pustite neka zakuha, zatim smanjite na srednju jačinu vatre i miješajte dok se lagano kuha 10-15 minuta, dok palenta nije skuhana.
- Umiješajte parmezan. Po želji začinite sa soli i paprom. Masu razmažite u debljini 1 cm po limu s prozirnom folijom na njemu. Pustite da se ohladi.
- Sve sastojke za dresing pomiješajte u jednoj čaši. Ostavite sa strane.
- Za to vrijeme operite salatu i ostalo povrće. Papriku prepolovite, uklonite koštice, narežite na četvrtine i potom na tanke trake. Mrkvu i mladi luk narežite na tanke kolutove. Krastavac prepolovite po dužini i narežite na kriške. Jaja ogulite i prepolovite.
- Salatu, ostalo povrće, sjetvenu grbicu, jaja i sjemenke suncokreta rasporedite po tanjuru. Marinirajte s pripremljenim dresingom.
- Zagrijte jednu tavu. Dodajte 3-4 žice ulja za pečenje. Ohlađenu palentu ili narežite na kvadrate ili iz nje izrežite kalupima oblike po želji. U vrućoj tavi svaku stranu pecite nekoliko minuta dok ne dobije zlatnožutu boju.
- Još tople komade palente rasporedite po salati. I možete odmah uživati u jelu.
Dobar tek!