Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Proljetna salata s pečenim kriškama palente

Za 4 osobe

Proljetna salata s pečenim kriškama palente

Ova proljetna salata s hrskavo pečenim kriškama palente je osvježavajuća, nevjerojatno ukusna i lijepa za oko. Palenta se brzo i jednostavno može skuhati i pripremiti, a prije posluživanja samo ju je potrebno hrskavo ispeći.

Ova šarena salata prikladna je i kao glavno jelo i kao ukusno predjelo za uskršnji meni.

Pečene kriške palente:

  • 400 ml dmBio povrtnog temeljca
  • 200 ml dmBio napitka od badema, nezaslađeni
  • 130 g dmBio palente
  • 40 g parmezana, naribanog (opcionalno)
  • sol, papar
  • dmBio ulja za pečenje
  • kalupi za izrezivanje proljetnih oblika (cvijet, zec, patka itd.), opcionalno

Dresing:

  • 10 žlica dmBio jabučnog octa
  • 8 žlica dmBio maslinovog ulja
  • 1 žlica dmBio meda
  • sol, papar

Osim toga:

  • 4 kuhana jaja
  • 1 paprika
  • 1 mrkva
  • 1 mali krastavac
  • 1 mladi luk
  • 8 rotkvica
  • 1 šaka sjetvene grbice i/ili klica
  • 4 žlica dmBio sjemenki suncokreta
  • salata po želji (npr. rikola, miješana lisnata salata, matovilac)
dmBio proizvodi za salatu
  1. U lonac stavite povrtni temeljac, napitak od badema i palentu. Pustite neka zakuha, zatim smanjite na srednju jačinu vatre i miješajte dok se lagano kuha 10-15 minuta, dok palenta nije skuhana.
  2. Umiješajte parmezan. Po želji začinite sa soli i paprom. Masu razmažite u debljini 1 cm po limu s prozirnom folijom na njemu. Pustite da se ohladi.
  3. Sve sastojke za dresing pomiješajte u jednoj čaši. Ostavite sa strane.
  4. Za to vrijeme operite salatu i ostalo povrće. Papriku prepolovite, uklonite koštice, narežite na četvrtine i potom na tanke trake. Mrkvu i mladi luk narežite na tanke kolutove. Krastavac prepolovite po dužini i narežite na kriške. Jaja ogulite i prepolovite.
  5. Salatu, ostalo povrće, sjetvenu grbicu, jaja i sjemenke suncokreta rasporedite po tanjuru. Marinirajte s pripremljenim dresingom.
  6. Zagrijte jednu tavu. Dodajte 3-4 žice ulja za pečenje. Ohlađenu palentu ili narežite na kvadrate ili iz nje izrežite kalupima oblike po želji. U vrućoj tavi svaku stranu pecite nekoliko minuta dok ne dobije zlatnožutu boju.
  7. Još tople komade palente rasporedite po salati. I možete odmah uživati u jelu.

Dobar tek!

Odgovarajuće kategorije proizvoda