Keksi za doručak sa zlatnim lanenim sjemenkama
Autor: Nastasja Chiara Petrić

Umjesto jaja na tavi ili klasične zobene kaše, pripremite ove kekse za svoj idući doručak. Keksi su dovoljno praktični da ih zgrabite ujutro za posao ili date svojoj djeci prije vrtića ili škole. Umjesto naranče možete staviti limunovu koricu, a možete se igrati i sa sjemenkama što znači da je ovo recept za svačiji ukus.

Sastojci:
- 70 g dmBio zlatnih lanenih sjemenki
- 40 g dmBio suncokretovih sjemenki
- 2 zrele banane (otprilike 220 g)
- 1 jaje
- 115 g mrkve
- 130 g dmBio sitnih zobenih pahuljica (bez glutena)
- korica 1 eko naranče
- 1 žličica dmBio cejlonskog cimeta
- 5 g dmBio praška za pecivo
- 60 g dmBio tamne čokolade 70 % kakaa
Priprema:
Lanene i suncokretove sjemenke izblendajte u sjeckalici i prebacite u zdjelu. Nakon njih u sjeckalicu stavite banane i jaje te izradite kremastu smjesu. Mrkvu ogulite i naribajte na sitnoj strani ribeža.
U smjesu s bananama umiješajte mrkvu te redom dodajte ostale sastojke: mljevene sjemenke, zobene pahuljice, koricu naranče, cimet i prašak za pecivo. Dobro izmiješajte smjesu pa izradite kekse rukama koje ste prije kratko uronili u običnu vodu. Posložite ih na pleh obložen papirom za pečenje pa pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 18 - 20 minuta. Za to vrijeme otopite tamnu čokoladu pa je vilicom ili žlicom prelijte preko gotovih i ohlađenih keksića.
SAVJET: Umjesto čokolade prelivene po vrhu, možete je narezati i na kockice te dodati u smjesu prije pečenja. Također, dodajte i svoje omiljeno sušeno voće poput marelica ili šljiva, samo ih narežite na manje komade.
* Uz preporuku da se konzumiraju svježe mljevene sjemenke.