Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Pčelinji vosak za zamatanje namirnica

Volite kuhati unaprijed ili često čuvate ostatke hrane za sljedeći dan? Ako tražite održivije i ekološki prihvatljivije rješenje za skladištenje, razmislite o pčelinjem vosku za zamatanje. Ova alternativa plastičnoj i aluminijskoj foliji postaje sve popularnija – s razlogom! Pčelinji vosak za zamatanje svestran je i može se koristiti više puta.

dm-drogeriemarkt

dm-drogerie markt

Vrijeme čitanja 5 min.

24.04.2025.

Pčele u pčelinjaku

Od čega su izrađeni pčelinji voskovi za zamatanje?

Održivi i bez plastike – ove osobine čine pčelinji vosak za zamatanje popularnom alternativom plastičnoj i aluminijskoj foliji. Obično su izrađeni od pamučne tkanine premazane sljedećim sirovinama:

  • Pčelinji vosak
  • Ulje (često kokosovo ili jojobino ulje)
  • Prirodne smole, poput smole drveta

Jeste li znali? Jojobino ulje često se koristi za izradu pčelinjeg voska za zamatanje jer je neutralnog mirisa i prirodno ima antibakterijska svojstva. Kokosovo, repičino i suncokretovo ulje također su izvrsni izbori zbog sličnih karakteristika.

Mješavina voska i ulja stvara vodootporni i masnoću-odbijajući sloj koji može produžiti svježinu vaših namirnica i spriječiti njihovo isušivanje. Istovremeno, pamučna tkanina ostaje fleksibilna i podatna.

Jesu li pčelinji voskovi za zamatanje korisni?

Izrada pčelinjeg voska za zamatanje obično ne uključuje kemikalije i zahtijeva vrlo malo energije, što čini ovaj proizvod ekološki prihvatljivim. Osim što su sirovine održive, voskovi su i višekratni – jedan omot od voska možete koristiti nekoliko godina. Nakon upotrebe, jednostavno ga operite, osušite i ponovno koristite. To ne samo da štedi novac nego i smanjuje količinu otpada. Premaz od voska i ulja također sprečava nakupljanje bakterija.

Kako pravilno očistiti pčelinji vosak za zamatanje

Nakon svake upotrebe, operite vosak mlakom vodom kako biste očuvali njegov zaštitni sloj i higijenska svojstva. Ostavite ga da se temeljito osuši prije ponovne upotrebe kako biste spriječili stvaranje plijesni.

Nemojte prati vosak u perilici posuđa jer visoke temperature i dugotrajan kontakt s vodom mogu oštetiti premaz. Također, izbjegavajte stavljanje voska u mikrovalnu pećnicu jer vosak, ulja i smole mogu otopiti.

  1. Marka: Schnitzer; Naziv proizvoda: Kruh bio Bread Less, 350 g; Cijena: 4,50 €; Osnovna cijena: 0,35 kg (12,86 € za 1 kg); 4,6 od 5 zvjezdica na osnovu 20 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicuKruh bio Bread Less Schnitzer
    4,50 €
    0,35 kg (12,86 € za 1 kg)Cijena na 10.06.2025.: 4,50 €
    Dostupno za isporuku
  2. Marka: Profissimo; Naziv proizvoda: Staklene posude okrugle, 2 kom.; Cijena: 7,45 €; Osnovna cijena: 2 kom. (3,73 € za 1 kom.); Dostupno samo online Logo, dm marka Logo; 4,909 od 5 zvjezdica na osnovu 99 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicuStaklene posude okrugle Profissimo
    Dostupno samo online Logodm marka Logo
    7,45 €
    2 kom. (3,73 € za 1 kom.)Cijena na 02.05.2025.: 7,45 €
    Dostupno za isporuku
  3. Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Proteinski kruh, 250 g; Cijena: 1,75 €; Osnovna cijena: 0,25 kg (7,00 € za 1 kg); dm marka Logo; 4,543 od 5 zvjezdica na osnovu 127 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicuProteinski kruh dmBio
    dm marka Logo
    1,75 €
    0,25 kg (7,00 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 1,50 €
    Dostupno za isporuku
  4. Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Integralni raženi kruh, 500 g; Cijena: 1,10 €; Osnovna cijena: 0,5 kg (2,20 € za 1 kg); dm marka Logo; 3,862 od 5 zvjezdica na osnovu 160 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicuIntegralni raženi kruh dmBio
    dm marka Logo
    1,10 €
    0,5 kg (2,20 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 1,10 €
    Dostupno za isporuku

Kraj popisa

Mogućnosti primjene pčelinjeg voska za zamatanje

Imali ste obilnu večeru i želite ostatke sačuvati za sutra? Želite da polutvrdi sir ostane svjež do nedjeljnjeg doručka? Ili možda volite unaprijed pripremiti sendviče za školu ili posao? Pčelinji vosak za zamatanje idealno je rješenje za ove i mnoge druge situacije. Jednostavno zamotajte hranu u vosak i spremite je u hladnjak.

Pčelinji vosak posebno je prikladan za čuvanje:

  • svježeg i kuhanog voća i povrća
  • začinskog bilja i salata
  • tvrdih sireva
  • kruha i peciva

Također je idealan za prekrivanje posuda za čuvanje hrane. Za ovu svrhu, voskovi s fleksibilnim rubom na gumu pokazali su se vrlo praktičnima – jednostavno ih navucite preko zdjela ili kutija.

Savjet: pčelinji voskovi mogu poprimiti mirise intenzivno aromatične hrane poput sira ili češnjaka. Preporučuje se imati poseban omot od pčelinjeg voska za takve namirnice.

Što se ne smije stavljati u pčelinji vosak za zamatanje?

Hrana s visokim udjelom masti može otopiti sloj voska i ulja na pčelinjem vosku za zamatanje. Sastojci iz sloja mogu prijeći na namirnice. Stoga ne biste trebali zamotavati masne sireve, kobasice ili kolače u pčelinji vosak.

Važno za znati: pčelinji vosak i jojobino ulje smatraju se sigurnima za zdravlje. Međutim, moguće je da nisu u potpuno prirodnom obliku na omotu od voska. Mogu sadržavati tragove mineralnih ulja ili parafina. Čak i čisto pčelinji vosak može sadržavati ostatke veterinarskih lijekova za pčele. Stoga je važno osigurati da premaz ne dolazi u kontakt s hranom.

Savjet: pčelinji voskovi s GOTS (Global Organic Textile Standard) certifikatom ne sadrže potencijalno štetne kemikalije.

Svježa riba i sirovo meso

Budite oprezni sa sirovim mesom i ribom: pčelinji vosak ne podnosi čišćenje vrućom vodom, a još manje deterdžentima ili drugim sredstvima za čišćenje. Mlaka voda možda neće ukloniti sve bakterije sa sirovog mesa i ribe – mnoge nestaju tek na temperaturama iznad 70°C.

Za čuvanje sirovog mesa i ribe bolje koristite alternativne posude, poput staklenih kutija.

Koje vrste pčelinjeg voska za zamatanje postoje?

Za svaku vrstu hrane postoji odgovarajući pčelinji vosak: pamučni omoti su u različitim formatima, tako da možete odabrati onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama. Dostupni su i u različitim bojama, što olakšava dodjeljivanje određenog voska određenoj vrsti hrane.

Praktična opcija je rola pčelinjeg voska: možete ga izrezati na željenu veličinu. Tako je jednostavno zamotati veće količine hrane ili namirnice većeg formata.

Odgovarajuće kategorije proizvoda